"Jeigu "LUKoil" kalba tik apie "Jukos" dalį, kaina būtų visai gera. Bet jei galvoje turimos ir papildomos valstybės akcijos, ji būtų mažoka", - "Lietuvos žinioms" sakė finansų maklerio įmonės "Finasta" analitikas Petras Kudaras.

"LUKoil" atstovų minimas 1 mlrd. JAV dolerių yra gerokai mažiau, nei 54 proc. naftos koncerno akcijų paketas šiuo metu kainuoja rinkoje - jo vertė artėja prie 5 mlrd. litų. Vien nuo rugsėjo pradžios visos "Mažeikių naftos" rinkos vertė padidėjo kone 3 mlrd. litų - nuo 6,3 iki 9,1 mlrd. litų.

Bakrutuojančiam koncernui "Jukos" šiuo metu priklauso 54 proc. "Mažeikių naftos" akcijų. Premjeras Algirdas Brazauskas ne kartą sakė, kad Vyriausybė naujam "Mažeikių naftos" strateginiam investuotojui sieks papildomai parduoti ir 10-30 proc. iš šiuo metu valstybės valdomo 40 proc. Mažeikių įmonės akcijų paketo. Anot Vyriausybės vadovo, taip pavyktų gauti iki 1 mlrd. litų.

Vyriausybė rengiasi ir pati panašią į "LUKoil" minimą sumą - iki 3 mlrd. litų - skolintis ir perpirkti iš "Jukos" akcijas, jei jos parinktas pirkėjas jai pasirodytų nepriimtinas. Anot premjero, iškart po to šios akcijos būtų parduotos "patikimam" pirkėjui kartu su valstybinio akcijų paketo dalimi.

"LUKoil" anksčiau teigė ketinanti teikti pasiūlymą pirkti Lietuvos naftos koncerno akcijų paketą kartu su savo JAV strategine partnere "ConocoPhillips", tačiau į "Mažeikių naftos" akcijas pretenduoja nemažai kitų pirkėjų, įskaitant Rusijos dujų monopolininkę "Gazprom", naftos milžinę TNK-BP ir Kazachijos valstybės valdomą "KazMunaiGaz". "Mažeikių naftos" akcijų taip pat siekia "Jukos" kreditorių - Vakarų bankų grupė.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"