– Karina, papasakok, kada atvykai į Milaną ir kiek laiko jau čia esi. Kuo Milanas tau atrodo ypatingas?

– Į Milaną atvykau vos baigusi mokyklą, čia pradėjau savo metų pertrauką nuo mokslų. Šiuos metus skyriau modeliavimui. Jau penktus metus iš eilės aš vis grįžtu čia dirbti mados užkulisiuose, mokytis universitete, o dabar pradėjau dirbti rinkodaros įmonėje.

Sužavėjo galbūt ne pats Milanas, o pati Italija, kuri visuomet keri savo kultūra, žmonėmis, bendravimu ir, žinoma, nuostabiu maistu. Milanas, kaip ir dauguma pasaulio metropolių, visada gyvas, nesvarbu kokia savaitės diena ar kokia paros valanda. Gyvenu Milane, kadangi pagrindiniai mane traukiantys aspektai tik jame ir sukasi: mada bei verslas.

– Daugeliui žmonių Milano miestas yra tik tarpinė stotelė vykstant į kitus Italijos miestus. Papasakok, ką žmonės čia galėtų nuveikti apsistoję ilgiau.

– Manau, jog čia tiesiog malonu „kultūrintis”, apsipirkinėti, valgyti skanų maistą ir mėgautis gyvenimu. Turint laisvą dieną galima pasivaikščioti po patį miestą ir aplankyti žymiąsias jo vietas, tokias kaip Milano katedrą (lankant ją siūlyčiau nepamiršti pasidomėti šio statinio architektūros istorija, atrasite daug stilių ir įdomių faktų), Viktoro Emanuelio II galeriją, Sforcų pilį, centrinį parką, Brera ir Navigli rajonus. Beje, turistams labai patinka La Rinascente terasoje esantys restoranai ir barai, būtent ten atsiveria puiki panorama į Milano katedrą.

Milanas visuomet įsuka į skubantį gyvenimo ritmą, tad malonu trumpam iš jo pabėgti. Turint daugiau laisvo laiko renkuosi vykti prie Komo, Leko ar Lugano (Šveicarija) ežerų. Jie labai arti, o susisiekimas iš tiesų patogus, tad visiems keliaujantiems į Milaną būtinai patariu aplankyti šias vietas. Pamenu, pernai atvyko mano draugė į svečius, o aš turėjau tik vieną laisvą dieną. Neskyriau jos miesto aprodymui, o nusivežiau draugę į Komo miestelį. Ten pasivaikščiojome parke, užkilome funikulieriumi į apžvalgos aikštelę, o vėliau žvalgėmės Kalėdinėje mugėje. Labiausiai draugę sužavėjo miestelio grožis ir jo centre buvusios dekoracijos. Puikiai žinau, kad grįšiu ten šventiniu laikotarpiu ir šiemet, nes ir man paliko neišdildomą įspūdį.

– Esi čia netrumpą laiką, gal galėtum pasidalinti ypatingomis vietomis, kurias žino tik vietiniai?

– Naujausias atradimas, kuris be galo patiko tiek man, tiek draugams, tai ,,QC Termemilano” SPA centras ir visas jo kompleksas pačiame Milano centre. Jaukūs ir mieli barai, kavinukės yra Navigli ir Brera zonose. Ten tikrai visi atras kas jiems labiausiai patinka: galima išmėginti ir vietinį milaniečių, ir italų maistą, žinoma, netrūksta ir japonų bei argentiniečių restoranų.

Kas jus dar gali nustebinti Milane? Puikūs burgeriai. Galiu garantuoti, čia juos gamina geriausiai visoje Italijoje! Dar kelios mielos ir mėgiamos mano vietos: baras-restoranas „San Pietro Caffè“ esantis Porta Venezia zonoje, pačiame centre įsikūręs „Bulgari“ viešbutis bei „Deus caffè“ kavinė esanti netoli centrinės miesto stoties.

Milano neturistiniuose restoranuose galima rasti labai skanių picų. Mano mylimiausios picerijos: ,,Fresco e Cimmino”, ,,Piccola Ischia” bei “Pizzeria Naturale”.



– Papasakok apie Milane vykstančius kultūrinius renginius, parodas. Ką rekomenduotum aplankyti?

– Čia vyksta be galo daug renginių, svarbiausia juos sekti ir žinoti, kada kas vyksta. Lengvai galima rasti visko: ir muzikos, ir dailės, ir šiuolaikinio meno. Ką tikrai būtina aplankyti Milane, sakyčiau, įspūdingąjį ,,La Scala” teatrą ir Leonardo da Vinčio žymųjį palikimą – freską ,,Paskutinė vakarienė”. Aš siūlau bilietais pasirūpinti gerokai iš anksto, bent jau kelis mėnesius prieš atvykimą.

Kalbant apie meno galerijas, geriausios dailės parodos, mano manymu, vyksta meno muziejuje ,,Breros pinakoteka” ar karališkuosiuose rūmuose. Ten eksponuojami svarbiausi kūriniai Milane. Taip pat visuomet įdomios ekspozicijos organizuojamos „Mudec” muziejuje. Paskutinį kartą šiame muziejuje teko lankytis ,,Senovės Egipto” parodoje.

Verta žinoti, jog kiekvieną pirmąjį mėnesio sekmadienį Milane į daugelį muziejų galima patekti nemokai.

– Milanas yra mados sostinė. Kokiose vietose apsilankę žmonės gali pajausti tą tikrąją mados dvasią?

– Tikrąjį stileivų šurmulį galima pajusti tik mados savaičių metu (rugsėjį ir vasarį moterų madų savaitės, o sausį ir rugsėjį – vyrų). Miestas tampa pilnas ir tiesiog kvėpuojantis mada: gatvėse skuba modeliai, fotografai, blogeriai, įtakingi mados atstovai ir pan. Už kiekvieno kampo vyksta koks nors šou. Taip pat labai svarbus renginys VFNO („Vogue” mados vakaras), kuris vyksta rugsėjį prieš prasidedant moterų madų savaitei. O lankantis ne mados savaičių metu, tikriausiai užtenka praeiti žymiąja Via Montenapoleone gatve bei prisėsti garsiojoje ,,Marchesi” kavinukėje. Tos vietos atmosfera puikiai tiks pajausti mados sostinės dvasią.

– Koks transportas Milane yra patogiausias?

– Milane puikiai išvystytas viešasis transportas. Pati dažniausiai renkuosi metro, kadangi juo galiu greičiausiai pasiekti darbą (užtrunku vos 10 minučių, kuomet važiuodama su automobiliu galiu užtrukti 30 – 40 minučių). Kalbant apie kainas, vienkartinis bilietas kainuoja 1,5 euro, taip pat yra paros ar dviejų parų tarifai, o turint vietinę ATM kortelę galima įsigyti savaitės ar mėnesio abonementą. Žinoma, visuomet galima rinktis ir taksi, taip pat yra ir „Uber“, kurį aš visada mielai renkuosi Lietuvoje. Tačiau Italijoje įstatymai stabdo jo įsitvirtinimą ir kainos yra žymiai didesnės lyginant su įprastais taksi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)