Nežinote kaip – ar kada – tai nutiko. Lovoje patirdavote tiek daug malonumo ir staiga jūsų seksualinis gyvenimas nebėra toks pat, koks buvo. Vakare labiau domina televizijos laidos nei meilės žaidimai su antrąja puse. Ir net kai pagaliau tam ryžtatės, seksas atrodo toks… nuspėjamas. Susijaudinimas ir netgi aistra – dingę be žinios.

Vis dėto, seksas jums labai patinka, o ir savo antrąją pusę mylite. Tad kas nutiko? „Egzistuoja įvairūs emociniai barjerai, trukdantys mėgautis geru seksu, – aiškina sekso terapeutė, mokslų daktarė Laura Berman, vadovaujanti „Berman Center“ Čikagoje ir parašiusi knygą „The Passion Prescription“. – Geroji žinia yra ta, kad galite juos įveikti ir atgauti savo geidulingumą.“

Esate pasiruošę? Žemiau išvardinti patarimai pavers jūsų seksą karštesniu, laimingesniu ir tiesiog seksualesniu.

1. Turite patikti sau nuoga

Geriausią seksualinį gyvenimą gyvenančios moterys yra patenkintos savo kūnu, tikina sekso terapeutas, mokslų daktaras Joy Davidsonas iš Niujorko, parašęs knygą „Fearless Sex“. „Jos pačios sau atrodo stiprios ir seksualios“, – teigia jis.

Deja, kaip teigia L. Berman, iki 80 procentų JAV moterų kenčia nuo neigiamo kūno įsivaizdavimo. „Paprastai kai moteris žiūri į save, jos žvilgsnis krypsta tiesiai į jos problemines zonas, – sako L. Berman. – Ji nusineša šį jausmą į miegamąjį, ir kai partneris bučiuoja jos šlaunis, ji galvoja, „Dieve, esu tokia stora!“

Jeigu norite sustiprinti pasitikėjimą savo kūnu, atlikite realybės patikrą. Kai kitą kartą būsite parduotuvėje ar sporto salėje, apsidairykite aplinkui į visas patrauklias moteris – jų figūros ir apimtys labai skiriasi. Tad priminkite sau, kad nei vienas nėra idealus. Tada paklauskite savo partnerio, kas jam patinka jūsų kūne, ir visa tai užsirašykite. Šį sąrašą perskaitykite kiekvieną rytą.

Galų gale, sakykite sau komplimentus. Bent kartą per savaitę atsistokite prieš veidrodį nuoga ir sutelkite dėmesį į labiausiai patinkančias kūno vietas: dailias rankas, tvirtus sėdmenis ar iškilią krūtinę. Palieskite kiekvieną patinkančią kūno vietą ir garsiai pasakykite, kas jums joje patinka. Pasak L. Berman, tai padės sustiprinti savo jausmus.

2. Sujunkite savo protą ir kūną

Pagalvokite apie tas savo gyvenimo akimirkas, kai savo kūne jaučiatės geriausiai. Galbūt tai būna tuomet, kai bėgte įveikiate ilgą distanciją – jūsų kraujas kunkuliuoja, esate atsipalaidavusi ir linksma. O gal kūno ir proto harmoniją patiriate tuomet, kai užsiimate joga. Tikėtina, kad tai nutinka nepakankamai dažnai. „Kai moteris neigiamai vertina savo kūną, ji siekia atsieti jį nuo to, kaip jaučiasi“, – aiškina L. Berman.

Norint atkurti šį ryšį, bent kartą per dieną padarykite kažką, kas verčia gerai jaustis savo kailyje – padovanokite sau masažą, eikite rinkti obuolių su vaikais, pasipuoškite džinsais, kuriuos vos apsitempus pakyla jūsų ego. „Kai jūs jaučiatės patenkintos savo kūnu ir tuo, ką jis gali, natūraliai tampate jausmingesnės“, – tikina J. Davidsonas.

3. Atsižadėkite sekso

Taip, tai ekstremalu, tačiau labai veiksminga. Taip yra dėl to, kad kai pasakote sau, kad kažko negalite turėti, to norisi dar labiau. Tas pats galioja ir miegamajame, ypač jeigu su savo partneriu esate pora jau seniai ir seksas tapo automatinis. Užuot sutelkę dėmesį į žaidimo pabaigą, mokykitės mėgautis sekso jausmingumu. Erzinkite save ir jį. Nusirenkite, pritemdykite šviesas, paeiliui tyrinėkite vienas kito kūną.

„Kai jūs liečiate savo antrąją pusę, susitelkite į meilės ir jausmingumo transliavimą savo partnerio atžvilgiu, – pataria L. Berman. – Kai liečia jus, leiskite sau pajausti kiekvieną prisilietimą. Tai jums padės atkurti tarpusavio ryšį visiškai naujame lygmenyje.“ Iki to laiko, kai tai baigsite, būsite tokie susijaudinę, kad kažin ar galėsite tverti. Susilaikykite (jeigu galite!) naktį ar dvi ir leiskite sau mėgautis laukimu.

4. Nevenkite iššūkių

Po kelerių kartu praleistų metų lovoje aptingti nėra sunku. Tačiau jūs abu esate verti daugiau. „Jeigu į savo santykius neinvestuosite energijos, iš jų energijos ir negausite“, – neabejoja J. Davidsonas.

Tyrimai rodo, kad naujos veiklos, turinčios rizikos prieskonį, gali paskatinti smegenis gaminti dopaminą – neuromediatorių, kuris gyvybiškai svarbus lytiniam potraukiui. Darykite kažką drąsaus už miegamojo ribų ir dopamino kiekis – kartu su jūsų seksualiniu potraukiu – pasieks aukštumas. Paraginkite savo antrąją pusę imtis širdį sparčiau plakti verčiančios veiklos, tokios kaip laipiojimas uolomis ar plaukimas baidarėmis sraunia upe.

„Kažkokia nauja ir neįprasta bendra patirtis padeda atkartoti tą jausmą, kurį jautėte santykių pradžioje, kai vienam kito nuolat buvo negana“, – sako L. Berman.

5. Pasakykite jam, kas jus užveda

„Kalbant apie seksą, vyrai nori būti jūsų riteriais su spindinčiais šarvais – jie trokšta, kad jūs pasakytumėte jiems, kas jums patinka, – sako L. Berman. – Problema slypi tame, kad labai daug moterų pačios nepažįsta savo kūno ir nežino, ką jiems pasakyti.“

Padėkite savo partneriui ir sau pačiai suprasti, kas jus užveda. Uždėkite savo ranką ant jo rankos ir rodykite jam, kaip norite būti liečiama, taip pat ir tai, kiek jėgos galima naudoti. Atvirai pasakykite, kai jausitės pasiruošusi pereiti prie oralinio sekso ar atsinešti į miegamąjį keletą sekso žaisliukų. „Tai vienintelis būdas jam sužinoti, kas jus jaudina“, – toliau aiškina L. Berman.

6. Pakeiskite nusistovėjusią tvarką

Kai esate įsitempusi, seksualia jaustis tiesiog neįmanoma. Taip yra todėl, kad moteriai patiriant nuolatinę įtampą, jos organizmas gamina didesnį oksitocino kiekį, o ši medžiaga mažina sekso hormono testosterono poveikį. Dėl to jūsų lytinis potraukis staiga krenta.

Todėl L. Berman rekomenduoja pakrauti savo seksualines baterijas – užsiimti veikla, kuri leis išsivaduoti nuo karštligiškos kasdienybės. Įsijunkite kompaktinį diską, kuris primena jums studijų dienas, ir padainuokite. Nepagailėkite pinigų tam, ko paprastai sau neleidžiate – pavyzdžiui, platforminiams bateliams. Ir apsiaukite juos eidama į mergaičių vakarėlį mieste. Kai jausitės atsipalaidavusi ir gerai nusiteikusi, seksas vėl atrodys patraukliai.

7. Ženkite pirmąjį žingsnį

Naujas Virdžinijos universitete atliktas tyrimas parodė, kad svarbiausias moters santuokinės laimės pranašautojas yra jos sutuoktinio emocinio įsitraukimo lygis. Jeigu abu kartu kokybiškai leidžiate laiką, jaučiatės laimingi. Tačiau kai jaučiatės atitolę, netrukus nukenčia ir jūsų santykiai, ir seksualinis gyvenimas.

Ir štai kodėl: turite jaustis artima jam, kad jautumėte įkvėpimą mylėtis, o jam dažnai reikia sekso, kad jaustųsi jums artimas, aiškina L. Berman.

Kaip išeiti iš šios aklavietės? Sekso terapeutė pataria žengti pirmą žingsnį.

„Padarykite ką nors paprasto, pavyzdžiui, padėkokite jam už tai, kad išnešė šiukšles. Kai išreikšite jam šiek tiek dėkingumo, tą akimirką jis pasijus jums labai artimas“, – komentuoja L. Berman.
Atsakydamas į tai, partneris dažniau atsižvelgs į jūsų poreikius, dėl ko išaugs tikimybė, kad jūs labiau jo geisite.

8. Namų ruošą paverskite įžanga

Net ir šiais pažangiai laikais moterys kasdien valanda daugiau nei vyrai skiria namų ruošos darbams ir vaikų priežiūrai. Tad visai nenuostabu, kad jos neturi nuotaikos – paprasčiausiai jos yra pavargusios! Vašingtono universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad kai vyrai daugiau padeda namų ruošoje, jų žmonos jaučia didesnį pasitenkinimą santykiais ir nori dažniau mylėtis.

„Viskas, ką jis nori girdėti – kad ši pagalba yra tam tikra meilės žaidimų įžangos forma“, – sako L. Berman. Netrukus pamatysite, kad jis anksčiau jūsų puola valyti stalą, keisti katės kraigą ir iškrauti indaplovę.

9. Dažniau išeikite iš namų

Jūs žinote, kad visada gerai pabėgti nuo vaikų, darbo ir dulkių kamuolių, ir sutelkti visą dėmesį į vienas kitą. Jeigu negalite dingti savaitgaliui, bent išeikite kartu pavakarieniauti. Tačiau vis vien pasistenkite įnešti kažkiek naujumo: pasirinkite vietą, kur niekada nesate buvę, arba patiekalą, kurio niekada nesate ragavę. Dar geriau, užsukite pas jį į darbą. Pamatyti jį vietoje, kuri neturi nieko bendro su jumis, tikrai verta, nes tai atskleis jums kitą jo pusę ir atkurs ryšį su tuo žmogumi, kurį įsimylėjote.

„Galite pamatyti ir sužinoti kažką stebinančio, kas privers jus pažiūrėti į jį kitomis akimis“, – pataria sekso terapeutė.

10. Geriausio visų laikų sekso paslaptis…

Jeigu jums reikia dar vienos priežasties ryžtis treniruotėms, apsvarstykite štai ką: treniruotės yra puikus būdas savo seksualiniam gyvenimui pagerinti. „Tai stimuliuoja ne tik jūsų organizmą, bet ir nervų sistemą ir smegenis, – teigia J. Davidsonas. – Todėl esate psichologiškai labiau susijaudinę ir imlesni seksui.“

L. Berman antrina, kad fizinis krūvis stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, gerina kraujotaką, aprūpina krauju visas reikiamas kūno vietas. Taip pat jis pagerina nuotaiką, nes sumažėja įtampa ir išauga savivertė. Treniruotė verčia didžiuotis savimi, leidžia patirti pilnatvę. „Kai nuolat tuo užsiimate, jaučiatės savimi labiau patenkinti“, – tikina sekso terapeutė.

Vienodai svarbu ir tai, kad treniruodamiesi įsiklausote į savo kūną ir mažiau reaguojate į jus supantį pasaulį. Tam ypač tinka svarmenų kilnojimas ir pilatesas, kuris verčia sutelkti dėmesį į savo raumenis ir formą. „Visas jūsų dėmesys sutelktas į jus, – neabejoja J. Davidsonas. – Jūs tikrai pajausite kiekvieną judesį ir tai sustiprins geidulingumą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)