– Paaiškinkite, kas yra natūrali kosmetika? Iš ko ji gaminama? (rankų, veido kremai, blakstienų tušai, lūpų dažiai, prausimosi priemonės ir t.t.)

– Pagal kiekvieną kategoriją galima būtų kalbėti detaliai ir atskirai. Bet natūrali kosmetika yra gaminama iš daug mažiau ingredientų nei cheminė, jei skaičiuotume pavadinimus.

Šalto spaudimo aliejai, augalų ekstraktai, molis, jūros dumbliai, mineralai – tai yra natūralios kosmetikos ingredientai, jos pagrindas. Šiais laikais natūralios kosmetikos gamintojai leidžia naudoti ir tam tikras sintetines medžiagas, kurios yra natūralios prigimties, tačiau pakeitimo būdai jau yra chemija, bet jie yra labai švelnūs.

O įprastinė chemija didžiąja dalimi susideda iš naftos, todėl daugeliui tai yra siurprizas, kad ji pagaminta iš naftos produktų.

– Gal būt galima kosmetikos pasidaryti pačiam, tarkime muilo, šampūno, kremo? Tik ar verta tuo užsiimti?

– Verta, jei yra smagu, juk tai yra kūrybinis procesas. Nes kažkam gal iš to gimsta ir verslas ar dar kitokios kūrybinės veiklos. Tačiau pagaminti šampūną natūraliomis priemonėmis yra sudėtingiau. Tai nebus šampūnas, kuriuo patogiai bus galima ištrinkti plaukus, tai bus kažkokia plovimo priemonė. Kiti žmonės plauna kiaušiniu, kai kurie – moliu ar ežero vandeniu.

– Natūrali kosmetika yra ekologiška? Ar tai du skirtingi dalykai?

– Kosmetika skirstoma į įprastinę ir natūralią kosmetiką. Natūralios kosmetikos dalis bus dar ir ekologiška, o kita dalelė – biodinaminė.

– Kokią kosmetiką naudojate pati – įprastą ar natūralią? Prieš kiek metų atsisakėte įprastos kosmetikos ir kodėl?

– Aš naudoju natūralią kosmetiką, įprastos nelabai ir naudojau, nebent kaip higienos priemonę – šampūną ar rankų kremą, o ne kosmetiką. Kai pradėjau naudoti kosmetiką nuosekliai, tai iškart – natūralią, tai padariau labai seniai, tad neturėjau to perėjimo proceso, išskyrus šampūną, kur tikrai jutau pasikeitimus. Atrodė taip – plauni natūraliu ir neišsiplauna.

Guoda Azguridienė

– Ar pavyksta išsisukti tik su natūralia kosmetika ar vis tik prireikia ir cheminės, sintetinės?

– Aš dažau plaukus ilgalaikiais plaukų dažais, tad natūralu, jog ten yra chemijos, nes yra peroksido. Tačiau tausojantys plaukų dažai tuo ir skiriasi nuo įprastinių, kad juose yra labai daug natūralių ingredientų ir pačių aršiausių nėra. Taip pat nagų lakai, kur reikia fiksuoti spalvą, nes natūralios medžiagos taip gerai nefiksuoja, juose nėra pačių kenksmingiausių chemikalų, bet aišku, kad yra chemijos.

– Kas brangiau – naudoti natūralią ar įprastą sintetinę, cheminę kosmetiką?

– Cheminė kosmetika būna ir labai pigi, ir labai brangi, o natūralios kosmetikos kainos yra vienodesnės. Ji bus brangesnė už masinę cheminę, bet ji nebus tokia brangi kaip pati brangiausia, garsių prekinių ženklų, vadinama gera kosmetika, bet ji yra cheminė.

Natūralios kosmetikos esmė ingredientai, tad natūralu, kad sudėtyje esantis migdolų ar argano aliejus bus brangesnis už sojų aliejų, nes jis pats yra brangesnis. Ir jei sudėtyje yra daug ekstraktų, tai ši kosmetika bus brangesnė nei su mažiau ekstraktų.

Cheminėje sudėtyje yra kitaip. Didžiąją dalį sudaro prekinio ženklo įvaizdis, kiek daug kainuoja leisti reklamą televizijoje kiekvieną dieną. O natūrali kosmetika negali pagal savo kainų politiką to sau leisti ir daryti masinę reklamą. Bet ir nėra tikslo, nes daugelis natūralios kosmetikos gamintojų mano, kad reikalinga individuali konsultacija.

Guoda Azguridienė ir Modesta Meškė

– Žinoma, kad kosmetika daro poveikį sveikatai. Ar cheminė kosmetika gali mums pakenkti?

– Keli šimtai ingredientų yra reguliuojami, teisės aktais yra nurodyta, kokio kiekio jie neturi viršyti. Virš tūkstančio medžiagų yra uždrausta ir tai rodo, kad yra galimybė pakenkti – ir labai stipriai. O tie, kurie reguliuojami, tuomet turi būti specialūs įspėjimai ant pakuotės, kad vienas ar kitas ingredientas yra potencialus alergenas. Ypač plaukų dažuose. Tad tie žmonės, kurie rūpinasi savo sveikata, galėtų pažvelgti į tas sudėtis.

– Kas kenkia labiausiai? Kokie dažniausi cheminės kosmetikos naudojimo šalutiniai poveikiai? Ir ar gali neigiamą šalutinį poveikį sukelti natūrali kosmetika?

– Pirmiausia, atmetimo reakcija įvyksta dėl alergijų. Tačiau alergija galima ir dėl cheminių medžiagų, ir dėl natūralių. O kad gali įvykti tam tikra cheminė reakcija, mes galime tikėtis iš bet kurios medžiagos. Alergijos geroji pusė yra ta, kad mes ją iškart galime pastebėti.

Su chemine kosmetika yra blogai tai, jog mes ilgą laiką galime nematyti jokio efekto, jis gali odoje išvis nepasirodyti, o pasimatyti tik harmoniniame disbalanse. Gali kancerogeninės medžiagos būti, jos kaupiasi lėtai. O yra atlikta daug tyrimų, kai ima žmonių kraują ar audinius ir ten randa likučius tų medžiagų, kur ten visai neturėtų būti ir didelė jų dalis susidaro iš kosmetikos.

Dar vienas cheminės kosmetikos skirtumas, kad šios medžiagos nesuyra, o giliai nugula organizme. O jei kažkas nepatiko iš natūralios kosmetikos, tai per savaitę ji išsivalo ir mes nebejaučiame.

Visą konferencijos įrašą stebėkite čia:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)