Lietuvoje aptinkamos penkios varlių rūšys ir trys iš jų žiemoja vandenyje. Šios varlės palieka krantus, neria ir įsirausia po nuskendusiais lapais ar kitomis dugno sąnašomis. Tai nutinka iškart po tikrų pirmųjų šalnų.

Apie šį momentą labai gerai žino ir lydekos, kurioms tereikia plaukti prie kranto ir laukti, kol daugybė grobio tiesiog sušoks į nasrus. Tad vėlyvą rudenį išsiruošus gaudyti lydekų visuomet verta turėti keletą varles imituojančių masalų, nes jie gali padovanoti vieną geriausių metų žvejybų.

Žūklės reikmenų parduotuvėse galima rasti pačių įvairiausių varlių imitacijų, bet, tiesą sakant, ne visos jos tinkamos.

Pavyzdžiui, kai kurie gamintojai siūlo vobleriukų, kurie savo forma kone idealiai primena varliuką, bet turi gana stačiai įtaisytus platokus liežuvėlius. Patraukti tokie vobleriukai dirba labai agresyviai, kratosi kaip bet kokie kiti crank tipo vobleriai, tad vargu ar lydekai primena tikrą varlę.

Kur kas geresni yra beliežuviai paviršiniai varles imituojantys vobleriai, kuriems judesius kotu suteikia pats spiningautojas. Jie lydekai primena nerti besiruošiančią, bet kol kas paviršiuje besiturškiančią varlę. Paviršinei žvejybai tinka ir plaukiantys silikoniniai masalai, išlieti kaip tikros varlių kopijos. Tiesa, gaudant vandens paviršiuje būna daug tuščių kibimų. Kita vertus, kai tarp vandens paviršiaus ir vandens žolių būna vos kelios dešimtys centimetrų, tokie masalai – kone vienintelė išeitis. Be to, jais žvejojant kiekviena lydekos ataka matoma vizualiai ir palieka gausybę įspūdžių.

Visgi, jei sąlygos leidžia, geriausių rezultatų duoda kur kas primityvesnės varlių imitacijos. Tai guminukai, turintys platų varlės formos kūnelį ir dvi virpančias uodegėles, imituojančias varlės kojas. Šie guminukai savaime yra masyvūs, tad juos galima mėtyti tiesiog užvėrus ant ofsetinio kablio ir nenaudojant papildomo svorio. Jei reikia, galima naudoti lengvutį, poros gramų galvakablį. Tokį masalą galima pateikti labai lėtai, kilstelėti, vėl paguldyti ant dugno. Žodžiu, priversti elgtis taip, kaip elgiasi tikros varlės.

Beje, kalbant apie masalų spalvas, verta paminėti, kad visų trijų vandenyje žiemojančių rūšių varlės yra šviesiau ar tamsiau žalios.