Jungtinėse Amerikos Valstijose iš viso yra aštuoni, o visame pasaulyje trylika viešbučių, kurie priklauso dabartinio Amerikos prezidento Donaldo Trumpo šeimai. Visi jie penkių žvaigždučių, pačiose ypatingiausiose vietose, paliekantys įspūdį net didžiausiems kritikams. Ką jau ką, bet skonį nekilnojamam turtui prezidentas turi.


Majamyje ir Havajuose – jo viešbučiai tarsi turtuolių sanatorijos, su baseinais ir vaizdu į vandenyną. Virginijos valstijoje – tarsi privatus namas, apsuptas vynuogynų laukų, sodų ir miškų. Arčiausiai Lietuvos jo vardo viešbučius galite rasti – vieną Airijoje ir du Škotijoje. Čia jie įkurti dvaruose ir net pilyje. Tarsi iš senovinių filmų apie detektyvus Erkiulį Puaro ar Šerloką Holmsą.

Vis tik pačiais pagrindiniais Trumpo viešbučiais vadinami du paties jo užsakymu pastatyti stikliniai dangoraižiai. Pirmasis – pagrindinėje Niujorko gatvėje – 5-ojoje aveniu, kur ilgą laiką gyveno ir jis pats su šeimyna. Ir antrasis, tas, kuriame apsistojau aš – pačioje Čikagos širdyje, tarsi svarbiausias miesto bokštas, su vaizdu į Mičigano ežerą, ant Čikagos upės kranto. Visi aplink esantys dangoraižiai nublanksta prieš Trumpo statinio grožį ir didybę. O ypač tos auksinės jo pavardės raidės pritvirtintos per patį bokšto vidurį, kurios spindi į visas įmanomas puses.

Donaldo Trumpo viešbutis

Praleisti naktį „Trump International Hotel & Tower Chicago“ viešbutyje – nieko stebuklingo. Gal jums bus keista, bet tikrai nebūtina sulaukti asmeninio jo kvietimo, nereikia būti karališkos ar kokios kitokios tituluotos šeimos nariu. Tą gali padaryti absoliučiai visi pasaulio žmonės atitinkantys saugumo reikalavimus ir, žinoma, – turintys pinigų. Būtent jų prireiks labiausiai, nes prezidentas ne pigus vyrukas, apmokestino viską, ką galėjo.


Tiesa, kainos jo viešbučiuose visame pasaulyje labai skiriasi. Jungtinėse Valstijose jos yra kiek didesnės nei Europoje ar Centrinėje Amerikoje. Ypač tuose dvejuose pagrindiniuose bokštuose. Kita svarbi detalė – juose laisvų vietų būna beveik visada, žinoma, jeigu nėra kažkokių ypatingų progų. O štai, pavyzdžiui, Škotijoje, labai gražioje jo vardo pilyje, kambario savaitgaliui negausite artimiausius keturis mėnesius. 


Čikagos centre esančiame viešbutyje nakties kaina beveik visada tokia pati – pats paprasčiausias kambarys su visais mokesčiais, bet be pusryčių apie 400 eurų. Jeigu imate viską kaip pridera – su prabangiais pusryčiais – mokėsite pusę tūkstančio eurų. Daug tai ar mažai už vieną naktį – spręskite patys. Vilniuje, Naujamiesčio rajone, už šią sumą galima išsinuomoti butą mėnesiui. O štai Kėdainių rajone, Vilainių kaime, mažiau nei už 400 eurų galima nusipirkti vieno kambario butą visam gyvenimui. Tą likusią šimtinę galėtumėte išleisti minimaliam remontui, nes antstolių varžytinėse parduodamas butas to prašyte prašosi.

Sumanymas pastatyti Trumpo Čikagos bokštą kilo maždau 2000-aisiais metais. Jis pradėtas statyti 2005-iais, o baigtas ir pristatytas visuomenei 2008-ųjų pabaigoje. Oficialioje informacijoje apie šį statinį skelbiama, jog iš pradžių Donaldas Trumpas pageidavo, kad šis dangoraižis būtų aukščiausias pasaulyje. Tačiau, po rugsėjo 11-osios atakų jis dėl to ėmė smarkiai dvejoti, ir galiausiai, prieš pat statybų pradžią, nusprendė, kad vis tik tokio rekordo nesieks. Nenorėjo tapti naujuoju teroristų taikiniu „numeris vienas“. Savo prabangųjį bokštą Trumpas pastatė 415 metrų, jį Čikagoje lenkia tik „Willis Tower“, kurio „ūgis“ 442 metrai.

96 aukštų prezidentinis bokštas yra padalintas į dvi dalis – pirmoji ir pagrindinė – pats viešbutis ir verslo konferencijų centras. Antroji dalis – tai privatūs apartamentai ir komercinės patalpos biurams. 

Bokšto dizainas, sukurtas architekto Adrian Smith, buvo giriamas viso pasaulio architektų. Jis puikiai dera su aplinkiniais pastatais „Tribune Tower“ bei „Wrigley Building“, įsiliejo ir tarsi šimtus metų čia stovėjo. Bet kilo didelis skandalas, kai Trumpas užsinorėjo per patį statinio vidurį pakabinti 6 metrų aukščio raides TRUMP. Kritikai, o ypač pastato rezidencijų gyventojai, ėmė protestuoti, tačiau Trumpas nebūtų Trumpas. Jis asmeniškai susitarė su miesto vadovais ir iškaba atsidūrė ant bokšto. Po šio, Čikagą ilgai krėtusio skandalo net buvo perrašyti miesto iškabų įstatymai, ateityje draudžiantys panašų savivaliavimą.

Liūdnas faktas, kurį prezidentas tikriausiai norėtų nuslėpti, tai, kad nuo bokšto atidarymo, kai kurios komercinės parduotuvių patalpos niekada taip ir nebuvo išnuomotos, todėl dabar apie 6500 kv./m ploto yra tiesiog nenaudojama.


Donaldo Trumpo viešbučio kambarys

Dar liūdniau yra tai, kad po Trumpo tapimo prezidentu iš bokšto butų komplekso masiškai ėmė kraustytis žmonės. Šiuo metu parduodama net 10 procentų rezidencijų, iš viso pastate jų yra 468. Daug lėmė jo, kaip asmenybės, nepopuliarumas Amerikoje, taip pat gyventojus išgąsdino, kad į šį bokštą bus atkreiptas viso pasaulio dėmesys, nebeliks ramaus gyvenimo. Be to, žmonės išsigando ir terorizmo grėsmės. Erdvių butų kainos siekia milijonus dolerių, todėl naujus pirkėjus rasti nėra taip jau lengva.

Tad kaip gi ten viskas atrodo iš vidaus, kuo ypatingas tas Trumpo bokštas, į kurį daugelis bijo net įkelti koją, tarsi toji zona būtų tik patiems turtingiausiems. Visai ne, pasirodo pastate yra ir pakankamai pigus bariukas su atskiru įėjimu, kur galima išlenkti bokalą alaus ar suvalgyti sumuštinį. Tiesa, kainų ten yra įvairių, kai kurios kainos telpa į sveiko proto ribas – nuo 10 iki 30 dolerių, o kai kurios žymiai didesnės, arčiau šimto.

Būtent į bariuką dažniausiai eina tie, kas nori pasigirti, kad buvo Trumpo pastate. Praleidžia ten porą valandų, pasifotografuoja. Kiekvienam čikagiečiui tarsi garbės reikalas nors kartą aplankyti šį garsųjį prezidentinį bokštą. Bent jau, kol milijonierius iš Niujorko sėdi tame galingame poste.

Viešbutis ir apartamentai turi atskirą įėjimą. Tie, kas atvyko apsistoti viešbutyje suka į kairę, tie, kas ten turi savo būstą į dešinę. Vos įžengus pro duris pasitinka itin gausios apsaugos pajėgos. Kiekvieną svečią nuskenuoja aštriais žvilgsniais, ir jeigu vos kas nors sukelia įtarimą – tą žmogų, juodais kostiumais pasipuošusi tarnyba turi teisę patikrinti. Jeigu su jumis viskas gerai, galite praeiti toliau. Jeigu rado dėl ko prikibti, tam žmogeliui nepasisekė.

„Trump International Hotel & Tower Chicago“ personalas aukščiausio lygio, kiekvienas jų kreipinys prasideda „taip, pone“, „būtinai, pone“, „žinoma, pone“. Net jeigu kažkokios paslaugos suteikti negali, ar, pavyzdžiui, nori pabarti už ne vietoje daromas nuotraukas, štai kaip jie sako: „Jūs, pone, labai laukiamas svečias, bet pone, šioje vietoje fotografuoti negalima. Pone, visą tai dėl jūsų ir mūsų saugumo. Nepykite pone, bet turėsite ištrinti šią nuotrauką.“. Čia taip mane subarė, kai bandžiau įamžinti atskirą apsaugos stalą.

Tad jūs tikriausiai suprantate, kaip paprastam lietuviui tokioje poniškoje vietoje labai greitai užauga sparnai. Jie tarsi užhipnotizuoja jaustis ypatingai – poniškai. Dar vienas dalykas, kuris patiks kiekvienam svečiui – ypatingas Trumpo valdų kvapas. Nuo pat pirmo, iki pat paskutinio aukšto...

Donaldo Trumpo viešbučio kambarys

Kai viešbučio administratorius užregistruoja atvykusius svečius – iš karto paduoda du mažus buteliukus vardinio vandens. Vardinis reiškia, kad ant jų didelėmis raidėmis parašyta „TRUMP“. Atrodo solidžiai. Ir tada administratorius pakviečia visą palydos komanda. Iki kambario lydi ne tik jis pats, bet ir du patarnautojai, vienas neša lagaminus, kitas, matyt, dėl kompanijos. Ir taip mes, visas būrys, kylame į 17 aukštą, kuriame gavau kambarį.

Žinoma, galėčiau jums to nepasakoti ir sumeluoti, kad mano aukštas pats ypatingiausias, pats gražiausias, bet tai nebūtų tiesa. Matyt, gavau vieną iš pigiausių kambarių, nes tai vienintelis viešbučio aukštas, kuriame įrengti ne tik kambariai, bet ir kažkokio Trumpo verslo klubo patalpos. Ką tai reiškia? Didesnis judėjimas, didesnis triukšmas, nes nuolat visokie verslo ponai ten sukasi.

Kiekviename viešbučio aukšte yra po mažytį kambarėlį verslo reikalams spręsti, ten stovi keli kompiuteriai, kopijavimo aparatas, raštinės reikmenys. Kambariukas labai nejaukus, be langų. Tad jeigu neturite būtinų darbų, geriau ten ir neikite. Viešbučio koridoriams irgi trūksta jaukumo, jie steriliai tvarkingi, bet pilkai niūrūs, reikia manyti – gal tik mano pigiajame aukšte.

Kad esate ne paprastame viešbutyje, o Trumpo, jums kiekvieną akimirką primins visose įmanomose vietose parašyta jo pavardė. Štai, pavyzdžiui, ant durų kortelės, kur ji sudėta iš auksinių raidžių. Prilieti tą kortelę prie baltų kambario durų ir jos elegantiškai atsidaro. Štai ten – visi geri dalykai, už ką ir mokami tie dideli pinigai.

Baltos šlepetės su prezidento pavarde. Popierinis pirkinių maišelis ant kurio taip pat parašyta „TRUMP“. Kiekvienas norintis pasigirti, kur gyvena – būtinai jį ima į parduotuves. Mieste tokių mačiau ne vieną.

Balti chalatai su ta pačia pavarde. Juos dažniausiai naudoja tie, kas nori socialiniuose tinkluose girtis, kur gyvena. Lyg netyčia fotografuoja save iki pusės, su būtinai matomu užrašu. Iš tikro toji pavardė efektingai atrodo, neįsigilinus, galima pagalvoti, kad esi net ir Baltuosiuose rūmuose, pas patį prezidentą.

Man ypač patiko „TRUMP“ tušinukai, kurių antras galas skirtas išmaniesiems įrenginiams valdyti, vietoje piršto tuo galiuku gali „vaikščioti“ po savo telefoną ar planšetinį kompiuterį. Tokie tušinukai iš viso yra du ir juos, kaip ir šlepetes ar maišiukus, galima su savimi pasiimti namo. Viską susirinkau.

Kad suprastumėte, kokioje ypatingoje vietoje gyvenate – atsidarykite langą. Tam yra specialus skydelis sienoje, kuris valdo oro kondicionavimą, užuolaidų padėtį, šviesą ir dar kažką, ką sunku suprasti.
Paspaudi užrašą „diena“ ir pasidaro šviesiau. Paspaudi užrašą „naktis“ ir pasidaro aklinai tamsu, visos šviesos užgęsta, langą uždengia keli užuolaidų sluoksniai. Diena ar naktis ten sprendžia ne laikrodis, o jūs pats. Kitaip sakant – turi pinigų – esi pas Trumpą ir valdai paros laikus.

Pro mano langą matėsi įspūdinga dangoraižių panorama, tarsi pastatų miškas. Visi tokie galingi, spindintys. Pajauti tikrą Amerikos didybę. Iš kitos, geresnės (ne mano) viešbučio pusės matosi brangesnis vaizdas – kaip Čikagos upė susijungia su Mičigano ežeru.

Pigiausias viešbučio kambarys toli gražu nesivadina pigiausiu, jis oficialiai yra „Geresnysis Karaliaus numeris“, ir yra tokio dydžio, kaip mano butas Vilniuje – 49 kvadratinių metrų.

Vonia šiame numeryje nuostabi. Ten ir dušas su daugybe visokių funkcijų, papurškimų iš šonų ir apačios visoms vietoms išprausti. Ten ir vonia, kurioje vanduo bėga tarsi mažas krioklys. Ten ir... veidrodis su įmontuotu televizoriumi. Maudaisi ar sėdi ant plataus amerikietiško tualeto ir stebi žinias, serialą ar NBA varžybas.

Vonios kambaryje daug nemokamos, prezidentinės kosmetikos. Kelių rūšių šampūnai, plaukų kondicionieriai, kūno losjonai, kremai, skutimosi priemonės, moteriški higienos reikmenys, ausų krapštukai, vatos tamponai, šukos, fenas, maudymosi kepurėlė. O jau muilo kvapas... Gali būti, kad tai pats kvapniausias muilas pasaulyje. Ir žinoma... ant jo pakuotės prezidento pavardė. Kaip gi kitaip.

Trumpo viešbučio kambarys, tarsi nuosavas butas jo bokšte. Kiekvienas svečias gauna atskirą virtuvėlę su virykle, mikrobangų krosnele, kavos aparatu, puodais, įrankiais ir lėkštėmis. Pavyzdžiui, gali išsivirti košės, makaronų, arba, jeigu taip jau norite – išsikepti bulvinių blynų. Tikrai nuoširdžiai įdomu, kas ir ką ten yra gaminęs, bet to turbūt neįmanoma sužinoti.

Pilnas šaldytuvas visokių užkandžių ir gėrimų, kuriuos, žinoma, už papildomą kainą, naudoti galima. Ant atskiro staliuko – duoklė vandens mėgėjams. Niekur kitur neteko matyti tiek rūšių geriamo vandens. Vienas butelis su kažkokiais žėrinčiais kristalais, kitas kanadietiškas, kažkoks prancūziškas... Butelis už butelį gražesnis. Pigiausio kaina – 10 dolerių.

Kambaryje yra atskiras kambariukas-drabužinė, pravers jeigu apsistojate ilgesniam laikui, ne vienai parai. Mėgstantiems skaityti – kiekviename numeryje yra ypatingos, Trumpo mėgstamos spaudos rinkinys. Naujausi žurnalai, dienraščiai ir keli ypatingi katalogai su jo pavarde apie nekilnojamąjį turtą.
Rašomojo stalo stalčiuje rasite prabangaus leidimo Bibliją anglų kalba.

Tiems, kas daug dėmesio skiria miego kokybei – gera žinia. Lovos čiužiniai taip pat su Trumpo pavarde, pagal jo šeimos užsakymą, iš pačių geriausių medžiagų, tobulo kietumo. Jeigu mėgstate minkščiau – jums pasitarnaus kalnas pagalvių. Dvigulėje lovoje jų suskaičiavau net šešias. Esant norui, galite išsidėlioti po visą kūną ir miegoti, kaip ant debesies.

Priešais lovą – milžiniškas plačiaekranis televizorius, su galiniu apšvietimu. Kokį vaizdą rodo ekranas, tokios spalvos šviečia ir ant sienos. Nuostabu yra tai, kad gulint viešbučio lovoje visiškai nesigirdi miesto triukšmo, ramu tarsi kaime.

Į nakties pas Trumpą kaina įskaičiuoti SPA malonumai – galite burbuliuoti sūkurinėje vonioje arba plaukioti po erdvų baseiną su įspūdingu panoraminiu vaizdu. Daug kas ten geria šampaną ir fotografuojasi.

Sporto salėje dirba keli privatūs treneriai, kurie gali pakonsultuoti arba net išmokyti įvairių pratimų. Jie kiekvienam svečiui išduoda po butelį vandens ir po specialų rankšluostį. Sporto klubo privalumas – pasakiškas vaizdas, įsivaizduokite, bėgate ant takelio, o pro langą stebite centrinių Čikagos gatvių gyvenimą. Romantiška.

Pusryčiai Donaldo Trumpo viešbutyje

Kaip ir minėjau – pusryčiai dviem žmonėms prezidento bokšte kainuos gana solidžiai, tačiau pavalgysite kaip karaliai. Pirmiausia, įspūdingai atrodantys kiti viešbučio gyventojai. Tarsi JAV kongreso nariai, tarsi turtingiausi šalies žmonės (gal taip ir buvo?). Visi tokie išsipustę, kvepiantys ir net su asistentais. Kai kas prie pusryčių stalo sprendžia verslo reikalus, kai kas skaito spaudą arba naršo kompiuteryje. Kiekvienas pusryčių stalas gauna po atskirą padavėją, kuris viską, ko užsinorėsite pristatys jums asmeniškai.

Restoranas vaišina karštais keksiukais su dviejų rūšių džemais ir sviestu. O tada jau renkatės, ar norite šaltų užkandžių, ar iškart valgysite karštą. Pasirinkimui – Benedikto kiaušiniai su kanadietiška šonine, porcijos kaina 25 doleriai, taip pat omletai su triufeliais arba omaru, porcijos kaina 29 doleriai. Žinoma, galite užsisakyti lengvesnį, bet ne pigesnį patiekalą, pavyzdžiui, ryžių košės arba skrebutį su avokadais, už 25 dolerius. Po to, žinoma, valgote desertus už papildomą kainą ir geriate prabangias arbatas ar kavas.

Vasaros laiku pusryčiauti būtų dar geriau – atidaro įspūdingą terasą. Tačiau dabartiniu metų laiku į ją patekti draudžiama, juk kokį lieknesnį žmogelį gali nupūsti aršus Čikagos vėjas.

Išsikeldami iš Trumpo viešbučio būtinai užsukite į jo vardo parduotuvėlę pirmajame aukšte. Ten galite įsigyti chalatų, striukų, marškinėlių, kepuraičių su prezidento pavarde. Taip pat, tą prabangųjį kvapą, kuriuo kvepia visas bokštas, arba puodelį, kad kiekvieną rytą namuose prisimintumėte, kur gyvenote. Juk naktis pas prezidentą – nepamirštama, visam likusiam gyvenimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)