Ketvirtadienio vakarą vykusio balsavimo metu Senatas patvirtino 2018 metų JAV biudžetą. Tikimasi, kad jau šią savaitę biudžeto projektas nukeliaus į Atstovų rūmus, kuriame įvyks balsavimas. Jeigu jis bus teigiamas, Respublikonai galės pasinaudoti teise be demokratų pagalbos priimti naują mokesčių įstatymą. Po Senato balsavimo, JAV obligacijų kainos krito ir pajamingumas augo, rinkos dalyviams atsargiai vertinant naujos mokesčių sistemos įtaką šalies skolos tolimesniam augimui. Preliminariais skaičiavimais ir ekonomikos augimui liekant žemam kaip pastaraisiais metais, sumažinti mokesčiais priverstų JAV papildomai skolintis iki 1.5 trilijono JAV dolerių kasmet ir tai neigiamai paveiktų JAV skolos kainą.

Praėjusią savaitę ekonominių duomenų nebuvo daug. JAV paskelbė teigiamą pramonės produkcijos augimą ir žemiausią skaičių naujų bedarbių paraiškų per pastaruosius 4 dešimtmečius. Taip pat investuotojai stebėjo Kinijos duomenis, kurie buvo teigiami ir rodė 6.8% metinį šalies ekonomikos augimą. Spalio 18 dieną prasidėjo komunistų partijos suvažiavimas, svarbiausias politinis renginys šalyje, vykstantis kartą per 5 metus. Investuotojai laukia užuominų kaip galėtų keisti šalies strategija ir ekonominės perspektyvos. Kinijos centrinio banko vadovas įspėjo apie galimą šalies augimo lėtėjimą dėl per greitai augančios skolos. Kinijos bankų paskolos siekia 36 trilijonus JAV dolerių, nors JAV su didesniu BVP turi tik 17 trilijonų.

Žaliavų rinkoje WTI rūšies naftos kaina kilo +0.8%, atsargų duomenims toliau džiuginant investuotojus. Žaliavinės naftos atsargos šią savaitė sumažėjo 5.7 milijonų barelių ir viršijo rinkos 4.2 milijonų lūkesčius. Metalų rinkoje pokyčiai buvo neženklūs: varis konsolidavosi ir kaina per savaitę liko nepakitusi, aliuminio nukrito -0.5%, o geležies rūdos kilo +1.3%.

Apibendrinant sektorių rezultatus, geriausią pasirodymą pademonstravo pramonės įmonės kilusios 1.5%, taip pat sveikatos apsaugos augusios 1.3%. Teigiamus rezultatus taip pat parodė komunalinių paslaugų, finansų bei technologijų kompanijos. Investuotojai mažino pozicijas žaliavų ir vartojimo prekių segmentuose.

Akcijų rinkoje daug dėmesio sulaukė General Electric kompanija. Įmonės veikla ypač plati ir ji kuria bei gamina produktus aviacijos, energijos, medicinos, transporto, gamybos srityse. Tarp šių veiklų yra GE Capital dukterinė kompanija, kuri užsiima parduodamų prekių finansavimu. General Electric produkcijos pirkėjams nebūtina kreiptis į banką, jie gali gauti finansavimą ir iš pačios įmonės. Dažnai toks finansavimas būna palankesnis ir naudingesnis pirkėjams.

Šį penktadienį įmonė paskelbė finansinius rezultatus – per trečiąjį ketvirtį uždirbo 0.29 JAV dolerius pelno akcijai, kas buvo ženkliai mažiau nei 0.49 tikėjosi rinka. Taip pat vadovybė paskelbė apie visų metų pelno prognozės sumažinimą net 30%. Po šių naujienų akcijų kaina buvo trumpam nukritusi net 8%, o per šiuos metus įmonė yra pradusi jau 25% vertės.

Įmonė komentuodama rezultatus pabrėžė, kad ypač neigiamą įtaką turėjo energijos gamybos sektorius. Eliminavus jo įtaką, įmonės užsakymai ir veiklos rezultatai buvo gan nuoseklus paeitų ketvirčių rodikliams. Blogiausia, kad energijos gamybos segmentas yra pats didžiausias ir sudaro kiek daugiau nei 25% pajamų.

Įmonės vadovybė pabrėžė, kad sieks sumažinti kaštus ir optimizuoti produktų portfelį, kad pagerintų rezultatus ir galėtų išlaikyti dividendus. Nuo 2010 metų įmonė nuosekliai didina dividendus ir šiuo metu turi patrauklų 4.0% pajamingumą. Tačiau rinkoje daugėja spekuliacijų, kad blogėjantys rezultatai gali priversti sumažinti dividendus, kaip nutiko per praėjusią krizę.

Šią savaitę Admiral Markets platformoje prekiaujamos JAV įmonės skelbs ketvirčio rezultatus:

Penkios per savaitę labiausiai brangusios JAV įmonės, kurių skirtumo kontraktais galima prekiauti per Admiral Markets platformą:
IBM +10.2%

TRV +5.3%

BAC +5.2%

JNJ +4.4%

JPM +3.8%

Penkios per savaitę prasčiausiai pasirodžiusios JAV įmonės, kurių skirtumo kontraktais galima prekiauti per Admiral Markets platformą:
SNAP -5.7%

PG -5.2%

TWTR -4.1%

TSLA -3.0%

NFLX -2.7%