O viskas prasidėjo tuomet, kai trisdešimtmetė moteris kreipėsi į medikus dėl prieš kelias savaites pažastyse padidėjusių limfmazgių. Gydytojai beveik iš karto jai diagnozavo limfomą – piktybinę limfinės sistemos ligą, dėl kurios padidėja limfmazgiai.

Vėliau atlikti tyrimai parodė, kad padidėję buvo ir limfmazgiai krūtinėje prie plaučių. Tačiau po to, kai vieną iš padidėjusių limfmazgių gydytojai apžiūrėjo per mikroskopą, jie nustatė, kad tai buvo visai ne vėžys. Pasirodo, kad padidėjimą paskatino ... juodi tatuiruočių dažai.

Vėžys yra pati dažniausia limfmazgių padidėjimo priežastis. Kartais taip gali įvykti dėl uždegimo. Tačiau šiuo atveju limfmazgių padidėjimą sukėlė reakcija į senus tatuiruočių dažus.

„99-iais atvejais iš šimto tai būna limfoma“, – sakė minėtą moterį gydęs Sidnėjuje veikiančios Karališkosios princo Alfredo ligoninės hematologas Christianas Bryantas.

Moteris buvo pasidariusi dvi tatuiruotes: vieną ant nugaros, kuri buvo padaryta prieš 15 metų, o antrą nedidelę ant peties. Abi jos buvo juodos spalvos.

Gydytojai įtaria, kad limfmazgiai padidėjo dėl to, kad į imunines ląsteles įsiskverbė tatuiruočių pigmento. Jos negalėjo jo tinkamai „suvirškinti“, nes dalelės buvo per didelės. O bėgant metams pigmentas per odą nukeliavo į limfmazgius.

Tačiau kas sukėlė tokią reakciją prieš 15 metų vis dar yra nežinoma. Išskyrus nedidelius darinius pažastyse moteris nejuto jokių kitų simptomų. Ji tik sakė, kad tatuiruotės kelias dienas per mėnesį niežti, tačiau tas jausmas greitai praeina.

Laimei, vėliau moters limfmazgiai sumažėjo, ir ji dabar jaučiasi gerai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)