Moksleiviai tikina, kad tik pasikeitus mokyklos vadovui Tomui Kivarui istorijos mokytojas ekspertas Domas Boguševičius sugrįš į gimnaziją.

Palaikymo laišką pedagogui išplatino ir 21-oji KTU gimnazijos laida. Su DELFI susisiekęs jos atstovas tikino, kad vos per pusdienį jį pasirašė 53 iš 74 minėtos kartos gimnazistų.

Įžvelgia užkulisinius žaidimus

„Stebėdama pastarojo mėnesio įvykius, KTU gimnazijos bendruomenė mato, kad gimnazijoje vyksta užkulisiniai žaidimai ir regi akivaizdžią neteisybę. KTU, kaip steigėjo teisėmis disponuojanti institucija, atlieka KTU gimnazijos veiklos priežiūrą. Dėl to, naudodamasi mokinių suteiktu mandatu, sulaukusi mokytojų, moksleivių tėvų ir alumnų palaikymo, KTU gimnazijos Mokinių Taryba ir Prezidentas kreipiasi į KTU l.e.p rektorę prašydami įvertinti pastaruosius KTU gimnazijos administracijos veiksmus ir apsvarstyti mokinių bendruomenės pastabas“, – rašoma moksleivių kreipimesi.

Anot jų, gimnazijos administracijos taikstymasis su akademinio sąžiningumo principų pažeidimais yra netoleruotinas.

„Antroji KTU gimnazijos mokinių elgesio taisyklė kelia aukštus etikos, moralės ir elgesio reikalavimus. Gimnazijos mokiniai, įstoję į gimnaziją, raštiškai prisižada laikytis šių normų. Tai, kad administracija pasidavė nusižengusių mokinių tėvų spaudimui ir protegavo nusirašinėjusius mokinius, atskleidžia dabartinės administracijos abejingumą gimnazijos pamatinėms vertybėms. Manome, kad tokia KTU gimnazijos administracijos laikysena kuria mokinio nebaudžiamumo precendentą ir ateityje sudaro prielaidas ir didesnio masto nusižengimams visuomenei“, – rašoma rašte.

Iki šiol problemų nekilo

Moksleiviai tikina, kad KTU gimnazijos administracija savo veiksmais kvestionuoja dėstymo laisvę, Švietimo įstatyme apibrėžtą mokytojo teisę pasirinkti pedagoginius veikimo būdus ir formas.

„Mokytojo D. Boguševičiaus mokiniai mokslo metų pradžioje buvo informuoti, kad nusirašinėjimas pamokų metu nebus toleruojamas, o mokiniai, pastebėję nesąžiningo elgesio faktą, privalo informuoti mokytoją ir užkirsti kelią nusižengimui. Prieštaraujančių šiems principams iki minėtojo įvykio nebuvo. Tad mes, mokinių bendruomenė, giname mokytojo įstatyminę teisę rinktis mokymo metodus ir jais remiantis organizuoti pamokas.

Taip pat teigiame, kad bet koks administracijos spaudimas, verčiantis mokytoją nusižengti savo principams ir toleruoti nusirašymą yra visiškai nepateisinamas. Netoleruotinas yra ir reikalavimas mokytojui pasiteisinti dėl nusižengusių mokinių vertinimo, visiškai ignoruojant patį mokinių nusižengimo faktą“, – nurodoma kreipimesi.

Išskirtinės taisyklės – proteguojamiems jaunuoliams?

Anot moksleivių, tik laisvas ir savo pareigas, teises galintis vykdyti mokytojas yra pajėgus ugdyti laisvą mokinį ir užtikrinti visas jo teises.

„Priešpriešiname principingą mokytojo, netoleruojančio akademinio nesąžiningumo, laikyseną gimnazijos administracijos konformistiškai pozicijai, kai sukčiavimas yra laikomas toleruotina praktika. Švietimo įstatymas teigia, kad mokytojo pareiga yra ugdyti tvirtas mokinių dorovės, pilietines, tautines ir patriotines nuostatas. Tačiau dabartinė KTU gimnazijos administracija mokykloje kuria darbinę aplinką, kurioje mokytojas negali įgyvendinti šios pareigos.

Administracija remiasi nuolaidžiavimo mokinių nusižengimams praktika, kurią taiko savo proteguojamiems jaunuoliams. Neigiami įvertinimai, parašyti daugeliui kitų gimnazijos mokinių, iki šiol nebuvo tapę pagrindu reikalauti mokytojų atsakomybės ir pasiteisinimo. Tokiu būdu gimnazijos administracija kuria precedentą, ateityje apribosiantį galimybę visiems mokytojams kovoti su akademiniu nesąžiningumu.

Šiuo pagrindu gimnazijos bendruomenė reiškia nepasitikėjimą gimnazijos direktoriumi ir jo komanda“, – rašoma rašte.

Paramą reiškia ir alumni

Savo ruožtu 2012 m. KTU gimnaziją baigęs Dominykas Kaminskas DELFI aiškino, kad jo abiturientų karta nori paremti gimnazijos mokytoją D. Boguševičių ir priešintis neakademinių priemonių poveikiui akademiniam gimnazijos gyvenimui.

„Mes manome, kad susilaikymas ir tyla būtų tik eilinis taikstymosi su neteisybe požymis, kuris jau yra padaręs neišdildomos žalos gimnazijai praeityje. Palaikymo raštas buvo rašomas žinant mokytojo darbo metodus ir kompetenciją, nes jis dėstė istorijos kursą visai mūsų laidai, ir buvo vienos iš klasių auklėtojas“, – nurodė jis.

Kaip rašoma viešame laiške, šios kartos auklėtiniai D. Boguševičiui teikia visokeriopą paramą.

Vadina vienu labiausiai išsilavinusių ir įkvėpusių mokytojų

„KTU gimnazijoje visada buvo puoselėjamos žmogiškos vertybės, kurios ir buvo stipriausias šios mokyklos pamatas. Visų kartų moksleiviai gimnazijoje siekė asmeninio tobulėjimo įvairiose mokslo srityse, ne tik žinodami savo laisves ir teises, bet ir gerbdami aplinkinių žmonių idėjas. Daugeliui iš mūsų gimnazija suteikė neeilinę galimybę būti kitokiems savo pačių asmenybėse, kritiškai mąstyti ir stengtis daryti teisingus sprendimus ne tik savo aplinkoje, bet ir visuomeniniame gyvenime.

D. Boguševičius, vienas iš labiausiai išsilavinusių, įkvepiančių ir šiuolaikiškų mokytojų Lietuvoje, mums, buvusiems KTU gimnazijos gimnazistams, būtent ir skiepijo žodžio laisvės, kritiško mąstymo ir nebijojimo būti savimi vertybes. Deja, bet panašu, kad šios vertybės kuo toliau, tuo labiau virsta tik skambiomis ir bereikšmėmis frazėmis“, – dalijamasi įtarimais.

Gimnazijos alumni tikina, kad aptariamas mokytojas sulaukė nepagrįstai neigiamo gimnazijos vadovybės įvertinimo, buvo pademonstruotas nepasitikėjimas jo kompetencija, vertinimo metodika.

Stoja mūru, kad nepasikartotų B. Burgio istorija

„Manome, kad neadekvati įtakingų tėvų reakcija į mokytojo poelgį ir padaryta įtaka gimnazijos vadovybei sukuria slogios ir policinės įstaigos atmosferą mokykloje, kur nė vienas mokytojas negali jaustis patogiai ir dirbti remdamasis darbo praktika ir kompetencijomis grįstais metodais“, – aiškina laišką pasirašę.

Anot jų, kaip parodė buvusio gimnazijos direktoriaus Bronislovo Burgio istorija, visuomenė įžengė į tokį laiko tarpsnį, kai nebepaisoma elementarių susitarimų, leidžiama klestėti įtakai. DELFI primena, kad B. Burgis buvo apkaltintas sistemingu nepilnametės bauginimu po to, kai ši pagauta rūkanti ekskursijos metu.

„Dėl tokių mokytojų kaip D. Boguševičius, kurie mus išmokė būti brandžiais žmonėmis, dabar stojame mūru ir tikimės, kad visi drauge neleisime dar kartą pasikartoti B. Burgio istorijai“, – nurodo gimnazijos alumni.

Mokytojai laikosi kitokios pozicijos

Tiesa, 32 iš 49 gimnazijos mokytojų su DELFI pasidalijo kitokia pozicija. Jie tikino nepritariantys KTU gimnazijos bendruomenės peticijoje išsakytiems teiginiams.

„Mokytojai ir kiti darbuotojai gali dirbti pagal savo metodikas, turi kūrybinę laisvę ir jiems nėra daromas joks spaudimas. Mokytojas D. Boguševičius nėra gavęs jokių drausminių nuobaudų ir savo noru pateikė prašymą išeiti iš darbo“, – pastebėjo jie.

Anot mokytojų, gimnazistai turi ribotą ir vienpusę informaciją, kuri yra klaidinanti visuomenę ir neatspindi realios situacijos.

„Palaikome administracijos veiksmus, kurie grindžiami LR ugdymo procesą reglamentuojančiais dokumentais“, – nurodė pedagogai.

Kilo skandalas

DELFI primena, kad tikinama esą gerbiamas bendruomenės istorijos mokytojas ekspertas D. Boguševičius buvo priverstas pasitraukti, kai pastebėjęs nusirašinėjančius moksleivius į elektroninį dienyną surašė įspėjamuosius pažymius ir pastabas.

Administracijos jis neva buvo informuotas, kad gimnazijoje nusirašinėjimas nėra baudžiamas neigiamu įvertinimu ir paprašytas pasiaiškinti. Tuoj po to buvo sulaukta ir tėvų skundo dėl galbūt nederamų jo pasisakymų pamokų metu. Tuomet D. Boguševičiui iškviestas praktinės veiklos vertintojas.

Reaguodamas į tai mokytojas nusprendė pasitraukti iš užimamų pareigų. Aiškinama, kad vienas blogu pažymiu įvertintų vaikų – finansinio gimnazijos rėmėjo sūnus.

D. Boguševičius situaciją komentuoti atsakė dėl dabartinės savo sveikatos būklės.

Šauks valdybos posėdį

Tuo metu KTU patikino labai atsakingai ir rimtai vertinantis susiklosčiusią situaciją.

„Klausimas yra labai jautrus, keliantis daug emocijų, todėl skuboti sprendimai negali būti priimami. Tiek gimnazijos mokiniams, tiek mokytojams, tiek administracijai privaloma laikytis akademinio sąžiningumo principų, darbo tvarkos taisyklių, KTU gimnazijos įstatų.

Pirmadienį įvyko universiteto atstovų susitikimai su gimnazijos moksleiviais, tėvais, dalimi mokytojų. Gimnazijos bendruomenė situaciją vertina skirtingai, tačiau matomas noras kalbėtis, aiškintis situaciją tiek šiuo konkrečiu atveju, tiek apskritai apie gimnaziją, administracijos veiklą ir bendrą mikroklimatą.

Artimiausiomis dienomis bus sušauktas gimnazijos valdybos posėdis. Valdybos nariai, įsigilinę į situaciją, surinkę visą informaciją, išklausę mokinių, mokytojų, administracijos, tėvų atstovų nuomones, priims sprendimus dėl tolimesnių veiksmų“, – informavo universiteto atstovai.