Dabar rusai nori, kad ji grįžtų į civilizaciją, skelbia siberiantimes.com.

Šeima atsiskyrėlių gyvenimą ramiai gyveno tol, kol nebuvo pastebėti iš paukščio skrydžio. Skelbiama, kad Agafijos mama mirė labai seniai vieną ypatingai šaltą žiemą, kai iš bado jie buvo priversti valgyti net odinius batus, rašo „The Mirror“.

Kiti šeimos nariai žuvo neilgai trukus po to, kai 1978 metais jų ieškoti buvo pasiųstos sovietų komandos. Agafija taip ir liko gyventi kalnuotoje taigoje Rusijos Chakasijos respublikoje. Nuo ten, kur gyvena moteris, iki artimiausio miesto beveik 200 kilometrų.

Nepaisant kelių išimčių, šios moters gyvenimas primena caro laikų vargingos valstietės kasdienybę. Šiuolaikiniai patogumai moteriai atrodo nepriimtini ir nereikalingi.

Tačiau dabar vietos gubernatorius Viktoras Ziminas (artimas Vladimiro Putino sąjungininkas) siekia garbaus amžiaus moterį iš jos namų iškeldinti. Jis tvirtina, kad Agafija sensta, tad ja rūpintis vietos pareigūnams darosi vis sunkiau, nes reikia vis daugiau priežiūros.

Agafija Lykova

Prieštaringai vertinamas politikas priėmė sprendimą nutraukti sraigtasparnių skrydžius į moters namus.
Seniau būtent tokiu būdu atokioje troboje gyvenančiai Agafijai buvo gabenamas maistas, atskridę darbininkai padėdavę prisiskaldyti malkų.

Tai reiškia, kad jeigu „vienišiausia Rusijos moterimi“ vadinamą Agafiją ištiktų bėda (pvz., rudųjų meškų atakos), ji nesulauktų jokios pagalbos.

V. Zimino tikslas esą labai paprastas: priversti moterį palikti jos tėvo ir brolių statytą trobą ir persikelti į kaimą ar miestą. Nepaisant to, Agafija, kuri yra sentikė, kategoriškai atsisako paklusti.

Daugiausia garbaus amžiaus moteriai pastaraisiais metais padeda ne V. Ziminas, bet kaimyninio Kemerovo regiono gubernatorius 73 metų Amanas Tulejevas, kuris ją laiko savo bičiule.

V. Ziminas jį pokalbio metu įspėjo: „Dar vienas skrydis į tas žemes, ir jūs būsite pažeidęs šalies įstatymus. Ten skristi jūs neturite jokios teisės, neturite teisės ir leistis. Ir negadinkite mūsų įvaizdžio, apsimesdami vieninteliais gelbėtojais“.

Jis taip pat pasišaipė iš atsiskyrėlės tikėjimo: „O kalbant apie senutę Agafiją, ji tikrai negali pasigirti jokiais gerais darbais, kaip nors susijusiais su religija“.

V. Ziminas skundžiasi, kad atsiskyrėlė „sulaukė daugybės pasiūlymų persikelti iš laukinės gamtos parko, kurio teritorijoje gyvena, tačiau nė vienas jai nepasirodė tinkamas“.

Anot gubernatoriaus, tokie senolės kaprizai mokesčių mokėtojams kainuoja apie milijoną rublių. Be to, jai privalo laiko skirti ir laukinės gamtos parko darbuotojai, nes, bėgant metams, moteris nebegali savarankiškai savimi pasirūpinti.

A.Tulejevas atsako, kad jis labai brangina ilgametę draugystę su Agafija ir neketina liautis jai padėjęs.

„Tai ne tik maistas ar dovanos. Ją lanko ir padeda namuose tvarkytis savanoriai. Parko darbuotojai apsaugo nuo meškų. Draugystės jūs neuždrausite“, – teigia A. Tulejevo padėjėjas.

Vienintelė Agafijos išimtis šiuolaikinėms technologijoms – palydovinio ryšio telefonas, kuriuo ji, esant reikalui, gali išsikviesti pagalbą.

Regione, kur oro temperatūra nukrinta net iki 45 laipsnių šalčio, jos tikrai gali prireikti.

Sibiro televizijos laidų vedėjas Andrejus Griškovas, kuris aplankė Agafiją, teigia: „Ji nėra iš tų žmonių, kurie sutiktų palikti savo namus ir persikelti „į didžiąją žemę“. Ją gąsdina šiuolaikinio gyvenimo naujovės“.

Moteris priklauso sentikių bendruomenei, o tai reiškia, kad ji „yra tikra senosios Rusijos žinių, patirčių ir kultūros aukso kasykla. Mokslininkai tiria jos dialektą. Fiksuoja jos naudojamus žodžius ir stengiasi dokumentuoti jos įpročius. Net negali būti abejonių, jog privalome ją globoti“.

Agafijos tėvas Karpas sprendimą bėgti priėmė 1936 metais po to, kai į jų dirbamus laukus atvažiavo komunistai ir nušovė kartu dirbusį jo brolį.

Iš sovietų civilizacijos moters šeima dingo 1936 metais, o 1978 metais, virš teritorijos, kur gyveno Lykovai, skridę mokslininkai pastebėjo jų suręstą namą ir dirbamos žemės plotą.

Su šeima kontaktą užmezgusi mokslininkų ekspedicija sužinojo, kad jie neturėjo jokio supratimo apie tai, kad įvyko Antrasis pasaulinis karas.