Vis tik įsižiūrėjus atidžiau tampa aišku, kad ši vieta pasižymi didesniu elegantiškumu, o išskirtinio žavesio jai suteikia 1905 m. originalūs medžio dirbiniai ir skaitytojams patogiai įsitaisyti skirtos kėdės su apmušalais iš audinio.

Vos tik čia atvykus kyla nemažai klausimų. Kodėl bibliotekos darbuotojai kalba anglų ir prancūzų kalbomis? Kodėl lentynose galima rasti tiek daug knygų apie Prancūzijos ir Kanados istoriją? Galų gale kokie yra juodos linijos, besidriekiančios bibliotekos grindimis, paskirtis?

Taigi laikas sužinoti esminį faktą – ši biblioteka išskirtinė: ji apjungia dvi šalis, o juoda linija ant grindų simbolizuoja dvi šalis ir du miestus – Derby Line JAV Vermonto valstijoje ir Stanstead Kanados Kvebeko provincijoje – skiriančią ribą. Centrinis įėjimas, lankytojams skirta skelbimų lenta ir vaikų knygų salė užima plotą, esantį JAV teritorijoje, o likusi knygų kolekcijos dalis ir skaitykla atsidūrusi Kanadoje.

Skiriamoji juosta atrodo gerokai aptrinta. Kažin ar tai turėtų stebinti, juk ji nuolat atsiduria dėmesio centre. Kaip teigia Haskelio bibliotekos direktorė Nancy Rumery, čia atvykstantys lankytojai nuolat fotografuojasi šalia JAV ir Kanadą skiriančios juostos. Ji papasakojo įdomių faktų apie čia atsiduriančius asmenis ir neįprastą jų elgesį. Dalis sustingsta prie juodos skiriamosios linijos, lyg ten staiga būtų išdygusi nematoma siena. Vėliau jie teisinasi internete skaitę įspėjimų, kad šią liniją kirsti griežtai draudžiama. Vis tik iš tikrųjų kirsti bibliotekoje esančią valstybinę sieną ne tik nėra draudžiama, bet net rekomenduojama, nes ši vieta – tai savotiška laisvosios prekybos zona.

Haskelio viešoji biblioteka

Kažin ar kas drįstų ginčytis, kad sienos visais laikais atrodė žavingos. Intriguoja du pasauliai, kuriuos jos skiria. Tiesa, sienos kelia ir baimę, nes primena apie tamsą ir pavojus, kurie galimai tyko peržengus ribą. Būtent dėl šių priežasčių Haskelio biblioteka atrodo tokia įdomi.

I'm in Canada and the United States ! 🇺🇸 🇨🇦

A post shared by Loretta Powers (@lorettapowers) on Sep 2, 2017 at 10:38am PDT

Prieš 15 bibliotekoje planuota įrengti naują liftą. Kadangi vieta, kurioje jis turėjo būti įrengtas, buvo Kanados teritorijoje, o kranas buvo JAV teritorijoje, jo perkėlimas net ir vos kelioms valandoms reikštų būtinybę mokėti didelius mokesčius. Koks gi buvo keblios situacijos sprendimas? Kraną nuspręsta palikti JAV teritorijoje, o liftas buvo perkeltas Kanados oro erdve. „Kartais susimąstau, kaip būtų gera dirbti paprastoje bibliotekoje, - atsidūsta N. Rumery, tačiau išraiška jos veide išduoda – ji juokauja. Akivaizdu, kad niekur kitur dirbti ji nenorėtų.

The entrance of this library is in the USA; its books are in Canada

A post shared by Stephanie Gomory (@instagomory) on Oct 29, 2017 at 10:49am PDT

Ši biblioteka toli gražu nėra tik geografinis smalsuolius traukiantis objektas. Geopolitinių neramumų ir ginčų dėl sienų laikais toks objektas neabejotinai primena mums visiems, kad sienos tėra fikcija, kurios autoriai esame mes patys.

Straddling over the U.S.- Canada border. No big deal. 😎

A post shared by Zara Otamias (@zotamias) on Jul 21, 2017 at 10:22am PDT

Šalia bibliotekos ilgus metus gyvenantys žmonės pasakoja apie nostalgiją, užplūstančią prisiminus laikus, kai sieną būdavo galima kirsti be jokių rūpesčių, kai muitinės darbuotojai visus vietos gyventojus pažinodavo ir jiems vos pasirodžius mojuodavo ir šypsodavosi. Tais laikais sieną būdavo galima kirsti vos užsimanius picos gabalėlio. Taigi akivaizdu, kad šių vietų gyventojai praeitį neišvengiamai linkę sieti su geresniu gyvenimu.
„Turėdavau bičiulių kanadiečių tiek pat, kiek ir amerikiečių, - tikino farmacininkas iš Derby Line esančios vaistinės „Brown’s Drug Store” Buzzy Roy. – Negalvodavome apie juos kaip apie kanadiečius ar amerikiečius. Jie buvo tiesiog draugai. Mūsų galvose siena neegzistavo.” Nors mūsų dienomis du šie skirtingose valstybėse esantys miestai vis dar dalinasi viena vandens tiekimo sistema, vis tik gyvenimas iš esmės jau pasikeitęs. Biblioteka ir greta jos esantis operos teatras – tai praktiškai vienintelės vietos, kuriose šių dviejų miestų gyventojai reguliariai bendrauja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)