Iki ateinančių metų pabaigos visame mieste bus įrengta 1,5 tūkst. šiuolaikiškų konteinerių. Jų gamyba ir įrengimas iš viso kainuos 4,48 mln. eurų. Didžiąją dalį šių lėšų (85 proc.) skiria Europos Sąjungos struktūriniai fondai. Likusią dalį iš savo biudžeto skirs Kauno miesto savivaldybė.

Pasak savivaldybės pranešimo, naujieji konteineriai pirmiausiai bus įrengti Vilijampolėje, J. Vienožinskio gatvėje esančių daugiabučių namų kiemuose. Kaip tik čia šį ketvirtadienį baigti montuoti pirmieji 2,6 metro gylio naujos kartos pusiau požeminiai konteineriai. Užbaigus darbus Vilijampolėje, tokie pat konteineriai bus įrenginėjami Šilainiuose.

Kiekvienoje aikštelėje bus ir atliekų rūšiavimo konteineriai. Miesto vietose, kur dėl techninių galimybių nebus galima įrengti pusiau požeminių konteinerių, numatyta įrengti aikšteles su kietu trinkelių pagrindu. Jose bus pastatyti šiuo metu naudojami antžeminiai konteineriai.

Įrengiant naujuosius modernius konteinerius, po žeme yra užkasama 60 procentų jo talpos. Virš žemės konteineris iškilęs maždaug 1,2 metro.

Tikimasi, kad patvarios medžiagos užtikrins patikimą konteinerių naudojimą bent kelis dešimtmečius. Prireikus, sudedamąsias dalis bus galima pakeisti arba atnaujinti. Konteinerio korpusas pagamintas iš betono, o apdaila - iš medžio kompozito. Šios medžiagos - atsparios vandeniui, atmosferos pokyčiams, temperatūrų kaitai.

Anot savivaldybės atstovų, neseniai vykusi Kauno gyventojų sociologinė apklausa parodė, kad apie 60 procentų jų rūšiuoja atliekas. Pagrindinė priežastis, kodėl likę kauniečiai tai daro vangiai, yra netvarkinga atliekų surinkimo aplinka. Konteineriai būna išvartyti, o išnešti atliekų iš namų išėjusius gyventojus pasitinka nemalonūs kvapai. Viliamasi, kad naujieji konteineriai išspręs šias problemas ir žmones dar labiau paskatins rūšiuoti atliekas.

Pasak specialistų, nuo žemės einantis šaltis stabdo bakterijų augimą, iš konteinerio nesklinda nemalonūs kvapai. Į jo viduje esančią tvirtą betoninę kapsulę dedamas daugkartinis maišas iš polipropileno, kurį šiukšliavežė iškelia kranu iš kapsulės ir po aptarnavimo sugrąžina atgal.

Trečiame pagal dydį Suomijos Tamperės mieste įsikūrusi „Molok“ bendrovė jau 26 metus yra pusiau požeminių konteinerių gamybos ir technologijų lyderė: 40-yje pasaulio šalių įrengta apie 150 tūkstančių čia pagamintų atliekų surinkimo konteinerių. Suomiai pažymi, kad Kauno mieste numatomų įrengti konteinerių kiekis - išskirtinės apimties ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)