1153 m. atsirado pirmasis lagaminas, kuris tuo metu tiesiog priminė dėžę, o „turistai“ tuo metu buvo riteriai, kurie kažkur turėjo susimesti šarvus ir reples jiems taisyti, tačiau pats „lagamino“ (luggage) pavadinimas atsirado tik 1596 m. Anglijoje, nuo žodžio tempti (to lug, – angl. k.).



1870 m. išpopuliarėjo ponų kelionės garlaiviais, o toks Louis Vuitton jiems sukūrė pirmuosius keturkampius lagaminus. Tiesa, jie buvo iš medžio su metaliniais rėmais ir ir tikrai dar nebuvo laikomi madingais.



1966 m. Samsonite pareiškia, kad lagaminą galima pagaminti ne tik iš pliauskų ir išranda pirmąjį pakietinto paviršiaus lagaminą – štai kodėl daugelyje mūsų galvų Samsonite siejasi su kokybės standartais. Per ateinančius dešimtmečius kiti jiems pritaria ir pradeda gaminti įvairiausių formų ir dydžių lagaminus.



1972 m. Gimsta geniali idėja įtaisyti lagaminui ratukus, o 1987 m. vietoj buvusio dirželio įdėti rankeną lagaminui tempti, tačiau prireikė dar 7 metų, kad būtų sugalvota ištraukiama ir sulankstoma rankena iki tol tiesiog styrojusi iš lagamino.



Na, o kas naujo šioje eroje? 2006 m. britų kompanija Trunki sugalvojo, kad lagaminai vaikams gali būti paversti į priemonę vežioti vaikus ant jų, o 2014 m. atsirado pirmieji lagaminai su GPS sekimu. 

Žiūrint į tai, kokiu pagreičiu ši evoliucija įsibėgėja, darosi labai įdomu, kas laukia dar už 10 metų. Besvoriai, atpažįstantys ir sekantys šeimininką, valdomi programėlėmis... kokių naujovių norėtumėte?

Naujausias atradimas – lagaminai, kurie seka šeimininką tarsi šuo. Tokių išmanių technologijų „prikimštų“ lagaminų atsiranda vis daugiau.
 Jį apžiūrėti galite ČIA.

„Samsonite“ sukūrė GeoTrakr lagaminus su GPS lokatoriais tiems, kurie visada nori žinoti, kur jų turtas arba Fortūna jiems nuolat atsuka užpakalį ir pradangina lagaminus. Šie lagaminai gali automatiškai išsijungti skrydžio metu ir atsiųsti pranešimą, jeigu kažkas bando jį atidaryti.

„Bluesmart“sukūrė rankinį lagaminą su baterija, kuri gali įkrauti telefoną net kelis kartus, „Delsey“ siūlo piršto antspaudu užrakinamą lagaminą, o „Samsung“ su „Samsonite“ nori sukurti sistemą lagaminams, kurie galės patys padaryti check-in per jūsų valdomą programėlę ir jums nereikės stovėti eilėje.

Žinoma, kol kas visi šie išmanūs lagaminai kainuoja tikrai labai daug, bet ir išmanieji telefonai kažkada atrodė revoliucinė technologija. Pamatysite – po 5-10 metų visi lagaminai sekios, įsiregistruos, prisipažins, kur yra ir pakraus elektroniką.