Išvada, jog šis asmuo su "Lukoil" sudarė verslo požiūriu nelygiavertį sandorį, turėtų remtis nepriklausomo audito duomenimis, tikslina centras. Anot jo, tai - vienintelis teisėtas būdas nušalinti A. Brazauską nuo "Lukoil" reikalų.

"Jei A. Brazauskas išties tik šiomis dienomis pradėjo domėtis, kiek bendrovėse jo žmona turi akcijų, ir jei jis išties nežino ar nenori skelbti, su kuo reikšmingus sandorius yra sudariusi jo žmona - toks jo elgesys yra nesuderinamas su Lietuvos ir Europos Sąjungos įstatymais", - rašoma TPTC išvadoje.

Teisininkai nagrinėjo spaudoje paskelbtus įtarimus, jog "Lukoil Baltija" vadovas Ivanas Paleičikas esą perleido dalį viešbučio "Crowne Plaza" (buvusi "Draugystė") akcijų premjero žmonai Kristinai Brazauskienei bei jos sūnui. Už tai esą yra tikimasi "Lukoil" palankių sprendimų parduodant "Mažeikių naftą".

Anot TPTC, politikai ir valstybės tarnautojai turi atsakyti už bet kokį atlygį jiems ar jų artimiems asmenims, įteiktą už su jų pareigomis susijusius veiksmus. Tai reglamentuoja Baudžiamasis kodeksas bei Europos konvencija, skirta kovai prieš ES ir jos valstybių pareigūnų korupciją.

Be to, politikai, tarp jų - savivaldybių tarybų nariai, privalo deklaruoti duomenis apie jų bei sutuoktinių turimą nekilnojamąjį turtą, vertybinius popierius, pajamas, taip pat visus kitus duomenis, dėl kurių gali kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktas.

Šie duomenys privalo būti vieši. Tai numato Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas, tikina TPTC.

Penktadienį A.Brazauskas paskelbė, jog žmona jam praėjusią savaitę patvirtino kartu su sūnumi valdanti daugiau nei 99 proc. "Crowne Plaza" akcijų. Iš ko ji akcijas įsigijo, A.Brazauskas siūlė pasiklausti jos pačios.

Vyro vadovaujamai Socialdemokratų partijai priklausanti K. Brazauskienė yra Vilniaus miesto tarybos narė bei "Crowne Plaza" direktorė.

Seimo Tėvynės sąjungos frakcija penktadienį kreipėsi į VTEK, siekdama išsiaiškinti, ar A.Brazauskas nėra supainiojęs viešųjų ir privačių interesų.

VTEK taip pat paprašyta nuspręsti, ar premjeras neturėtų nusišalinti nuo "Mažeikių naftos" akcijų pardavimo klausimų.

"Gerai, prašom, tegu kreipiasi. Kuo greičiau kreipsis, tuo greičiau baigsis ši istorija", - penktadienį žurnalistams sakė A.Brazauskas.

Įtarimus konservatoriai grindžia rugsėjo pradžioje paskelbtu "Lietuvos ryto" straipsniu, kuriame paskelbta, jog tuometiniam viešbučio "Crowne Plaza" akcininkui "Orgos Limited", kurio savininkai nėra žinomi, atstovauja I. Paleičikas, kuris taip pat yra viešbučio valdybos narys. "Orgos Limited" 38 proc. viešbučio akcijų buvo pardavusi I. Paleičiko žmonos bendrovė "Vaizga".

Rusijos koncernas "Lukoil" yra vienas iš pretendentų įsigyti "Mažeikių naftos" akcijas iš su koncernu "Jukos" susijusios Olandijos bendrovės.

Komisijos prašyta išnagrinėti keturis klausimus: ar partnerystė su I. Paleičiku bei su juo susijusiomis įmonėmis buvo K. Brazauskienei naudinga plėtojant "Crowne Plaza" verslą, ar I. Paleičikas bei su juo susijusios bendrovės prisidėjo gaunant paskolas viešbučio rekonstrukcijoms bei plėtrai, ar šių paskolų ar jų dalies nėra grąžinę šie subjektai, taip pat ar I. Paleičikas ar su juo susijusios bendrovės padėjo K. Brazauskienei ar jos buvusiems šeimos nariams įsigyti "Crowne Plaza" akcijas.

"Lukoil Baltija" vadovas I. Paleičikas penktadienį išplatintame pranešime paskelbė, jog nei jis, nei jo šeima viešbučio ūkinėje veikloje nedalyvauja nuo 2001-ųjų rudens, kai jo šeima pardavė visas turėtas viešbučio akcijas. Akcijos buvo 2000-ųjų spalį įsigytos iš Valstybės turto fondo, rašoma pranešime.

Ketvirtadienį A.Brazauskas Seime atsisakė paviešinti viešbučio akcininkų bei valdybos narių pokyčius per pastaruosius ketverius metus, kaip to prašė opozicija. Bet jis siūlė įkurti komisiją jo ryšiui su kitais "Crowne Plaza" akcininkais bei verslo partneriais nagrinėti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją