Didžiojo dainiaus gimtosios sodybos Pasandravyje (Raseinių r.) vietoje stovi akmuo, ant kurio metalinėmis raidėmis užrašyta: „Šioje sodyboje 1862 XI 2 gimė poetas Jonas Mačiulis-Maironis“.

Tačiau poeto tiksli gimimo diena įvairiuose šaltiniuose pateikiama skirtingai – dažniausiai galima rasti spalio 21 dieną arba lapkričio 3-ąją.

Maironio gimtinė

Ne vienos knygos apie Maironį autorė, Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė sakė per radiją ir televiziją ne kartą girdėjusi klaidingai skelbiant Maironio gimimo datą.

„Maironio tikras gimtadienis yra spalio 21 dieną. Maironis visą gyvenimą, iki pat savo mirties, rašė ir kartojo: „Gimiau spalių 21 dieną“. Mes tą dieną ir minime“, – atkreipė dėmesį A. Ruseckaitė.

Ji paaiškino, kad painiava dėl poeto gimimo datos atsirado 1915 metais, kai Lietuvos teritorijoje Julijaus kalendorių pakeitė Grigaliaus kalendorius. Vakarų pasaulyje naudojamas Grigaliaus kalendorius nuo Julijaus skiriasi keliolika dienų.

„Mano nuomone, datą ant akmens Maironio gimtinėje būtų teisinga ištaisyti, nes tai visiškai atitiktų labai aiškią paties poeto nuostatą“, – svarstė Maironio lietuvių literatūros muziejaus vadovė.

Viešosios įstaigos „Atrask Raseinius“ direktoriaus pareigas laikinai einantis Arnas Zmitra galvoja, kad nereikėtų nieko keisti.

„Manau, viską reikėtų palikti taip, kaip suformavo istorijos tėkmė. Kai čia atvedame turistų grupes, yra proga padaryti istorinį intarpą ir papasakoti apie Julijaus ir Grigaliaus kalendorių skirtumus bei tų skirtumų pasekmes. Jei kalbame tik apie tikslią poeto gimimo dieną, aišku, kad ant paminklinio akmens nurodyta data yra klaidinga. Bet ta klaida labai nedidelė. Svarbiausi yra gimimo metai“, – tvirtino A. Zmirta.