„Perkamiausia Lietuvos gyventojų prekė ir viena dažniausių komunalinių atliekų yra plastikiniai maišeliai, kurių pasaulyje kas minutę sunaudojama maždaug du milijonai, tačiau vos 1 proc. jų yra perdirbami. Sunku patikėti, tačiau lietuvių per metus sunaudojamais maišeliais būtų galima padengti visą Lietuvos plotą, todėl norime paskatinti visuomenę ne tik intensyviau rūšiuoti, bet ir apskritai vengti plastiko vartojimo“ – teigė Žaliosios politikos instituto projektų vadovė Ieva Budraitė.

Akcijos organizatoriai praeivius ne tik kvietė įveikti „plastikinio maišelio monstrą“ iškeičiant turimą plastikinį pirkinių maišelį į aplinkai draugišką daugkartinio naudojimo krepšį, bet ir pasakojo apie plastiko keliamą žalą. „Jei vienas plastiko butelis patenka į vandenyną, jis suyra iki tokių smulkių dalelių, kad jos pasklinda ir užteršia 1,5 kilometro paplūdimio ruožą, o kai kuriose vandenyno atkarpose plastiko yra 46 kartus daugiau nei maisto vandens gyvūnams. To rezultatas – gyvūnų žūtys. 2008 m. Kalifornijoje užfiksuotas atvejis kai banginis žuvo dėl jo organizme susikaupusio 22 kilogramų plastiko gumulo“ - plastiko žalos pavyzdžius vardino vienas iš akcijos iniciatorių Jaunųjų žaliųjų organizacijos pirmininkas Karolis Dimbelis.

„Dažnai mums ekologinės problemos atrodo tolimos – dėl klimato kaitos kažkur Antarktikoje tirpsta ledynai, Australijoje nyksta didysis barjerinis rifas ir panašiai. Tačiau turime suprasti, kad tai mūsų visų atsakomybė, kokią planetą paliksime ateities kartoms“ – pasakojo I. Budraitė ir pabrėžė, kad užtenka visai nedidelių pastangų pakeisti savo kasdienio vartojimo įpročius, kuriais galime prisidėti prie gamtinių išteklių tausojimo ir atliekų kiekio mažėjimo.

Anot akcijos organizatorių, per pastaruosius dešimt metų pasaulyje buvo pagaminta daugiau plastikinių maišelių nei per visą pastarąjį šimtmetį.

Akcijos organizatorius - Žaliosios politikos institutas bei Jaunųjų žaliųjų organizacija, įgyvendinantys Vilniaus miesto savivaldybės administracijos 2017 metų Ekologinio švietimo programos projektą „Plastikinių maišelių monstrai – keiskime įpročius dėl aplinkos!“.