„Su Seimo narių padėjėjais yra didžiulė bėda. Kaip įmanoma kokybiškai dirbti, kai suteikiamos tik tokios, kaip dabar, atlyginimų galimybės. Esu ne kartą kėlęs tą klausimą ir visais būdais stengęsis įtikinti kolegas Seime, kad mes turime spręsti šį klausimą, norėdami užtikrinti kokybišką parlamentarų darbą“, – DELFI sakė TS-LKD lyderis Gabrielius Landsbergis.

Kiekvienam Seimo nariui yra suteikiami trys padėjėjų – sekretorių etatai. Juos galima išskaidyti, jei nusprendžiama samdyti daugiau žmonių. Pasak G. Landsbergio, vieno pilnu etatu dirbančio Seimo nario padėjėjo alga – 560 eurų.

„Tai lemia, kad nusamdyti žmogų visai darbo dienai, tikintis, kad jis gilinsis į teisės aktus, teiks pagalbą juos rengiant ir panašiai, tampa praktiškai neįmanoma. Todėl tenka ieškoti žmonių, kurie gali dirbti nepilnu etatu. Mano atveju, tai praktiškai vienintelė išeitis. Apie tai, kad būtų galima samdyti žmones iš teisės agentūrų ar panašiai, tenka apskritai pamiršti. Todėl dažnai atsitinka, kad Seimo nariams dirba žmonės, tik baigę politikos, teisės, kitus mokslus“, – aiškino konservatorių lyderis.

Andrius Kubilius, Gabrielius Landsbergis

DELFI pateikia TS-LKD komandos Seime atrankos pavyzdžius.

Padėjėjai – partiečiai, nes dirba ir su „jautria informacija“

Seimo TS-LKD frakcija turi keturis referentus. Nuo 2012 metų konservatoriams dirba žurnalistė Jūratė Mockuvienė. Šią kadenciją prie frakcijos referentų prisijungė taip pat žurnalistikos mokslus baigusi ir viename naujienų portale anksčiau dirbusi Hermantė Brandišauskaitė.

Frakcijoje taip pat darbuojasi ilgametis buvusio TS-LKD pirmininko Andriaus Kubiliaus komandos narys politikos analitikas Kęstutis Škiudas. 2009-2012 metais jis buvo premjero pareigas ėjusio A. Kubiliaus patarėjas, sprendė valstybės valdymo reformos, finansų krizės nulemtos politinės padėties ir energetikos klausimus.

Ketvirtoji frakcijos referentė – Ieva Skarelytė, anksčiau ėjusi tuometinio parlamentaro Kazimiero Kuzminsko padėjėjos pareigas. I. Skarelytės motina Vida Stasė Skarelienė, Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narė, kaip TS-LKD atstovė pernai siekė Seimo mandato, tiesa, nesėkmingai.
I.Skarelytė taip pat yra viena iš penkių G. Landsbergio padėjėjų Seime.

Be jos, partijos pirmininko komandoje dar dirba partietis, tarptautinių santykių ir diplomatijos studijas Kaune baigęs Justas Šireika, per praėjusius rinkimus buvęs vienu iš TS-LKD kampanijos strategų, bei taip pat tarptautinių santykių specialistas Vytautas Budreika.

G. Landsbergio komandoje – ir buvusi premjero A. Kubiliaus patarėja Vilniaus regiono plėtros klausimais, dabar – Vilniaus tarybos narė Paulė Kuzmickienė. Kaune politikui talkina pernai konservatorių sąraše patekti į Seimą nesėkmingai bandęs tarptautininkas Jonas Banys. Jis yra dirbęs ir G. Landsbergio padėjėju, šiam einant europarlamentaro pareigas.

TS-LKD pirmininkas DELFI tvirtino, kad „specialaus sprendimo“ parlamentarų padėjėjais įdarbinti partijos atstovus nėra.

„Bet yra partijos narių, dirbančių padėjėjais. Mano atveju Kaune, pavyzdžiui, yra pagalbininkas J. Banys, mano dešinioji ranka, akys ir ausys. Kiek žinau, kiti Seimo nariai, ir kitose partijose, turi šen ten panašių žmonių. Iš kitos pusės, padėjėjai yra politinio pasitikėjimo darbuotojai, kurie prieina ir iki jautrios informacijos apie partijos planus ir panašiai. Taigi, politinis pasitikėjimas taip pat yra svarbus“, – aiškino G. Landsbergis.

Subūrė spalvingas komandas

Tarp Seimo TS-LKD frakcijos nario, parlamentinio Kaimo reikalų komiteto (KRK) vicepirmininko Kazio Starkevičiaus padėjėjų – Albino Brokoriaus pavardė. Prieš dešimtmetį jis ėjo Seimo KRK patarėjo pareigas, taip pat buvo tuo metu Lietuvos socialdemokratų partijai atstovavusio parlamentaro Jono Jagmino padėjėjas.

Kazys Starkevičius

K. Starkevičiui, iš viso turinčiam penkis padėjėjus, talkina ir kaunietė žurnalistė Nijolė Grinevičiūtė. Prieš kelerius metus tuometinis Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, įsitraukęs į konfliktą su K. Starkevičiaus komanda, apie šią padėjėją komentare DELFI rašė: „Jaunesnės kartos skaitytojams priminsiu, kad laikraštis „Komunizmo vėliava“ sovietų laikais buvo Tarybų sąjungos komunistų partijos Kauno rajono komiteto organas. Visų tokių laikraštukų paskirtis buvo skleisti melagingą informaciją, kiršinti žmones ir demaskuoti „liaudies priešus“. „Komunizmo vėliavos“ redaktore yra dirbusi ir Nijolė Grinevičiūtė – dabartinė Seimo nario konservatoriaus K. Starkevičiaus padėjėja“.

Iš tiesų N. Grinevičiūtė nuo 1987 metų vadovavo „Komunizmo vėliavai“ – po metų šis leidinys buvo pervardintas į „Tėviškės žinias“.

Buvęs užsienio reikalų ministras, konservatorius Audronius Ažubalis, turintis keturis padėjėjus, į komandą pasitelkė įvairių profesijų atstovus. Jam talkina žurnalistė Margarita Butkienė, Rytų Europos studijų centro analitikas Vytautas Keršanskas, taip pat – TS-LKD atstovas, vairavimo instruktorius Giedrius Pivoriūnas bei Jurbarko ligoninės socialinė darbuotoja Irma Rybakovienė. Pastarosios sutuoktinis Daivaras Rybakovas per praėjusiu Seimo rinkimus konservatorių buvo keliamas Jurbarko-Pagėgių apygardoje.

„G. Pivoriūnas yra mūsų partijos bičiulis, dirba man Šeškinės apygardoje. Tam jis ir paimtas, o ne tam, kad mokytų kažką vairuoti“, – aiškino A. Ažubalis.

Pasak jo, Jurbarke gyvenanti I. Rybakovienė padeda dirbti su visuomene. „Esame pasiskirstę, ir daugelis kolegų tokius padėjėjus turi. Dirbame visoje Lietuvoje. Tuo labiau, kad dabar neturiu apygardos (per praėjusius Seimo rinkimus A. Ažubalis vienmandatėje Šeškinės apygardoje pralaimėjo „valstiečių“ iškeltam dabartiniam ūkio ministrui Virginijui Sinkevičiui – DELFI). Taigi, kur gali, dedi pėdą, ir viskas“, – aiškino politikas.

Klausiamas ar iš tiesų tarp TS-LKD atstovų Seime galima įžvelgti tendenciją padėjėjais įdarbinti partijos žmones, A. Ažubalis pabrėžė: „Galiu pasakyti taip: aš tikrai neimsiu, kad ir koks jis būtų šaunus, jaunojo socialdemokrato“.

Audronius Ažubalis

„Esu konservatorius, ir visada prioritetas bus pirmiausia profesionalumui, antra, kad žmogus būtų artimas pažiūromis“, – kalbėjo Seimo narys.

Jo frakcijos kolega uteniškis Edmundas Pupinis, be kitų, į padėjėjus pasitelkė Utenos ligoninėje dantų techniku dirbantį Žilviną Trainį. Politiko teigimu, su tokiais atlyginimais, kokie skiriami Seimo narių padėjėjas, susirasti pilnu etatu dirbančių talkininkų praktiškai neįmanoma.

„Ž. Trainys mano apygardoje dirba puse etato. Be to, jis – ne patarėjas, o sekretorius, pagalbininkas. Ateina į priimamąjį žmonės, reikia iš jų priimti dokumentus, juos persiųsti man, dar kažkur nuvažiuoti, nuotraukas padaryti. Apygardoje pagrindinė padėjėjo užduotis yra darbas su rinkėjais“, – aiškino E. Pupinis.

Iš aukštų postų – į padėjėjus

Tarp šio konservatoriaus padėjėjų yra ir buvęs Seimo narys, socialinės apsaugos ir darbo ministro pareigas A. Kubiliaus Vyriausybėje ėjęs Donatas Jankauskas. „Dažnai susitinkame, dažnai ateina į Seimą, kalbamės socialiniais klausimais, ir šiaip darbuojasi“, – apie šį padėjėją DELFI sakė E. Pupinis.

Šios kadencijos konservatoriams talkina ir daugiau aukštus postus anksčiau ėjusių partijos narių. Tarp Arvydo Anušausko padėjėjų yra dabartinis Rokiškio rajono tarybos narys, buvęs parlamentaras Algis Kazulėnas, pirmą kadenciją dirbantis Laurynas Kasčiūnas pasitelkė aštuonerius metus Seime praleidusią Viliją Aleknaitę Abramikienę.

Vilija Aleknaitė-Abramikienė

Tarp konservatoriaus Jurgio Razmos padėjėjų – net tris kadencijas seime dirbęs humanitarinių mokslų daktaras Arvydas Vidžiūnas, anksčiau ėjęs net Seimo vicepirmininko pareigas.

Sėkminga A. Vidžiūno politinė karjera ėmė blėsti, kai 2004-aisiais, su dar keliais tuometiniais politikais, jis tapo vadinamojo „Rubicon“ skandalo herojumi. Tuo metu teisėsaugininkai jam, taip pat socialdemokratui Vyteniui Andriukaičiui bei socialliberalui Vytautui Kvietkauskui pareiškė įtarimus ėmus kyšius už verslo grupei naudingų įstatymų priėmimą Seime. Byla politikams buvo nutraukta, prokurorams nesurinkus pakankamai įrodymų jų kaltei pagrįsti.

Arvydas Vidžiūnas

Tarp konservatorių padėjėjų – ir buvusio Kauno mero Andriaus Kupčinsko pavardė. Jis šiuo metu talkina TS-LKD frakcijos nariui Algiui Strelčiūnui.

Įdarbino buvusius kolegas

šią vasarą Seimo nariu tapęs TS-LKD frakcijos atstovas Andrius Navickas padėjėja įdarbino paties įkurto internetinio žurnalo vadovę Jurgitą Lūžaitę-Kajėnienę. Tarp šio politiko padėjėjų – ir šiuo metu Nacionalinės filharmonijos viešųjų ryšių skyriuje dirbantis Laurynas Preikša.

Į TS-LKD vadovus anksčiau pretendavusiam Pauliui Saudargui talkina jo partijos kolegos Justino Urbanavičiaus sesuo medikė Dovilė Urbanavičiūtė.

Radvilė Morkūnaitė – Mikulėnienė Seime naudojasi savo partijos tarybos narės, darbo europarlamentare metu Briuselyje jai talkinusios politologės Ramintos Keršytės pagalba. Dirbant Europos parlamente, šiai politikei padėjo ir Mantė Magarita Meškelevičiūtė, kuri taip pat įdarbinta Seime.

Mantui Adomėnui padeda eksparlamentaro A. Kazulėno sūnus Tomas Kazulėnas. Jis vadovauja Demokratinės politikos institutui, kurio vienas iš steigėjų – M. Adomėnas.

Tadas Langaitis padėjėju pasitelkė TS-LKD Marijampolės skyriaus Jaunimo bendruomenės pirmininką Paulių Liškauską, taip pat aktyvią TS-LKD veikėją Kauno rajone Reginą Lukoševičienę. Mykolui Majauskui padeda partijos Žirmūnų skyriaus pirmininkė Neringa Laurinavičiūtė.

TS-LKD pirmininkas G. Landsbergis DELFI sakė jau siūlęs kolegoms parlamentarams galvoti apie kitokią parlamentarų padėjėjų įdarbinimo tvarką, galbūt atsižvelgiant į Europos Parlamento praktiką.

„Ten principas yra toks: prieš europarlamentarui įdarbinant komandą, jis turi visą sąrašą pateikti specialiam auditorių komitetui, politinei institucijai, kuris patikrina kandidatus. Bet tuo pačiu europarlamentarui suteikiama daugiau laisvės paskirstant atlyginimus. Ten europarlamentaras gauna ne tam tikrą sumą, susietą su etatu, bet bendrą sumą, kurią gali skirstyti savo nuožiūra. Taigi, yra didesnė kontrolė, bet tuo pačiu suteikiama daugiau laisvės pasitelkti reikalingus specialistus“, – nurodė jis.