2015 metais karinę tarnybą baigęs 33 metų karališkosios šeimos atstovas per Atminimo sekmadienį prie Nežinomojo kareivio kapo surengtą ceremoniją pasirodė su pusę veido dengiančia barzda, rašo „Daily Mail“.

Princo Harry, nors ir nebesančio karinių pajėgų gretose, pasirodymas nenusiskutus barzdos papiktino elitinės kavalerijos atstovus.

„Toks princo Harry poelgis mus visus pažemino. Karališkojoje kavalerijoje barzdos netoleruotinos. Tokią svarbią dieną jam tikrai nederėjo pasirodyti nesiskutusiam“, – teigė jie.

Princai Williamas ir Andrew Atminimo sekmadienio ceremonijoje dalyvavo švariai nusiskutę, o princas Harry atiduodamas pagarbą prie Nežinomojo kareivio kapo buvo su barzda.

Didžiosios Britanijos kariuomenėje galiojančios taisyklės draudžia kareiviams augintis barzdas. Išimtys numatomos tik kai kuriais išskirtiniais atvejais, tarkim, esant kokiai nors odos ligai arba laikantis griežtų religinių įsitikinimų (pavyzdžiui, Sikhizmo išpažinėjams su barzdomis dėvint uniforma būti leidžiama, nes skustis jie negali dėl religinių sumetimų).

Specialiosiose pajėgose tarnaujantiems ir slaptose operacijose dalyvaujantiems kariams barzdas užsiauginti leidžiama, bet pasirodyti su jomis per paradus taip pat negalima.

Keletui pionierių daliniuose tarnaujančių seržantų einant oficialias pareigas taip pat leidžiama būti su barzdomis, tačiau Karalienės apsaugos gvardijoje toks dalykas niekada nebuvo toleruojamas.

Vis dėlto princas Harry kariuomenėje nebetarnauja, todėl jokioms Gynybos ministerijos išleistoms taisyklėms paklusti neprivalo.

Tik kartais vykdydamas savo, kaip karališkosios šeimos atstovo, priedermes jis turi apsivilkti karinę uniformą. Jo pasirodymas su barzda, reikia pripažinti, nebuvo precedento neturintis atvejis: juk barzdą nešiojo princo proprosenelis karalius Jurgis V.

Karališkajam raitosios gvardijos ir Pirmajam dragūnų pulkui („Blues and Royals“) vadovauja princo Harry senelė, karalienė Elžbieta II, o pulkui – jo teta, princesė Anne.

Tai yra vienas iš Rūmų kavalerijos pulkų. Kitas – apsaugos gvardija. Pirmasis kildinamas iš Oliverio Cromwellio XVII a. suformuotos naujojo modelio armijos.

Jame tarnavę karininkai visais laikais išsiskirdavo švariai nuskustais veidais. Ūsus, beje, kartais užsiaugindavo. Jie galėdavo pereiti ir į vešlias žandenas. Toks paprotys buvo ypač populiarus tarnaujant musulmoniškuose kraštuose.

Didžiosios Britanijos karališkosiose jūrų pajėgose, kuriose tarnavo princo Harry tėvas, princas Charlesas, visada buvo galima auginti barzdas. Nusiskusti būdavo nurodoma tik tada, jei barzda būdavo nepakankamai vešli.

Princo Harry tarnyba kariuomenėje baigėsi 2015 metais. Tada jam buvo 31. Dabar daugiausia dėmesio jis skiria įvairiai labdaringai veiklai ir kitioms karališkosios šeimos atstovo pareigoms. Visgi tikimasi, kad dėvėdamas uniformą, jis turėtų paklusti kariuomenėje galiojančioms taisyklėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)