Ši Ženevoje įsikūrusi nevyriausybinių organizacijų asociacija buvo pagerbta „už savo darbą atkreipti dėmesį į bet kokio branduolinių ginklų panaudojimo katastrofinius humanitarinius padarinius ir už savo novatoriškas pastangas pasiekti sutartimi pagrįstą tokių ginklų uždraudimą“, vidurdienį pranešė komiteto pirmininkė Berit Reiss - Andersen.

Dešimtmetį už pasaulį be atominių ginklų kovojanti ICAN buvo pagerbta prestižiniu apdovanojimu tuo metu, kai pasaulyje didėja nerimas dėl Šiaurės Korėjos ir Irano branduolinių ambicijų.

Pasaulio branduolinės galybės privalo pradėti „rimtas derybas“, kad būtų pasiektas branduolinis nusiginklavimas, pabrėžė komitetas.

„Šių metų Taikos premija taip pat yra raginimas šioms valstybėms pradėti rimtas derybas, kad būtų palaipsniui, subalansuotai ir rūpestingai prižiūrint pasaulyje būtų eliminuoti beveik 15 tūkst. branduolinių ginklų“, sakė B. Reiss-Andersen.

Per ceremoniją Osle gruodžio 10 dieną organizacijos atstovams bus įteiktas auksinis medalis ir diplomas; ICAN taip pat gaus 9 mln. Švedijos kronų (940 500 eurų) piniginį prizą.

Švedų pramonininkas Alfredas Nobelis yra įpareigojęs savo įsteigtos premijos komitetą skirti šį apdovanojimą „žmogui, kuris daugiausiai nuveikė arba atliko geriausią darbą dėl brolybės tarp tautų, nuolatinių armijų panaikinimo arba sumažinimo, taip pat už taikos kongresų rengimą ir skatinimą“.

Nobelio komitetas šio priesako interpretaciją ilgainiui keitė, išplėsdamas taikos stiprinimo pastangų sąvoką, kuri dabar apima pastangas pagerinti žmogaus teisių padėtį, taip pat kovą su skurdu ir aplinkos taršos mažinimą.

Praeitų metų Nobelio premiją laimėjo Kolumbijos prezidentas Juanas Manuelis Santosas už pastangas nutraukti jau pusę šimtmečio jo šalį krėtusį konfliktą su marksistų partizanų grupuote FARC ir kitais sukilėliais.

Vadinamosios Nobelio ekonomikos premijos, teikiamos nuo 1968 metų, laureatai bus paskelbti pirmadienį.

Šiemet kiekvienos Nobelio laimėtojui arba laimėtojams, be diplomų ir auksinių medalių, atiteks 9 mln. Švedijos kronų (940 500 eurų) piniginiai prizai – milijonų kronų (12,5 proc.) didesni negu pernai.

Jeigu kurios nors srities premija skiriama ne vienam asmeniui arba organizacijai, piniginis prizas padalijamas pagal žiuri nustatytą tvarką.

Pasisakė Jungtinės Tautos

Nobelio taikos premija Tarptautinei kampanijai už branduolinių ginklų uždraudimą (ICAN) - geras ženklas branduolinių ginklų uždraudimo sutarties ratifikavimui, teigė Jungtinės Tautos (JT).

Istorinę branduolinių ginklų uždraudimo sutartį liepos mėnesį pasirašė 122 šalys, ICAN atliko pagrindinį vaidmenį, siekiant kad sutartis būtų priimta. Tačiau ji įsigalios, kai ją ratifikuos bent 50 šalių, o kol kas sutartį ratifikavo tik Gajana, Šventasis Sostas ir Tailandas. JT mano, kad premija šiai kampanijai yra geras ženklas, jog sutartis būtų pasirašyta daugiau šalių ir galiausiai ratifikuota.

Neseniai patvirtinta sutartis draudžia branduolinių ginklų gamybą, turėjimą ir naudojimą. Jau egzistuojančia Branduolinio ginklo neplatinimo sutartimi tik tai siekiama užkirsti kelią tokių ginklų plitimui, tačiau branduoliniais ginklais ginkluotoms valstybėms nėra nustatyti griežti įpareigojimai nusiginkluoti.

Pasaulyje tvyrant įtampai dėl Šiaurės Korėjos ir Irano branduolinių ginklų programų, premiją paskirdamas Norvegijos Nobelio komitetas siekė atkreipti dėmesį į nenuilstamas ICAN pastangas išlaisvinti pasaulį nuo branduolinių ginklų.

„Organizacijai skiriamas apdovanojimas už jos darbą, siekiant atkreipti dėmesį į katastrofiškas bet kokio branduolinių ginklų naudojimo humanitarines pasekmes ir už novatoriškas pastangas pasiekti sutartimi įtvirtintą tokių ginklų uždraudimą“, - sakė Norvegijos Nobelio komiteto pirmininkė.

Po premijos paskelbimo ICAN pareiškė, kad atėjo tinkamas metas uždrausti branduolinius ginklus.

„Šiuo metu pasaulyje tvyro didžiulė įtampa, arši retorika gali pernelyg lengvai, neišvengiamai, privesti mus prie neapsakomo siaubo. Branduolinio konflikto šmėkla dar kartą įgauna grėsmingą pavidalą. Jeigu kada ir buvo palankus metas tautoms paskelbti aiškų pasipriešinimą branduoliniams ginklams, dabar yra būtent tas laikas“, - teigė Ženevoje įsikūrusi ICAN.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)