Lietuvos gyventojų sveikatos statistika verčia nerimauti – vėžiu sergama vis dažniau. Vėžio registro duomenimis, šalyje kasmet diagnozuojama beveik 18 tūkst. naujų onkologinių susirgimų. Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, kiekvienais metais dažniausiai diagnozuojami 4 šios ligos tipai: plaučių (1,5 tūkst.), krūties (1,5 tūkst.), prostatos (2,5 tūkst.) ir įvairūs odos (3 tūkst.) vėžiniai susirgimai.

Pasak specialistų sergantiems onkologinėmis ligomis reikia ne tik specialaus gydymo, bet tiesiog paprasto dėmesio, žmogiškumo artumo ar įvairesnio laisvalaikio praleidimo, kai tenka daugiau laiko praleisti ligoninėse.

Projekto „Prisimink ir pasirūpink onkologinėmis ligomis sergančiais ligoniais“ metu, „Gintarinės vaistinės“ tinklo vaistinėse surinktos knygos keliaus į šalies gydymo įstaigas, siekiant suteikti galimybę sergantiems onkologinėmis ligomis laiką praskaidrinti skaitant įvairią literatūrą.

„Labai vertiname galimybę šiuo projektu prisidėti ir pasirūpinti sergančiais onkologinėmis ligomis. Kovojant su bet kokia liga svarbu kaip įmanoma labiau sumažinti stresą ir kaip įmanoma labiau padidinti džiugių emocijų kiekį. Tokie, rodos, paprasti žingsniai kaip knygos atradimas, kurios nesinori paleisti iš rankų, suteikia žmogui didžiulį postūmį. Pasveikimas nuo onkologinių ligų yra be galo sudėtingas procesas, tačiau jei kiekvienas mūsų prie jo galime prisidėti knygos perdavimo pavidalu išreikšdami savo rūpestį, jis tampa lengviau pasiekiamas“, – pažymėjo socialinio projekto iniciatorės „Gintarinės vaistinės“ generalinė direktorė Rūta Bagdonavičienė.

Jos teigimu, projekto turinys: biblioteka, knygos ir jų skaitymas pasirinktas sąmoningai – tai bene geriausiai žmogaus mintis sutelkianti veikla, kuri sugeba visiškai sukoncentruoti skaitančiojo dėmesį.

„Jei žiūrėti filmą ar klausyti muzikos galima ir nesusikaupus, tai skaitymas reikalauja aktyvių nuolatinių pastangų bei vaizduotės pasitelkimo. Būtent tai leidžia tikėtis, jog naujosios bibliotekos pasiūla ne tiesiog suteiks sergantiesiems naują veiklą, bet iš esmės pagerins psichologinį gydymo įstaigų mikroklimatą“, – pažymėjo R. Bagdonavičienė.

Pasak „Gintarinės vaistinės“ vadovės, vaistinės lankytojų prašoma atnešti ne tiesiog nebereikalingas knygas, o kokybišką literatūrą.

„Nesvarbu, ar tai būtų įtraukiantys detektyvai, klasikiniai romanai ar populiariosios psichologijos knygos – žmonių prašoma tik atrinkti tuos kūrinius, kuriuose jie patys laiko kokybiškais ir nepaversti socialinio projekto galimybe atsikratyti nereikalingų knygų. Organizuojant projektą, siekiama visų pirma ne surinkti kuo daugiau literatūros, bet surinkti knygas, kuriomis norisi pasidalinti ir padėti onkologiniams ligoniams“, – reziumavo R. Bagdonavičienė.

Užsakymo nr.: PT_76475043