Portalo womenshealthmag.com skaitytojos nepasidrovėjo užduoti klausimų apie makštį. Kiek žemiau rasite ginekologės atsakymus į visus jums rūpimus klausimus.

1. Kodėl atsiranda nemalonaus kvapo, baltų išskyrų?

„Tai laba dažnas nusiskundimas ir klausimas, – sako San Antonijuje esančios Moterų sveikatos klinikos ginekologė, daktarė Kate Holloway. – Štai ką reikėtų žinoti – pačios baltos išskyros neturėtų būti nerimo priežastis. Tam tikras išskyrų kiekis iš makšties normalu, jos išsiskiria dėl hormonų pokyčių ciklo eigoje.“

O jei išskyros nemalonaus kvapo? Tai gali būti daugelio dalykų požymis – nuo bakterinės infekcijos iki lytiniu keliu plintančios ligos, aiškina K. Holloway. Nedelsiant eikite pas ginekologą, kad išsiaiškintumėte nemalonaus kvapo išskyrų priežastį.

2. Kodėl mėnesinės būna du kartus per mėnesį?

Dėl akivaizdžių priežasčių jokia moteris nenorėtų, kad menstruacijos būtų dažniau nei būtina. Moters menstruacijų ciklas yra nuo 25 iki 30 dienų trukmės. Jei mėnesinės jums būna dažniau, to priežastis gali būti hormonų disbalansas, sukeltas hipotireozės, arba jums gali nebūti ovuliacijos.

Nieko nelaukiant eikite pas gydytoją, ginekologas paklaus apie simptomus, o paskui atliks apžiūrą, paskirs reikiamus tyrimus.

3. Ką daryti, kad sportuojant nebūtų nemalonių garsų?

Šiuo atveju vaginoje užsilaiko oras (viena iš priežasčių – neįprastos pozos), o pajudėjus oras išeina – būtent tada, kai visi jogos užsiėmimo dalyviai tylutėliai atlieka kokią nors asaną.

K. Holloway aiškina, kad dubens dugno ir pilvo raumenys susitraukinėja ir išstumia orą. Veiksmų planas – neleisti orui užsilaikyti makštyje.

„Galite įsidėti į makštį tamponą, kad oras neturėtų pro kur išeiti“, – siūlo ginekologė. O tada niekas netrukdys susitelkti į jogos asanas ir joks keistas garsas nepasigirs iš jokių kūno vietų.

4. Kaip išvengti spuogų gaktos srityje?

Maži spuogeliai veikiausiai ne aknė, o infekcija nuo plaukelių šalinimo – ji atrodo lyg alerginė reakcija, aiškina K. Holloway. Būtų išmintingiausia kurį laiką neskusti plaukelių nuo gaktos. Jei ruošiatės atostogoms, geriausia plaukelius šalinti vašku arba lazeriu. Jei ir nustojus skusti pabėrimas neišnyksta, apsilankykite pas ginekologą ir išsitirkite, ar tai – ne infekcija.

5. Kodėl mano lytinės lūpos nevienodos?

„Tai absoliučiai normalu“, – pabrėžia ginekologė. Daugumos moterų mažosios lytinės lūpos yra asimetriškos, viena lytinė lūpa yra ilgesnė už kitą. Jei tai netrukdo, nėra ko nerimauti. O jei trukdo, atliekama nesudėtinga mažųjų lytinių lūpų koregavimo plastinė operacija, ji ištaisys asimetriją.

Apie 37 procentai pacienčių mažųjų lytinių lūpų koregavimą renkasi dėl estetinių priežasčių, rodo vienas tyrimas, išspausdintas leidinyje „Journal of Sexual Medicine“.

6. Kodėl prieš menstruacijas ima stipriai niežėti makštį?

Dėl moteriškų hormonų. „Menstruacijų ciklo metu vyksta hormoniniai pokyčiai, dėl jų prieš pat mėnesines sumažėja estrogeno lygis, – aiškina K. Holloway. – Dėl to gali suplonėti makšties sienelės, makštis gali pasidaryti sausesnė, kiek sudirgusi, gali ir niežėti.“ Jei niežėjimas stiprus, priežastys veikiausiai ne hormoninio pobūdžio.

„Viskas, kas susiję su hormonų svyravimu, neturėtų būti siaubingai nemalonu“, – teigia K. Holloway. Jei niežėjimas stiprus ir nemalonus, geriausia pasikonsultuoti su gydytoju. Priežastis gali būti makšties ar odos infekcija.

7. Ar normalu, kad šlapindamasi patiriu lytinį susijaudinimą?

Sugalvokite bet kokį dalyką ir pasaulyje tikrai atsiras žmogus, kurį tai jaudins. Tikrai. „Įvairias moteris jaudina daugybę skirtingų dalykų, – aiškina daktarė K. Holloway. – negalėčiau pasakyti, kad kažkas yra normalu, kažkas nenormalu.“

Reziumė – jei atsisėdus ant klozeto patiriate susijaudinimą, tai niekam nepakenks, taigi nėra ko nerimauti. Bet jei jums dėl to neramu, jei nesmagiai jaučiatės arba jei juntamas deginimas, pasikonsultuokite su savo ginekologu.

8. Kodėl jaučiu skausmą sekso metu?

Dažniausiai taip nutinka dėl makšties sausumo. Makštis išsausėti gali bet kuriame amžiuje dėl daugelio priežasčių. Pirmiausia tai gali lemti hormonų kiekio pakitimai. Estrogenų kiekis mažėja ne tik antrojoje ciklo dalyje, bet ir su amžiumi. Įvairių kontraceptinių priemonių naudojimas, nėštumas ar žindymas taip pat sutrikdo hormonų pusiausvyrą. Tada makšties gleivinė išskiria mažiau gleivių, gali būti jaučiamas makšties sausumas ir skausmas lytinių santykių metu.

Higienos priemonės ir stresas taip pat gali tapti sausumo priežastimi. Sausa, suplonėjusi makšties ir vulvos oda būna labai jautri, todėl ir nedidelė trintis sukelia skausmą.

Išeitis – drėkinti makštį. Vaistinėse galima įsigyti priemonių, kuriose yra hialurono rūgšties ir vaistažolių. Hialurono rūgštis pritraukia ir sulaiko vandenį, todėl užtikrinamas ilgalaikis drėkinimas. O sekso metu svarbu naudoti lubrikantus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)