Japonijos imperatoriškojoje šeimoje, kuri laikoma seniausia pasaulyje, tai bus pirmas sosto atsisakymas per daugiau kaip du šimtmečius.

Premjeras Shinzo Abe sakė, kad yra „labai sujaudintas“ dėl „sklandaus sprendimo“, kuris buvo priimtas po specialaus Imperatoriškosios tarybos susirinkimo dėl populiaraus 83 metų imperatoriaus atsistatydinimo datos.

„Vyriausybė padarys viską, kad Japonijos žmonės galėtų švęsti imperatoriaus atsistatydinimą ir įpėdinio įžengimą į sostą“, – pridūrė Sh. Abe.

Akihito vyriausiasis sūnus, 57 metų sosto įpėdinis Naruhito, į Chrizantemų sostą turi įžengti kitą dieną po tėvo pasitraukimo.

Pernai imperatorius pribloškė šalį užsiminęs, kad po beveik tris dešimtmečius trukusio valdymo dėl savo amžiaus ir sveikatos problemų norėtų pasitraukti.

Per ilgą, daugiau kaip 2,6 tūkst. metų trunkančią Japonijos imperatoriškąją istoriją yra buvę sosto atsisakymų, tačiau praėjusį kartą toks dalykas įvyko daugiau kaip prieš du šimtmečius.

Akihito yra 125-asis žmogus, sėdintis Chrizantemų soste po pirmojo mitinio imperatoriaus Jimmu, kuris yra laikomas Saulės deivės Amaterasu palikuoniu.

Imperatoriai vaidina labai svarbų vaidmenį šalies tradicinėje šintoizmo religijoje, atlieka įvairias metines apeigas ir meldžiasi už šalies klestėjimą.