„M. Barzanis yra istorinė figūra ir drąsus savo žmonių lyderis, tai itin išryškėjo mūsų bendroje kovoje su ISIS, – kitą dieną po M. Barzanio atsistatydinimo sakė JAV Valstybės departamento atstovė Heter Noert. – Tai valstybės patrioto sprendimas sunkiuoju laikotarpiu.“

Autonominio Irako kurdų regiono 71 metų prezidentas sekmadienį atsistatydino po diplomatinės ir karinės nesėkmes, priėmus pražūtingą sprendimą surengti referendumą dėl nepriklausomybės.

Rugsėjo 25 dieną surengus neprivalomą referendumą, nepriklausomybės šalininkai milžiniška persvara laimėjo, tačiau prarado tarptautinių rėmėjų ir išprovokuodami griežtą Bagdado atsaką.

Reaguodamos į referendumą, Irako valstybinės pajėgos perėmė Kurdistano valdytus nafta turtingus teritorijos plotus ir Kirkuko miestą, bei svarbų pasienio su Turkija ruožą.

Artimai bendradarbiavęs su Kurdistano ir Irako pajėgomis kovoje su „Islamo valstybės“ (IS) grupuote, Vašingtonas M. Barzanio primygtinai prašė nerengti referendumo, tačiau pastarasis į prašymus neatsižvelgė.

Valstybės departamentas pagyrė Irako premjerą Haiderą al Abadį dėl tvirto vadovavimo. JAV apmokytos ir apginkluotos Irako pajėgos atstūmė M. Barzanio JAV remiamus pešmergų kovotojus.

Tuo pačiu, Vašingtonas ragina Bagdadą iš naujo kalbėtis su kurdais, kad būtų stabilizuota situacija. Taip pat pažadėjo palaikyti kurdų regiono premjerą N. Barzanį ir jo pavaduotoją Qubadą Talabanį, regionui ruošiantis naujiems prezidento rinkimams.