Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) adresuotame rašte Konkurencijos taryba ragina nedelsti priimti sprendimus dėl šilumos supirkimo iš nepriklausomų gamintojų teisinio tobulinimo. Taryba atkreipia dėmesį į komisijos pareigą įteisinti pagrįstą konkurenciją šilumos ūkyje, užtikrinti vienodas visų rinkos dalyvių veiklos sąlygas ir vartotojų gerovę.

Šią savaitę VKEKK pirmininkė Inga Žilienė TV3 „Žinioms" pareiškė, kad ištekliai mažinti šilumos kainas yra išsemti, todėl daugumoje miestų mažesnių kainų šiemet tikėtis neverta.

Lietuvos nepriklausomų šilumos gamintojų asociacijos (NŠGA) prezidentas Vytautas Kisielius teigia, kad sumažinti kainas vartotojams leistų nauja šilumos supirkimo tvarka. Pasak jo, šiuo metu šilumą vartotojams tiekiančios bendrovės kas mėnesį organizuoja šilumos supirkimo aukcionus, pačios juose dalyvauja ir su nepriklausomais gamintojais konkuruoja privilegijuotųjų sąlygomis.
Aukcionuose tiekimo bendrovės gali siūlyti ne visą, o tik dalį šilumos gamybos kainos, kurią iš esmės sudaro kuro sąnaudos. Kitus kaštus, darbuotojų atlyginimus, remonto ar nusidėvėjimo sąnaudas jiems automatiškai kompensuoja vartotojai. Nepriklausomiems šilumos gamintojams tokios kompensacijos netaikomos. Todėl tai sukuria absurdišką situaciją, kai norėdami laimėti aukcioną šilumą jie yra priversti gaminti pigiau nei kainuoja biokuras", - teigia V. Kisielius.

Pasak jo, nauja šilumos supirkimo tvarka užtikrintų vienodas konkurencijos sąlygas visiems rinkos dalyviams ir skaidresnę bei aiškesnę kainodarą už paslaugas mokantiems vartotojams.

„Gyventojai privalo būti skaidriai informuojami, kiek jie moka už šilumos gamybą ir perdavimą, kiek kainuoja klientų aptarnavimas ir kitos paslaugos. Skaidri ir aiški kainodara gali užtikrinti dar mažesnes kainas", - tvirtina V. Kisielius.

Jis taip pat atkreipia dėmesį, kad šilumos kainos gyventojams galėtų mažėti ir tuomet, jei VKEKK aktyviau tikrintų monopolinėmis sąlygomis veikiančias šilumos tiekimo bendroves. Kaip pavyzdį jis pateikia „Kauno energiją", kurios patikrinimas paskutinį kartą vykdytas tik 2013 metais.
„Praėjusiais metais „Kauno energijos" grupė uždirbo 7,5 mln. eurų pelno. Arba beveik 9 kartus daugiau nei 2014-aisiais. O lyginant su 2012 metais, vos per penkerius metus įmonės pelningumas išaugo daugiau nei 22 kartus", - sako V. Kisielius.

Jis pažymi, kad po VKEKK patikrinimo šildymo sąskaitos sumažėjo kitų didžiųjų miestų gyventojams.

„Pernai VKEKK atliko patikrinimą ir nustatė, kad „Vilniaus energija" nepagrįstai į šilumos kainą įtraukė net 24 mln. eurų. Po patikrinimo šildymo kaina gyventojams smarkiai sumažėjo. Galbūt toks patikrinimas sumažintų kainą ir kauniečiams?", - klausė V. Kisielius.

Anot jo, panaši situacija ir Šiauliuose, kur patikrinimą atlikusi VKEKK nustatė, jog per 2015-2016 metus „Šiaulių energija" iš gyventojų neteisėtai susirinko per 1,7 mln. eurų.

„Monopolininkei „Šiaulių energijai" buvo liepta nepagrįstai surinktus pinigus grąžinti vartotojams. Bendrovė nutyli, kad šiauliečiai už šildymą permokėjo, o dabar esančią mažesnę šildymo kainą pristato, kaip savo efektyvios veiklos ir pergalės prieš privačius investuotojus, siūliusius miestui savomis lėšomis pastatyti naujas biokuro katilines, rezultatą", - aiškino V. Kisielius.

Asociacijos prezidento manymu, būtent priimta nauja šilumos supirkimo tvarka leistų sumažinti šilumą tiekiančių bendrovių galimybes piktnaudžiauti gyventojų sąskaitomis.