Nėra absoliutaus ir universalaus daiktų sąrašo

Aš, tu, tavo mama ar tėtis, brolis, sesuo, draugas esame skirtingi su labiau ar mažiau išreikštais komforto lygio poreikiais bei suvokimu. Nėra absoliutaus ir universalaus daiktų sąrašo kuris atitiktų kiekvieno kelionės bei asmeninius poreikius. Tad kuprinės turinį teks prisitaikyti sau pačiam, juk kas geriau pažįsta tave nei tu pats?

Kuprinės svoris

Daugelyje skaitytų šaltinių apie kuprinės pakavimąsi rašoma, kad keliaujantis žmogus turi neviršyti apie 10 –12 procentų savo kūno masės. Skaičiuojant pagal šią rekomendaciją, panelei sveriančiai 60 kilogramų galima nešti viso labo 7 kilogramus, ir čia jau su 1 litru vandens! Nuraminant galiu patikinti, kad kuprinė tikrai gali sverti ir daugiau. Vyrukams sveriantiems 70+ kilogramų, būtų idealu ant pečių neštis 11-12 kilogramų kuprinę su jau įskaičiuotu 1 litro pilnu buteliuku vandens. Tokį svorį savo kojomis esu nunešęs daugiau nei 900 kilometrų pėsčiomis, tad keliaujant ne tik kojomis, problemų neturėtų kilti ir truputį viršijus 12 kilogramų svorį. Panelėms rekomenduojamas svoris yra apie 9 – 11 kilogramų taip pat su įskaičiuotu vandeniu. Svarbu nepamiršti, kad kuprinės svoris ir dydis turi koreliuoti su fiziniu pasirengimu bei kūno mase.

Kuprinės

Kaip patikrinti ar kuprinės svoris tinkamas?

Atsakymas paprastas – turėtumėte galėti bent porą valandų, be didesnių problemų su kuprine vaikščioti miesto gatvėmis bei sugebėti ją iškelti virš galvos savo jėgomis (bus naudinga kai reikės mantą užsikelti lėktuve ar autobuse).

Kuprinės dydis

Keliaujant ilgiau ir norint sutaupyti papildomų pinigų reikėtų atsižvelgti ir į kartu keliaujančios kuprinės dydį. Daugelis oro linijų į lėktuvo saloną leidžia neštis vieną vidutinio dydžio bei vieną mažą salono kuprinę. Vidutinio dydžio bagažo išmatavimai dažniausiai būna 56x45x25, tad pakuojant kuprinę būtų naudinga atsižvelgti į šiuos dydžius. Optimalus ir universaliausias kurpinės dydis ilgesnėms kelionėms yra 50 litrų talpos (arba 50+10l), nes beveik visų šio dydžio kuprinių nugaros konstrukcija nesiekia 54 cm, o tai leidžia šią kuprinę neštis į lėktuvo saloną ir sutaupyti ekstra euriukų. Tokio tipo kuprinę galima sutalpinti iki 14 kilogramų įvairaus gėrio, tad jos tikrai pakaks, o tuo pačiu limituota vieta neleis persistengti su daiktų kiekiu.

Svarbu: Renkantis kurpinę reikėtų ją prisitaikyti individualiai, kad pagrindinis kuprinės svoris „nusėstų“ ant juosmeninės dalies bei klubų, o ne kabotų ant pečių. Tai leis ilgiau ir su mažesnėmis pastangomis įveikinėti atstumus. Paskutinių metų leidimo kurpinių nugaros bei pečių sistemos dažnai būna universalios ir besislankiojančios, tačiau perkant kuprinę į tai atkreipti dėmesį BŪTINA.

Patogumo maksimalizavimas

Kuo daugiau kišenių išorėje – tuo lengvesnis gyvenimas. Atskiros kišenės, kuriose galima susidėti dažniausiai naudojamus daiktus yra tikra palaima. Ieškoti kuprinės gilumoje įdėtų akinių nuo saulės, iškuičiant bei suglamžant esančius tvarkingai sudėtus rūbus – ne pats praktiškiausias pasirinkimas.

Kuprinės bei daiktų apsauga nuo lietaus

Kur keliausi, kur nekeliausi, norėsi ar nenorėsi vistiek išauš ta diena kai lietus pils kaip iš kibiro, o tau mažiausiai norėsis, kad tavo daiktai bei drabužiai būtų permirkę taip kaip, kad tu pats. Verta pasirūpinti tuo iš anksto, perkant naują kuprinę komplekte turėtų būti apsiaustas nuo lietaus, jei tokio neturi ar esi pametęs – kuprinės apsiaustą gali nusipirkti daugelyje laisvalaikio bei turizmo parduotuvių arba internetu.

Antra kurpinė

Kad nereikėtų viso gyvenimo ant pečių nešiotis visur kur eini, geriausias sprendimas yra antroji 20 – 25 litrų supakuojama kuprinė. Apsistojus hostelyje ar viešbutyje pagrindinė kurpinė ilsėsis laikinuose namuose, tuo tarpu antroji (su šiek tiek maisto bei vandens) keliaus su tavimi apžiūrėti vietinių įžymybių.

Kuprinės

Testas. Ar kuprinė tinkamai paruošta?

Susidaryk pilną sąrašą daiktų kurių tau reikės (ar jau bent taip atrodo, kad reikės). Sudarinėjant sąrašą nepamiršk – visų daiktų su savimi nepasiimsi, o iškilus vienam ar kitam atvejui visada rasi vietinę parduotuvę tam daiktui nusipirkti arba sugebėsi apsieiti ir be jo. Pagal daiktų sąrašą taupant vietą susikrauk į kuprinę. Užsidėk, pavaikščiok, iškelk virš galvos ir tada pasverk. Sveikinu. Vis dėlto jei kuprinė per sunki turi du pasirinkimus. Pirmas – mažiausiai tavo manymu reikalingus daiktus palikti namie, antras – kai kuriuos daiktus galima nusipirkti kur kas mažesnius bei lengvesnius. Pavyzdžiui, mažai vietos užimantis bei greitai džiūstantis rankšluostis, supakuojama mažytė antroji kuprinė ir t.t.

Svarbu: kuprinė turi būti supakuota taip, kad ją numetus ant žemės ar ant jos atsisėdus niekas nesulūžtų, nesusitrintų ar nesugestų.

Mano daiktų sąrašas

Tam, kad būtų lengviau sudaryti savo daiktų sąrašą, pasidalinsiu savuoju:

Trys marškinėliai trumpom rankovėms (vieni labiau žygiams, kiti išeiginiai)
Šiltas megztinis
Neperlijama ir neperpučiama plona striukė
Vienkartinis apsiaustas nuo lietaus
Trys šortai (vieni sportiniai žygiams, išeiginiai bei maudymosi)
Pirštinės (atrodytų nereikalingos, bet dažniausiai praverčiančios rytais arba netikėtai suplanavus žygį į kalnus)
Kelnės bei sportinės tamprės
Diržas
Apatiniai – 4 vnt.
Kojinės – 4 poros
Dvi poros batų (vieni žygiams, kiti išeiginiai)
Sandalai (bus nepamainomi karštuose kraštuose, prie jūros bei po dienos žygio praleisto įsispyrus batuose)
Antroji kuprinė
Patogi ir saugi ant kaklo pakabinama piniginė
Tinklelis nuo uodų (ne visada prireikia)
Vaistinėlė
Žibintuvėlis
Akiniai nuo saulės su kietu dėklu
Barzdaskutė
Go Pro su papildoma baterija
Laikmena arba nešiojamas kietasis diskas
Išorinė baterija (power bank)
Ausų kištukai
Įtvaras kojai
Higienos reikmenys
Greitai džiūstantis rankšluostis
Paklotas miegmaišiui (tai tarsi vidinė medvilninė miegmaišio dalis, į kurią gali įsisiausti kuomet keliauji šiltuose kraštuose kur miegmaišis būtų per šiltas. Taip pat galima naudoti nelabai švariuose hosteliuose kuomet norisi truputį daugiau jaukumo)
Forkspoon (viename gale šaukštas, kitame šakutė)
Selfiestick
Apykaklė sauganti kaklą nuo šalčio, saulės bei naudojama kaip apsauga nuo dulkių.
Nešiojamas kompiuteris
Žaislas kuris atkartoja tai ką pasakai
VISOS KUPRINĖS SVORIS SU 1 l. VANDENS APIE 11 kg.

Keliautojų naujienas galite sekti Facebook'e ir roadofadventures.com

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)