A. Sinickas, su keliais nariais iš Lietuvos-Amerikos bendruomenės, prieš keletą dienų dalyvavo R. Vanagaitės paskaitoje Minesotos rusakalbiams.

„Norėjome savo akimis pamatyti, kodėl ji tokia kontroversiška Lietuvoje. Na ir pamatėme. Jos pirmieji žodžiai buvo „Vakar skaičiau paskaitą Klyvlende, lietuviai trukdė, šaukė, prireikė policijos, jiems nuraminti. Aš tikiuosi, kad jei čia yra lietuvių, jie elgsis gerai“, – rašo A. Sinickas.

Dauguma atėjusių apie R. Vanagaitę prieš susitikimą paskaitė internete. A. Sinicko teigimu, jie visada noriai priima į Minesotą atvykstančius lietuvius, kviečia juos į renginius ir savo namus.

„Maniau, šiuo atveju bus taip pat. Kaip mes klydome! Niekada gyvenime nebuvau toks piktas, susierzinęs, jaučiausi užgauliojamas, jaučiausi tarytum kažkas prievartauja mūsų šalį, mūsų istoriją, meluoja į akis, žemina Lietuvos vardą, pateikia Lietuvą kaip korumpuotą šalį be ateities. Trumpai tariant, ji yra didžiulė antilietuviškos propagandos mašina“, – rėžė JAV lietuvis.

Toliau A. Sinickas užduoda klausimą, ar jos istorijose buvo tiesos. Pasak jo, kaip visada, istorijoje ir konfliktuose yra dvi pusės, tai esą jau anksčiau aprašyta ir dokumentuota. „Aš nekalbu apie tai, bet noriu girdėti tiesą ir žinoti, kas yra už šio negatyvumo ir dezinformacijos? Kieno tikslas yra apie Lietuvą skleisti dezinformaciją ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje? Pirmiausia, dviejų valandų paskaitoje, Rūta nepasakė nė vieno gero žodžio apie Lietuvą ir lietuvius.

Man nesvarbu, iš kurios tu šalies, bet pagarba tai šaliai ir jos žmonėms visada turi būti tavo širdyje. Jei tai prarandi, negali vadintis šalies piliečiu. Dėl to kviečiu pagalvoti: kas už to stovi, kas siekia, kad ji tuo užsiimtų, kas iš viso šito „konflikto“ pelnosi? Kuri kaimyninė šalis? Pataikiau?“, – rašo JAV lietuvis.

A. Sinickas siūlo pagalvoti: į pensiją išėjusi išsiskyrusi rašytoja nusprendžia savais pinigais išleisti knygą, iš savų pinigų keliauja aplink pasaulį ir skleidžia propagandą apie savus žmones. „Ji kaimiečius vaizduoja kaip gyvulius, viską pateikia juodoje šviesoje. Mes visi įtariame, kad šis asmuo nebus mėgiamas jokioje šalyje. Bet kodėl ji tai daro? Kas už to stovi?“, – klausia jis.

Pasak JAV lietuvio, atlikdamas tyrimą paprastai remiesi geriausia įmanoma informacija. Tačiau, sako jis, šiuo atveju buvo kitaip – R. Vanagaitė savo knygoje rėmėsi tik lietuviais žmonėmis ir niekuo kitu. „Tai prašosi klausimo – kodėl ir kas už to stovi? Atsakymas paprastas – galima kaltinti tik vieną šalį – Lietuvą“, – širsta jis.

Pasak A. Sinicko, visas „tyrimas“ buvo atliktas KGB archyvuose. Jis įsitikinęs, kad „Maskvos KGB taip pat jai pateikė bylų“.

„Kas iš to pelnosi? Objektyviai, Rusija ir jos lyderis. Jie trokšta Lietuvą ir kitas Rytų Europos šalis pateikti kaip blogus, blogus, blogus obuolius. Ypatingai jeigu jos buvo Sovietų Sąjungos dalimi. Tai Rusija, kuri pasiruošusi kiekvieną apsaugoti nuo velnio. Jie tą padarė Ukrainoje, Gruzijoje, jie tą daro vėl.

Taip, Rūta, tu esi asmuo, griaunantis tautų vienybę, supriešinanti draugus rusiškai kalbančiose bendruomenėse. Koks tavo tikslas?“, – savo įrašą feisbuke, kurį leido cituoti DELFI, baigia A. Sinickas. Jis stebisi, kad R. Vanagaitė kalba nesanti saugi savo šalyje, blogai atsiliepia apie šalies valdžią, istoriją, ateitį.

R. Vanagaitė: kategoriškai nesutinku

A. Sinicko išsakyti priekaištai R. Vanagaitei tapo naujiena.

„Nesutinku kategoriškai. Mane kvietė Harvardo universitetas ir Wilson institutas Vašingtone. Taip pat kelios žydų organizacijos ir privatūs žmonės, žydai, daugiausia litvakai, kurių namuose ir apsistoju. Aš kalbu apie „Mūsiškius“.

Negaliu kalbėti netiesos, kad ne lietuviai dalyvavo holokauste. Tai, kas parašyta knygoje – apie tai ir kalbu. Jei kam tai atrodo nepatriotiška, tai nieko nauja. Taip atrodė net ir Landsbergiui. Kaltinimai tarnyste Putinui man atrodo niekingi“, – DELFI kalbėjo R. Vanagaitė, renginio metu priekaištų nesulaukusi.

Ji prisiminė, kad Minesotoje po renginio apie 10 lietuvių su gėlėmis jai labai dėkojo.

R. Vanagaitė prisiminė, kad vienas asmuo, Linas Johansson, Klyvlende organizavo protestą. Dėl to salėje budėjo policija. Kadangi susitikimas vyko žydų kultūros centre, žmonės ten ypatingai budrūs – bijoma antisemitinių išpuolių.