Šis raginimas nuskambėjo po to, kai žurnalistės artimieji apkaltino Maltos vyriausybės vadovą Josephą Muscatą prisidėjus prie žmogžudystės. Tai dar sustiprino būgštavimus dėl tyrėjų galimybių tinkamai ištirti D. Caruanos Galizios nužudymą.

„Tikiuosi, kad Maltos valdžia dės visas pastangas, kad iki galo išsiaiškintų, kas nutiko“, – sakė A. Tajani, kreipdamasis į Europos Parlamento narius Prancūzijos rytiniame Strasbūro mieste.

„Turi būti patikrinta kiekviena detalė. Mano požiūriu, turėtų dalyvauti ir Europolas. Turėtų būti tarptautinis tyrimas, kurį vykdant visos policijos pajėgos galėtų dirbti išvien, kad atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn“, – sakė Europarlamento vadovas.

Atlikti tarptautinį žurnalistės nužudymo tyrimą paragino ir ES asamblėjoje kalbėjęs Europos Komisijos vicepirmininkas Fransas Timmermansas.

„Žiaurus ir brutalus Daphne nužudymas, taip pat faktas, kad tai nutiko ES valstybėje, yra giliai sukrečiantys“, – sakė jis ir pagerbė žurnalistę už darbą, kurį ji nuveikė būdama kovos su korupcija tinklaraštininke.

53 metų D. Caruana Galizia ne vienerius metus rašė apie korupciją J. Muscato artimoje aplinkoje, o pastaruoju metu jos žurnalistinių tyrimų taikiklyje buvo atsidūrusi ir opozicija.

Po žurnalistės nužudymo jos artimieji apkaltino J. Muscatą atvėrus kelią į vyriausybę sukčiams ir leidus įsivyrauti nebaudžiamumo atmosferai, dėl kurios Malta tapo „mafijos sala“.

Pastaruoju metu didžioji dalis D. Caruanps Galizios tyrimų buvo susiję su vadinamaisiais Panamos popieriais, atskleidusiais pasaulinį sukčiavimo naudojantis mokesčių rojais mastą.

„Daphne žudikai negali likti nenubausti. Kaip galime reikalauti ginti žurnalistus kitur pasaulyje, jei negalime užtikrinti jiems apsaugos ir teisingumo netgi čia, namuose“, – sakė A. Tajani.

Jis taip pat pranešė, kad pagerbiant nužudytos žurnalistės atminimą, jos vardu bus pavadinta Europos Parlamento spaudos konferencijų salė Strasbūre.