Priežastys, dėl kurių seksualinė aistra tolydžio blėsta, gali būti labai įvairios ir, žinoma, visada yra individualios.

Pastaruoju metu atlikto tyrimo išvadose, su kuriomis supažindinama „Independet“ skelbiamoje publikacijoje, nurodoma, kad moterų domėjimasis lytiniu savo ir partnerio gyvenimu pastebimai nuslūgsta per 12 mėnesių nuo intymių poros santykių pradžios.

Portale „British Medical Journal Open“ buvo apibendrinta apklausa, kurią atliekant pavyko gauti 4 839 vyrų ir 6 669 moterų atsakymus į klausimus apie jų požiūrį į lytinį gyvenimą. Respondentų amžius svyravo nuo 16 iki 74 metų. Visų pirma, tyrimo rezultatai tik patvirtino, kad seksualinis potraukis blėsta su amžiumi. Ne mažiau svarbu tai, kad moterys abejingumą ir slūgstančią aistrą prisipažino pajutusios kur kas anksčiau nei vyrai.

Mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kad dažniausiai intymių santykių krizę patiria jaunesnius nei penkerių metų vaikus auginančios, taip pat pastaraisiais metais gimdžiusios moterys.

Tyrimo iniciatoriai aiškina, kad šią tendenciją nesunku susieti su didžiausią svarbą tuo laikotarpiu įgaunančiu rūpestingos motinos vaidmeniu, taip pat būtinybe dalį partneriui skirto dėmesio sutelkti į atžalas.

Prižiūrint vaikus kasdien patiriamas stresas akivaizdžiai veikia moterų seksualinį potraukį. Tam tikrų pareigų tuo metu padaugėja ir vyrams, bet kadangi moterims tekančių priedermių vis dėlto būna daugiau, tai ir jų poveikį jos junta stipriau.

Tokios aplinkybės kaip trūkinėjantis emocinis poros ryšys, bendraujant iškylančios problemos ir sveikatos pablogėjimas, anot Sautamptono universiteto mokslininkų, taip pat neigiamai veikia tiek vyrų, tiek moterų seksualinį apetitą.

Tarp aistrą slopinančių veiksnių minimi ir konkretūs praeities įvykiai, išgyventa patirtis, pavyzdžiui persirgta lytiniu keliu plintanti infekcija arba grubūs ar net traumuojantys seksualiniai santykiai.

Daugeliu atvejų moterų seksualinis interesas ima blėsti sulaukus 55–64 metų. Vyrams apatija gali pasireikšti daug anksčiau – 35–44 gyvenimo metais.

Nors nurodytas moterų amžius ir sutampa su menopauze, įrodymų, kad kaip tik ji ir kalta dėl blėstančios aistros, mokslininkai nepateikia.

Tikra tiesa, kad apie mąžtantį seksualinį potraukį prisipažino tyrime dalyvavę abiejų lyčių atstovai, tačiau moteris, kaip paaiškėjo, apatija ištinka net dukart dažniau.

Kad seksas nebekelia akivaizdaus intereso, konstatavo net 34 proc. apklaustų moterų, ir tik 15 proc. vyrų.

Mokslininkams taip pat pavyko išsiaiškinti, kad net kas penkta senyvo amžiaus moteris savo seksualinį gyvenimą laiko nenusisekusiu. Tokią nuostatą specialistai linkę sieti su nuolatine įtampa, taip pat šeimoje ir darbe tenkančių įsipareigojimų našta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (434)