Anot analitikų, didelės energetinių išteklių kainos neleis infliacijai sulėtėti, o tai veikiausiai privers Estiją ir Latviją atidėti euro įvedimą.

"Vidurio ir Rytų Europos kontekste Lietuvos ekonomikos tendencijos atrodo išties gerai. Pagrindinis ūkio plėtros variklis išlieka vidaus paklausa, o žymesnio vidaus paklausos augimo sulėtėjimo laukiama kitų metų pabaigoje, pradėjus kilti palūkanų normoms", - sakė SEB Vilniaus banko vyriausioji analitikė Algė Budrytė.

Naujoje apžvalgoje nekeičiamos anksčiau SEB grupės skelbtos Lietuvos BVP augimo prognozės. Šiais metais šalies ekonomika išaugs 6,8 proc., kitąmet - 6,5 proc., o 2007 metais - 6,2 procento.

A.Budrytės teigimu, skirtingai nei kitose šalyse, Lietuvoje grynasis eksporto balansas toliau blogėja ir neturi teigiamos įtakos BVP augimo tempui. Kita vertus, eksporto plėtrai išliekant spartesnei nei importo, teigiamo užsienio prekybos įnašo galima tikėtis jei ne šiais, tai kitais metais.

Pasak SEB analitikų, plačiai diversifikuotas Estijos ekonomikos augimas ateinančiais metais paliks verslo ciklo viršūnę ir nuosaikiai lėtės. 2005 metais Estijos BVP turėtų padidėti 7 proc., 2006 ir 2007 metais - po 6,4 procento. Latvijos ekonomika išliks sparčiausiai augančia ne tik Vidurio ir Rytų, bet ir visoje Europoje. Šiais metais prognozuojamas Latvijos BVP augs 8,7 proc., kitąmet - 7,5 proc., o 2007 metais - 7 procentus.

SEB grupės analitikai pabrėžia, kad infliacija bus sunkiausia kliūtis Baltijos šalims ir Slovėnijai įsivesti eurą numatytu laiku.

"Prognozuojame, kad pirmosios ES naujokių bangos tikrinimo metu - 2006 metų pavasarį - Mastrichto infliacijos kriterijus bus 2,6-2,8 procento. Taigi Lietuvos galimybės įstoti į euro zoną 2007 metais yra labai didelės", - teigė A.Budrytė.

Analitikų nuomone, tiek Estijai, tiek ir Latvijai veikiausiai teks patikslinti įstojimo į euro zoną tvarkaraštį. Jeigu nebus imtasi jokių priemonių, Estijoje euras bus įvestas 2008 metais, o Latvijoje - 2009 metais, teigia SEB.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją