„Išanalizavome bendrovės energijos sąnaudas ir nustatėme, kad išlaidos elektros energijai sudaro bene didžiausią resursų dalį. Atlikę saulės elektrinės įrengimo galimybių studiją, pamatėme, kad įmonės infrastruktūra yra tinkama saulės elektrinės įrengimui“, – pasakoja įmonės atstovas Tadas Autukas.

Elektrinę bendrovė pastatė savo lėšomis, nesinaudodama valstybės ar ES fondų parama.

Ant įmonės teritorijoje stovinčios druskos saugyklos stogo instaliuoti 375 moduliai, kurių bendra galia siekia 97,5 kW. Įmonės skaičiavimais, ši jėgainė per metus galėtų pagaminti 85 tūkstančius kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos.

Sieks apsirūpinti elektra

Per metus Vilniaus savivaldybei priklausanti įmonė UAB „Grinda“ elektros sąskaitoms apmokėti išleidžia daugiau nei 30 tūkstančių eurų.

Visa jėgainės pagaminta elektra bus sunaudojama įmonės reikmėms. Vasarą, kai daugiausia saulėtų dienų, ji pagamins nuo 50 iki 70 proc. visos įmonei reikalingos energijos.

Tausoja aplinką

Skaičiuojama, kad naujoji saulės elektrinė per metus sumažins į aplinką patenkančio anglies dioksido kiekį maždaug 50 tonų. Tiek šios medžiagos į aplinką išmeta 30 lengvųjų automobilių.

2018-aisiais metais „Grinda“ planuoja miesto darbuose pradėti naudoti elektromobilius.

„Mes turime nemažai lengvųjų specialiosios paskirties automobilių, kurie dirba visame mieste. Dauguma jų važiuoja gan nedidelius atstumus: ekipažas gauna iškvietimą, lokalizuoja avariją ir vėl grįžta. Ateityje planuojame įsirengti ir elektromobilių įkrovimo stotelę, ir kelis elektra varomus automobilius – todėl saulės energija galės įkrauti elektromobilius, o tai leis teikti paslaugas vilniečiams pigiau ir ekologiškiau“, – sako T. Autukas.

Elektromobilių pirkimas buvo suplanuotas jau seniau, tačiau buvo nuspręsta palaukti kitų metų. Tuomet jau bus galima įsigyti naujos kartos elektromobilių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)