– Kaip galime nustatyti savo veido odos tipą?

– Nustatyti veido odos tipą nėra sudėtinga - reikia pažvelgti į porų dydį. Jei jos išsiplėtusios, oda blizga - tai riebios arba mišrios odos požymis. Paminėtina, kad mišri oda taip pat skirtoma į kelis tipus: gali būti linkusi į sausumą arba į riebumą.

Norėčiau atkreipti dėmesį, kad svarbiausias momentas - ne nustatyti veido odos tipą, bet atsižvelgti į odos poreikius ir būklę.

– Ar veido odos tipas gali keistis bėgant laikui?

– Veido odos tipas nesikeičia. Keičiasi riebalinių liaukų veikla, odos struktūra, poreikiai ir būklė.

Klientės dažnai pasakoja anksčiau turėjusios riebią odą, o štai dabar – sausą. Tačiau sausumas dažnai painiojamas su odos dehidratacija. Metams bėgant oda tampa dehidratuota, nes nebepajėgia išlaikyti drėgmę.

– Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį skirtingų odos tipų žmonėms?

– Veido odos priežiūrai svarbiausias momentas – odos nuvalymas, prausimas. Jei oda nuvaloma netinkamai, joks kremas, joks serumas ir jokia prabangiausia priemonė neturės maksimalaus poveikio.

Antra, svarbu skaityti etiketes ir atsižvelgti, kokiam odos tipui produktai yra skirti. Žmonės turi gilintis, domėtis – oda toks pats organas, kaip ir visi kiti – jai reikalingi tiek vitaminai, tiek drėkinamieji komponentai.

– Riebi oda yra viena problematiškiausių, sukelianti tokias nemalonias problemas kaip, pavyzdžiui, aknė. Kodėl atsiranda spuogai?

– Prisiminkite, oda nėra atskiras elementas. Ji kaip lakmuso popierėlis reaguoja į viską – jei turime organizmo problemų, tai atsispindės ir veide.

Paauglių brendimo laikotarpiu aknė atsiranda dėl hormonų pusiausvyros svyravimų. Kai prasideda lytinė branda, atsiranda bėrimo elementų, žydinti aknės forma (pūlingi spuogeliai). Tėvų pareiga – išaiškinti vaikams, kad savaime spuogai nepraeina. Niekas savaime nepraeina, nebent gyvenimas. (Juokiasi.)

Svarbiausia – prausimasis. Aknės bakterija minta riebalais, tad reikėtų sukontroliuoti sebumo išsiskyrimą.

Yra ir vėlyvoji aknė – tai šių laikų problema. Turiu daug klienčių, kurios sako turėjusios idealią odą paauglystėję, o štai dabar jų veidus nuolat beria. Tai gali būti tiek hormoninų disbalanso, tiek virškinamojo trakto sutrikimų pasekmės. Reikėtų atsisakyti pieno produktų, bandelių, cukraus – maistas turi didelę įtaką jūsų veido odos būklei.

Nepamirškite, kad po aknės atsiranda liekamieji reiškiniai – randai. Negalima žiūrėti į šią problemą pro pirštus.

– Per kiek laiko vidutiniškai įmanoma išsigydyti vėlyvąją aknę?

– Kasmėnesiniai vizitai pas kosmetologą, paskirtų veido priemonių naudojimas namuose – darykite tai ir rezultatas gali atsirasti po dviejų, trijų mėnesių.

– Dažna klaida – riebios odos išsausinimas. Kaip elgtis, kad riebalų perteklių panaikintume, bet odai nepakenktume?

– Kai oda yra išsausinama, užsikuria visi nesveikos odos mechanizmai ir oda išsibalansuoja, prasideda įvairios alerginės reakcijos. Palyginimui – mūsų oda yra kaip žemė. Jei ji perdžiūvusi, sutrūkinėjusi, vargu ar joje kas nors užaugs.

Riebios odos turėtojams yra daugybė produktų, kurie atstato odos drėgmę, tačiau tą daro ne riebumo sąskaita.

– Kosmetologai sako, kad norint maksimalaus naudojamo kremo efekto, turime tinkamai paruošti veido odą, t.y., pašalinti negyvas odos ląsteles. Riebiai odai šveitimas nėra rekomenduojamas. Kaip elgtis tokiu atveju?

– Šveitiklių naudojimas yra būtinas, nes šie produktai skatina regeneraciją, pašalina negyvas odos ląsteles. Tačiau žmonėms, kurie kenčia nuo pūlingų bėrimo formų, tokių agresyvių priemonių, kaip šveitikliai su stambiomis dalelėmis, naudoti negalima, nes tokiu būdu gali būti pernešamos bakterijos. Kai oda šiek tiek sugyja ir nėra uždegiminių procesų, galima naudoti fermentinius pilingus.

– Kas yra fermentiniai pilingai?

– Tai šveitikliai be abrazyvinių dalelių, jie nėra aštrūs ir agresyvūs.

– Yra nuomonių, kad preparatai su gerosiomis bakterijomis padeda žmonėms, turintiems aknę. Ką apie tai manote?

– Aš esu už. Mes esame bendras organizmas, visuma ir da reaguoja į visus negalavimus, virškinimo problemas, vidines ir išorines problemas. Visuomet rekomenduojame gerti probiotikus. Kai probiotikai įeina į veido odos priemonių sudėtį, tai – taip pat didelis pliusas.

– Kaip rūpintis mišria veido oda, kai viena veido dalis yra sausesnė, o kita – riebesnė?

– Rinkitės rūgštinį prausiklį, kuris atstato sveikos odos pH. Jei norite, kad poros atrodytų švaresnės, rinkitės sebumą absorbuojančias kaukes su moliu. Mišriai odai, ypač T zonai, tinkamiausias riebalų išsiskyrimą reguliuojantis kremas. Jei skruostai šerpetoja ir linkę į alergijas, tuomet reikėtų rinktis drėkinamąjį-atstatomąjį kremą.

Beje, kalbant apie poras, klaidinga manyti, kad jas įmanoma sumažinti ar sutraukti – galime tik vizualiai jas pagražinti.

Daina Eidukienė

– Kokias klaidas dažniausiai daro žmonės, turintys sausą veido odą?

– Tiek sausaodžiai, tiek kitų tipų odų savininkai daro tą pačią klaidą – veido odos priežiūrai naudoja aliejų. Taip, aliejų galima naudoti. Pavyzdžiui, kelis lašus įlašinti į įprastai naudojamą kremą, jį praturtinant lipidais ir kitomis naudingomis medžiagomis. Bet aliejus, naudojamas vietoje veido kremo, nepasiekia gilesnių odos sluoksnių.Jei nėra skvarbos – viskas pūpso ant odos ir nesiskverbia gilyn į odą.

– Kokia turėtų būti mūsų grožio rutina ryte ir vakare?

– Kasdien rekomenduoju naudoti prausimosi priemonę. Dažna klaida – plauti veidą tik vandeniu. Vanduo nesuardo mūsų odos išskirto sebumo.

Būtiniausios priemonės grožio arsenale: prausiklis, tonikas, dieninis ir naktinis kremas.

– Kokia toniko paskirtis?

– Tonikas užbaigia odos valymą, tonizuoja ir paruošia odą kitų produktų skvarbai.

– Ar yra šalutinių kosmetikos priemonių efektų? Pavyzdžiui, ar kremą su retinoliu arba hialuronu gali naudoti kiekvienas?

– Tai labai individualu ir reikėtų tartis su kosmetologu. Hialuronas yra epidermyje dirbanti medžiaga, kuri pritraukia ir išlaiko vandenį. Jokių alerginių reakcijų naudojant priemones su hialuronu tikrai nebus.

Kalbant apie retinolį, ši medžiaga skverbiasi giliau, iki pat dermos. Retinolis gali iššaukti sudirgimo, šerpetojimo reakcijas, tačiau tai nėra šalutinis efektas – tokia ir turėtų būti odos reakcija į šią veikliąją medžiagą. Retinoliui tiesiog reikia adaptacinio laikotarpio.

– Kas daro neigiamą įtaką mūsų odos grožiui?

– Dėl laisvųjų radikalų vyksta greitesni senėjimo procesai. Senėjimo procesus taip pat skatina saulės vonios ir nesveikas maistas. Net per dieną neišgeriama vandens norma daro įtaką mūsų odai – oda vangiai atsistato, nėra tinkamai aprūpinta drėgme.

– Ar visiems žmonėms reiktų lankytis pas kosmetologą, ar pakanka prižiūrėti odą namuose?

– Manau, kad lankytis reikėtų visiems. Procedūros metu klientas gauna pilnavertę konsultaciją, ką ir kaip naudoti, kaip puoselėti savo veido odą. Vyresnio amžiaus moterims (50-60 m.) ypač svarbios kosmetologo konsultacijos norint atstatyti odos struktūrą ir siekiant išlaikyti odą gražią.

– Kokias problemas turint reikėtų kreiptis ne į kosmetologą, o į dermatologą?

– Žmogui sunku įvertinti savo odo būklę ir nuspręsti, pas ką eiti. Jei kalbėtume apie pažengusią aknės formą ir uždegiminius procesus, mano rekomendacija – apsilankyti pas dermatologą. Jei neturite odos susirgimų, galite drąsiai keliauti pas kosmetologą.

Daina Eidukienė ir Kristina Ciparytė

– Kaip dažnai reikėtų lankytis pas kosmetologą ir kiek pinigų reikėtų išleisti?

– Vidurkis yra 50-70 eurų per du mėnesius. Bet vėlgi, ar galime įkainoti savo sveikatą? Yra daug procedūrų pagal būklę, pagal poreikį ir pagal pajamas.

– 50-70 eurų per du mėnesius kai kuriems galbūt neatrodo didelė suma, bet ką daryti žmogui, kuris teuždirba 400 eurų?

– Visų pirma, būtina susidėlioti prioritetus. Juk galime vietoj kavos, pyragėlio, cigarečių ar neapgalvotai nusipirktų rūbų pasirūpinti savo veido oda.

Moterims, kurios negali sau leisti prabangių priemonių ar reguliarių vizitų pas kosmetologę, būtina turėti bent pagrindines veido odos priežiūros priemones. Kaip ir minėjau, prausiklį, toniką, dieninį ir naktinį kremą. Ir, idealiu atveju, bent kartą per pusę metų apsilankyti pas kosmetologą.

– Jei mažas pajamas gaunanti moteris sutaupytų pinigų ir galėtų investuoti į vieną brangesnį produktą, ką turėtų pasirinkti?

– Galima pasirinkti nedidelių investicijų reikalaujantį prausiklį, tačiau didesnę sumą reikėtų investuoti būtent į kremą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)