Liga nesirenka, iš kokios šeimos žmogus kilęs, kokį turi išsilavinimą. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius pripažįsta, kad kai mokiniui buvo nustatyta atvira tuberkuliozės forma, kitų vaikų tėvų nerimas buvo pagrįstas, tačiau visuotinės panikos kelti nereikia.

„Būtina suprasti tokį dalyką – kad žmogus užsikrėstų, turi ilgą laiką bendrauti su sergančiuoju. Pavyzdžiui, jei jūs troleibusu važiuosite tik porą stotelių, menka tikimybė, kad užsikrėsite. Tačiau jei važiuosite viena mašina kokias keturias šešias valandas, jau bus kita šneka. Tad ar galėjo sergantysis paskleisti ligą mokykloje, priklauso nuo to, kiek daug jis išskiria bakterijų ir kokia aplinkinių imuninė sistema“, – sako Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas.

Anot specialisto, kad žmonėms, sužinojus apie šalia vaikštantį atvira tuberkuliozės forma sergantį žmogų, kyla panika, tai normalu, tačiau tikimybė, kad vienas mokinys užkrės visą mokyklą, labai menka. Visgi statistika neguodžia: vienas atvira tuberkulioze sergantis žmogus gali užkrėsti 25–27 asmenis. S. Čaplinskas sako, kad tai įvyksta ne per vieną dieną, be to, priklauso ir nuo to, kiek ilgai žmogus nešioja ir platina ligą.

Be to, S. Čaplinskas sako galintis šią ligą prilyginti atominės elektrinės sprogimui, mat bakterijos nuo sergančiojo atvira forma sklinda lyg nuo sprogimo židinio.

Kaip atpažinti ligą? Anot S. Čaplinsko, daug ligų gali prasidėti kaip mums įprastas gripas, tuberkuliozė – taip pat. Visuomenė turėtų visų pirma atkreipti dėmesį į savo ir savo artimųjų gyvenimo būdą ir elgseną.

„Jei savijauta kelia abejonių, būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją. Be abejo, reikia domėtis ir pačiam, tačiau ieškant ligos aprašymo internete kyla pavojus perskaityti netinkamą, netikrą informaciją. Todėl patariu naudotis tik oficialių institucijų (dar geriau – valstybinių institucijų) šaltiniais. Kitaip galite nueiti klaidingu keliu“, – pataria Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius.

Anot S. Čaplinsko, žmonės neretai vadovaujasi emocijomis, o ne pagrįsta informacija. Tokiu atveju labai sunku pakeisti žmonių nuomonę net ir pateikus moksliniais tyrimais paremtą informaciją.

Jau kelis kartus pasirodžius viešai informacijai, kad sergamumas atvira tuberkuliozės forma užfiksuotas mokymo įstaigose, tai ima kelti nerimą. S. Čaplinskas sako, kad daug kas priklauso ir nuo šeimos gydytojų darbo, ar laiku bus diagnozuota liga.

Evaldas Stopus, Valstybinės ligonių kasos prie SAM Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjas, sako, kad jau nuo 2014 metų medikai turi atlikti vaikų ir nėščiųjų tyrimą dėl tuberkuliozės. Be to, nuo šių metų pradžios šeimos gydytojai gauna finansinį paskatinimą už sergančiųjų tuberkulioze gydymą.

Užkrečiamųjų ligų lyderiai – vis dar ūminių viršutinių kvėpavimo takų uždegimai. Bendra suma per metus siekia apie 120 milijonų eurų užkrečiamosioms ligoms gydyti. Statistiškai tuberkuliozė nėra ūminių ligų viršūnėje, tačiau per keletą metų išlaidos šiai ligai nustatyti ir gydyti labai stipriai šoktelėjo. Per kone ketverius metus ligai diagnozuoti ir gydyti valstybės išlaidos nuo 2,5 tūkstančio eurų šoktelėjo iki 2 milijonų eurų.

„Dėmesio šiai ligai gydyti skiriama, vaistų perkama daug, tikiuosi, užtektinai. Valstybė tuberkuliozę vertina kaip rimtą ligą. Per pastaruosius ketverius metus buvo labai stiprus jos augimas. Be to, 2017 metais gydytojai pradėti skatinti už nustatytą diagnozę ir šios ligos gydymą. Tai papildomas finansavimo šaltinis šeimos gydytojui, taip siekiama, kad medikai būtų suinteresuoti teikti tas paslaugas, nes anksčiau viskas priklausė nuo šeimos gydytojo valios – daryti kažką ar ne. Ankstyvas ligos nustatymas yra didžiulė nauda tiek pačiam pacientui, tiek visuomenei“, – priemokų sistemą aiškino E. Stopus.

Kam reikėtų sunerimti dėl tuberkuliozės? Specialistai sako, kad visų pirma rekomenduojama pasitikrinti, jei esate bendravęs su ligos perdavėju – sergančiu atvira tuberkuliozės forma. Be to, liga gana pasalūniška: kai kurie ligos nešiotojai patys neserga, tačiau ligą vis tiek platina nė patys to nenutuokdami. Dažniausiai nuo šios ligos kenčia plaučiai. Visgi Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, liga gali nukeliauti ir į inkstus, stuburo ar galvos smegenis.

Bakterijos patenka į orą, kai plaučių ar gerklų tuberkulioze sergantis asmuo kosėja, čiaudi, kalba, dainuoja. Šalia esantys žmonės gali įkvėpti šių bakterijų ir užsikrėsti.

Žmogui įkvėpus tuberkuliozės bakterijų, jos nusėda plaučiuose ir pradeda daugintis. Iš plaučių per kraują gali patekti į kitus organus, pavyzdžiui, inkstus, stuburo ir galvos smegenis.
Plaučių ar gerklų tuberkuliozė gali būti užkrečiama. Tai reiškia, kad bakterijos gali plisti kitiems žmonėms. Kitų kūno dalių tuberkuliozė, pavyzdžiui, inkstų ar stuburo, paprastai yra neužkrečiama.

Labai tikėtina, kad tuberkulioze sergantis žmogus perduos ją tiems, su kuriais leidžia laiką kasdien. Tai šeimos nariai, draugai, bendradarbiai ar mokyklos draugai, jei su jais bendraujama ilgą laiką.

Negydoma tuberkuliozė gali būti mirtina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)