Ir visgi reikėtų kuo dažniau pasilepinti tyla.

Tyla stimuliuoja smegenų ląstelių regeneraciją

2013 metais atlikti tyrimai, kurių metu buvo matuojami įvairaus triukšmo intensyvumo poveikiai, patvirtino, jog 2 valandos tylos per dieną skatina naujų ląstelių formavimąsi smegenyse, hipokampe. Ši smegenų sritis atsakinga už mokymąsi, atmintį ir emocijas.

Tyla skatina kūrybingumą

Netgi tada, kai mes ilsimės, smegenys vis tiek išlieka aktyvios. Ramybės būsenoje jos apdoroja ir įsisavina gautą informaciją. Jeigu šis procesas vyksta sėkmingai, nesiblaškant dėl triukšmo ir kitų trukdžių, įsijungia režimas, susijęs su emocijų ir prisiminimų integracija, atsiskleidžia fantazija, atsiveria snaudę vaizduotės gabumai. Rezultatas: pabuvę tyloje, mes tampame kūrybingesni ir atviresni pasauliui.

Tyla nuima stresą ir įtampą

Nustatyta, kad nuolatinis triukšmas negatyviai veikia smegenis, o tai padidina streso hormono lygį. Tyla – priešingai, ji kuria visiškai priešingą efektą. Akustinių dirgiklių nebuvimas nuima įtampą smegenyse ir organizme. Remdamiesi kraujo spaudimo ir kraujo cirkuliacijos smegenyse rodikliais, mokslininkai padarė išvadą, kad dvi minutės tylos labiau veiksmingos atsipalaidavimui negu relaksacinės muzikos klausymasis.

Tyla atstato mūsų protinius resursus

Triukšmas trukdo kokybiškai atlikti užduotis darbe ir moksluose, jis gali tapti motyvacijos, dėmesingumo trukdžiu, pagausinti daromų klaidų skaičių. Tyrimais nustatyta, kad vaikai, kurie gyvena ar mokosi netoli automobilių kelių ir gatvių, geležinkelių, gauna prastesnius pažymius už skaitymą ir kalbų mokymąsi nei tie, kurie gyvena ramesniuose rajonuose. Yra ir malonus faktas: smegenys gali atkurti tai, kas buvo pažeista pernelyg didelio triukšmo. Svarbiausias vaistas – tyla.

Seimairnamai.eu

Redagavo Lina Šimelionytė