Plačiau LOPL gydymo būdus ir pasekmes pranešime spaudai pasakoja Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Pulmonologijos skyriaus vedėjas Arvydas Valavičius.

- Kodėl svarbu kalbėti apie pulmonologiją?

– Visos plaučių ligos yra labai svarbios ir gana sudėtingos, turinčios savo specifinius simptomus bei gydymą. Pavyzdžiui, plaučių vėžys užima antrą vietą, o LOPL yra antroje-trečioje vietoje pagal mirtingumo statistiką. Tikėtina, kad kiekvienas žmogus per savo gyvenimą bent kartą yra persirgęs plaučių uždegimu, dėl to pulmonologija yra aktuali visai visuomenei.

- Kas sukelia šią ligą?

– LOPL – tai progresuojanti kvėpavimo takų liga, kurios metu susiaurėja bronchai. Ji yra viena iš pagrindinių ligų, dėl kurios pasaulyje vis daugėja negalavimo bei mirties atvejų.

Dažniausia ir pagrindinė ligos priežastis – rūkymas. Beveik 90 proc. sergančiųjų šia liga yra aktyviai ar pasyviai rūkantys žmonės. Pastebima, jog dažniausiai šia liga serga 40-69 metų žmonės, kuomet rūkymo stažas jau siekia dešimtis metų. Ir tik pavieniais atvejais ši liga nustatoma ir jaunimui.

Be rūkymo, ligą gali sukelti ir kiti kenksmingi faktoriai – uždūminta aplinka, darbas su garais, mediena, augalų atliekomis, grūdais, taip pat anglies, silicio, kadmio, geležies dulkėmis. Ši liga prognozuojama ir žmonėms, kuriems tenka dirbti vietose, kur nuolatos būna automobilių kuro, anglies bei medienos degimo produktų.

- Kokie ligos požymiai?

– Vienas pirmųjų ligos požymių yra kosulys. Iš pradžių jis būna epizodinis, vėliau pradedama kosėti kiekvieną dieną, ypatingai rytais. Ligos pradžioje kosulys pasireiškia su nedideliu skrepliavimu. Ligai paūmėjus, didėja ir skrepliavimas, atsiranda nedidelis dusulys, kuris palaipsniui didėja. Ypatingai dusulį galima pastebėti atsiradus fiziniam aktyvumui. Ligai progresuojant, sumažėja fizinis aktyvumas, pavyzdžiui, tampa sunku užlipti laiptais į antrą ar trečią aukštą.

Gaila, bet pacientai dažniausiai kreipiasi į gydytojus tik vėlyvoje antroje, trečioje stadijoje, kuomet pacientui liga jau yra pažengusi. Kadangi pagrindinis ligos simptomas yra kosulys, rūkaliai neretai nereaguoja į kosulį, esą tai rūkymo padarinys, kuris jiems netrukdo. Tačiau būtent šis simptomas yra vienas pirmųjų, kuris praneša apie grėsmingą ligą.

- Kaip gydoma LOPL?

LOPL yra lėtinė liga, kurios visiškai išgydyti neįmanoma. Tačiau tinkamas ir laiku pradėtas gydymas pagerina gyvenimo kokybę.

Dar prieš dvidešimt metų buvo padarytas didelis šuolis – išrasti inhaliatoriai. Todėl dabar vaistai nuo LOPL yra inhaliuojami (įkvėpiami) tiesiai į bronchus. Yra dviejų rūšių vaistai – bronchų plečiantys ir hormoniniai. Plečiantys – plečia bronchus, pagerina oro pralaidumą, pagerina kvėpavimo funkciją. Tuo tarpu hormoniniai – sumažina uždegimą, paburkimą ir kvėpavimo funkcijos nepakankamumą. Šiuo metu dažniausiai šie vaistai yra naudojami bendrame komplekse, tad vienu įkvėpimu gauname ir plečiančius bei hormoninius vaistus.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gydomi LOPL sergantys pacientai turi galimybę gyventi normalų gyvenimą. Mūsų pacientai visą reikiamą gydymą gauna pas mus ligoninėje, jiems nereikia blaškytis po kitas gydymo įstaigas ar kitus Lietuvos miestus. Pacientams suteikiamas visas gydymo paketas – nuo pat ligos diagnozavimo iki stacionaraus gydymo, o vėliau ir nuolatinės priežiūros ambulatoriniame konsultaciniame skyriuje. Be to, KUL pacientai mokomi savarankiškai gerinti savo sveikatos būklę, mesti rūkyti. Visos kompleksinės gydymo ir gyvenimo būdo keitimo priemonės skirtos pacientų gyvenimo kokybės palaikymui.

- Patarimai, norintiems išvengti ligos?

– Svarbu atkreipti dėmesį, jog šiuo metu tapo labai madinga rūkyti elektronines cigaretes. Nors jos buvo sukurtos, kad būtų lengviau mesti rūkyti, tačiau pastebima, kad elektroninės cigaretės turi beveik tokį patį poveikį kaip ir tikrosios. Todėl reikėtų tiek vienų, tiek kitų vengti.

Pats svarbiausias ir pagrindinis patarimas, norintiems išvengti šios ligos – nerūkyti. O jeigu jau rūkote, pasistenkite mesti arba bent jau sumažinti cigarečių kiekį. Tai padaryti padės, jeigu su savimi nesinešiosite cigarečių, neturėsite jų šalia savęs. Patarčiau padėti jas toliau, kad kelias iki jų sukeltų jums nepatogumų. Turite žinoti ir atsiminti, jog kiekvienas įkvėptas dūmas yra nuodas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)