Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas turi kelis svarbius sąjungininkus Europos Sąjungoje (ES). Kai kuriose valstybėse tai marginalai, netgi radikalūs elementai, „The Daily Beast“ rašo Anna Nemcova.

Kitose, kaip antai, Prancūzijoje ir Olandijoje, praeityje jie aktyviai siekė valdžios, bet galiausiai žlugo. Tačiau Vengrijoje, šalyje su 10 mln. gyventojų, esančioje į rytus nuo Austrijos, į vakarus nuo Ukrainos ir į šiaurę nuo Balkanų valstybių, V. Putino sielos bičiulis yra premjeras Viktoras Orbanas.

Kaip ir daugelis V. Putino sąjungininkų ir apologetų (taip pat ir Jungtinėse Valstijose), V. Orbanas svarbiausiu savo darbotvarkės klausimu padarė kovą su imigracija, rašo thedailybeast.com.

Negana to, kitą vengrą jis pavadino blogojo liberalizmo įsikūnijimu.

Spalį Vengrijoje vyko išskirtinė konferencija persekiojamiems krikščionims. V. Orbanas konferencijos atidarymo kalboje išplūdo Europą už tai, kad ji pamiršo krikščioniškas šaknis ir įsileido pavojingų ekstremistų.

Milijardierius George‘as Sorosas kažkada rėmė V. Orbaną, bet dabar laikomas pikčiausiu jo priešu. Neseniai viešame pranešime V. Orbanas pavadino garsiausią pasaulyje filantropą šėtonu ir pareiškė, kad vieno iš geriausių Vengrijos universitetų įkūrėjas nori sunaikinti Europą, įsileisdamas musulmonus imigrantus.

Tas pranešimas pradžiugino daugelį ultradešiniųjų rėmėjų tiek Vengrijoje, tiek Rusijoje. Vienas iš Kremliaus pilkųjų kardinolų Vladislavas Surkovas, rašė savo skiltyje: „JAV nacionalinį mastą įgavę dalykai tapo pasauline tendencija už jos sienų.“

Maskvos pareigūnai plojo V. Orbanui, sveikino Vengrijos sprendimą pastatyti sienas, saugantis nuo imigrantų, o ypač liaupsino Budapešto kritiką Europos demokratiškumui.

Kremlius skyrė daug energijos, stengdamasis diskredituoti ES politiką Baltijos šalyse, Balkanuose ir Vakarų Europoje, bet Vengrijos lyderio nereikėjo įtikinėti, nes V. Putinas ir V. Orbanas mąsto vienodai, o V. Orbano idėjas remia daugelis vengrų.

Vengrijos politikai, ignoruodami kaimyninės Ukrainos įstatymus, lankėsi aneksuotame Kryme ir maištaujančiame Donbase, demonstruodami savo lojalumą Kremliui.

Regis, sutampa ir V. Putino su V. Orbanu nuomonės dėl demokratijos laisvių bei dėl tariamos G. Soroso keliamos grėsmės. 2015 m. Rusijos prokurorai uždraudė G. Soroso remiamas organizacijas.

„Palaikome glaudžius ryšius su ultradešiniųjų ideologais Vengrijoje, nes tai vienintelė vieta Vašingtono vadovaujamoje ES, kurioje lyderiai yra tokie drąsūs, kad garsiai išsako tai, ką visi galvoja apie imigrantus ir liberalus“, – „The Daily Beast“ sakė Kremliaus administracijos patarėjas Sergejus Markovas.

Maskva

Iš tiesų Vengrija – vienintelė šalis Europoje, kurioje kelios ultradešiniųjų partijos varžosi su valdančiąja partija – kuri pasakys labiau neapykantos pritvinkusią kalbą apie užsieniečius.

Birželį šimtai ultradešiniųjų kovotojų – raumeningų, plikai skustomis galvomis – dalyvavo protesto demonstracijose prieš musulmonus imigrantus; šios akcijos žymėjo ir naujos ekstremaliųjų dešiniųjų grupuotės „Jėga ir ryžtas“, siekiančios konkuruoti su didžiausia ultradešiniųjų partija „Jobbik“, pradžią.

Grupuotės „Jėga ir ryžtas“ nariai pritaria nacių ideologijai, ragina kovoti už „gyvenamą erdvę“ („lebensraum“, kaip sakydavo Hitleris) ir tikisi, pasitelkę rasistinius šūkius, laimėti vietų kitais metais vyksiančiuose parlamento rinkimuose.

Šiuolaikinėse Budapešto gatvėse jūs nepamatysite pabėgėlių iš Artimųjų Rytų ar Afrikos. Vietoje to pamatysite G. Soroso veidą kiekvienoje autobuso stotelėje, ryškiai apšviestą dieną ir naktį, šalia septynių klausimų Vengrijos žmonėms apie vadinamąjį Soroso planą, kuris neva reiškia, kad Europa atveria sienas milijonams pabėgėlių.

V. Orbanas paragino Vengrijos žvalgybos agentūras ištirti Soroso nevyriausybinių organizacijų imperiją, kritikuojančią jo politiką. Neseniai kalbėdamas per nacionalinį radiją V. Orbanas pareiškė klausytojams, kad G. Sorosas nori matyti Vengriją pasmerktą, paniekintą ir priverstą pakeisti savo politiką dėl imigracijos.

Viktoras Orbanas, Vladimiras Putinas

Ksenofobija, užsieniečių baimė čia tiesiog patologinė, toji baimė skatina bjaurius incidentus.
Žinia, kad šį rudenį keli imigrantų vaikai gali būti apgyvendinti vietos svečių namuose papiktino kaimo Osceny pietvakarinėje Vengrijoje gyventojus.

Daugybė žmonių susirinko pasmerkti svečių namų savininko Zoltano Fenyvesio. Protestuotojai vadino pabėgėlius gyvuliais, kurie ateis žudyti jų vaikų ir prievartauti jų moterų.

Vėliau Z. Fenyvesis pamatė, kad kažkas perpjovė jo automobilio padangas, veikiausiai keršydamas už jo bendradarbiavimą su pabėgėliams padedančia nevyriausybine organizacija „Migration Aid“.
„Verkiau iš gėdos, kai pamačiau, kaip paranoja paveikė Osceny kaimo gyventojus“, – „The Daily Beast“ sakė opozicijos lyderis Viktoras Szigetvaris.

Tai, kas nutiko Osceny, rusų ausims nebūtų naujiena. Metai po metų tūkstančiai nacistų grupuočių žygiuoja Rusijos gatvėms, skanduodami „Sieg heil!“ (nacių pasisveikinimas – vok. „tegyvuoja pergalė!“). Skurdas, nedarbas ir nusivylimas įžiebė neapykantą užsieniečiams, kurie laikomi potencialiais konkurentais darbo rinkoje ir net seksualiniuose santykiuose.

Kremlius, viena vertus, flirtavo su ultradešiniųjų grupuotėmis, kita vertus, suėmė ultranacionalistų lyderius. Neseniai Rusijos specialiosios pajėgos suėmė daugiau nei 400 nacionalistų lyderio Viačeslavo Malcevo rėmėjų už tariamus planus nuversti prezidentą V. Putiną.

Tačiau suėmimai neužkerta kelio žiauriems nusikaltimams. 2016 m. buvo nužudyti devyni ir sužeisti 72 žmonės, kilus ksenofobiškos neapykantos bangai, pranešė informacijos ir analizės nevyriausybinė organizacija „SOVA Center“ Maskvoje.

Norint suprasti Vengrijos ministrą pirmininką V. Orbaną, reikėtų pabendrauti su ultradešiniųjų žurnalo „Demokrata“ vyriausiuoju redaktoriumi Andrasu Bencsiku. Neseniai Budapešte duotame interviu jis pareiškė, kad daug metų laukė tokios politikos.

„G. Sorosas pavojingas, antikrikščionis, jis pavojingas ne tik Vengrijai, jis grasina sužlugdyti visą Europą“, – sakė A. Benscikas korespondentui, sėdėdamas savo kabinete, kurio sienas puošia kardai, šarvai ir senas Vengrijos karalystės žemėlapis.

Kodėl G. Sorosas šypsosi švieslentėse visame Budapešte? „Jis iš mūsų juokiasi, turime jį sustabdyti“, – pareiškė redaktorius.

A. Bensciko teigimu, V. Orbanas ir jo valdančioji partija „Fidesz“ drąsiai pasitelkė ultradešiniųjų retoriką, nors pernai vykusiame referendume prieš imigrantus dalyvavo tik 44 proc. registruotų balso teisę turinčių gyventojų.

Atsidavęs Vengrijos nacionalistas A. Benscikas puikiai kalba rusiškai, dalyvauja renginiuose Rusijos ambasadoje, o ypač – Rusijos kultūros centre, kuris yra šalia „Demokrata“ biuro. Nesenai redaktorius kartu su sūnumi ir draugu lankėsi Maskvoje, o valdančiosios partijos „Fidesz“ nariai dalyvavo konferencijoje vidinio saugumo klausimais.

Viktoras Orbanas, Vladimiras Putinas

„Džiaugiuosi, kad V. Putinui patinka apsilankyti Budapešte“, – plačiai šypsodamasis sakė A. Benscikas. Šiemet V. Putinas čia lankėsi du kartus.

Panašu, kad ir V. Orbanui patinka lankytis Maskvoje. 2014 m. jis pasirašė su Kremliumi dokumentus dėl 12 mlrd. dolerių paskolos plėsti sovietinių laikų branduolinei elektrinei Pakše.

Transparency International“ Vengrijoje vykdomasis direktorius Jozsefas Peteris Martinas sako, kad nerimą kelia galimai su šiuo sandoriu susijusi korupcija: „Niekas nepateikia išsamesnių duomenų apie paskolą branduolinei elektrinei, kuri oficialiai yra valstybinė paslaptis.“

Kokį politinį režimą kuria V. Orbanas Vengrijai? „Režimas ne toks griežtas, kaip Azerbaidžane ar net Rusijoje, – sako J. P. Martinas. – Bet jis – tarpinis variantas tarp liberalios demokratijos ir diktatūros, tarsi hibridinis režimas, kuriame formaliai turime nepriklausomas institucijas ir nepriklausomus rinkimus, bet realiai rinkimai nėra sąžiningi, o daugumą institucijų kontroliuoja valdžia.“

Prasidėjus kampanijai prieš G. Sorosą, Viktoras Szigetvaris, opozicinės liberalios partijos „Kartu“ („Egyutt“) Nacionalinės politikos tarybos pirmininkas, dalyvavo TV debatuose su valdančiosios „Fidesz“ partijos pirmininko pavaduotoju Szilardu Nemethu. V. Szigetvaris paklausė pareigūno apie antisemitinį išpuolį prieš žymiausią pasaulio filantropą.

Aleksandras Duginas

„Tiesiogiai transliuojamame interviu pasakiau, kad iš esmės išpuolis buvo nukreiptas prieš žydus, kad kampanijos įvykių eiga ir simbolinis kontekstas primena ketvirto praėjusio amžiaus dešimtmečio toną, kad kampanija skatina smurtą ir ultradešiniųjų agresiją, – prisiminė V. Szigetvaris. – O „Fidesz“ pirmininko pavaduotojas tiesiog atsistojo ir išėjo iš tiesioginės laidos.“

Vengrijos liberalai bandė sustabdyti neapykantos kupinas kalbas prieš G. Sorosą ir pabėgėlius, kas Europoje yra nepriimtina. Daug jaunų žmonių Vengrijoje, kurie dalyvavo G. Soroso palaikymo mitinguose, nori, kad filantropas būtų gerbiamas už jo pagalbą, už tai, kad dešimtmečius aukojo milijonus dolerių, remdamas švietimą, kultūrą ir mokslą Vengrijoje.

Tačiau šalies vyriausybė nepajudinama. „Pažvelkite į aplinkinį pasaulį – jis nėra liberalus. Mūsų tikslas – neleisti liberalams visko monopolizuoti, lyg jie vieni būtų įkūrę teisės viršenybės principą ir rinkimus“, – sakė vyriausybės atstovas spaudai, kalbėdamas su „The Daily Beast“ korespondentu.

Vengrijos antiliberalistinis požiūris toks stiprus, kad įkvepia Kremliaus agentus – tiek Europoje, tiek savo šalyje. „V. Orbano dešiniosios pakraipos partiją laikome idealios politikos pavyzdžiu, – sako į atsargą išėjęs Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos generolas leitenantas Leonidas Rešetnikovas. – Priešingai nei Vengrija, Rusija dar neįkūrė stiprios ultradešiniųjų partijos.“

Šiuo metu L. Rešetnikovas yra televizijos „Carygrad TV“ valdybos pirmininkas. Šį TV kanalą 2015 m. įkūrė Rusijos kraštutinis dešinysis, nacionalistas Aleksandras Duginas ir rusų oligarchas Konstantinas Malofejevas (šuo metu abiem taikomos JAV sankcijos). „Carygrad“ misija – remti prieš Kijevą ir prieš Vakarus nukreiptą judėjimą Donbase. TV kanalas teigia turintis daugiau nei 10 mln. žiūrovų.

„Stačiatikių ratuose G. Sorosas irgi laikomas šėtonu, – nusikvatojęs sako L. Rešetnikovas. – „Carygrad“ džiaugiasi, galėdamas nušviesti šią drąsią ir išmintingą Vengrijos politiką, tai švyturys vis silpnėjančioje Europos Sąjungoje.“