O kaip proto negalią turintis žmogus jaustųsi, jei galėtų ne tik dainuoti, bet ir mokėtų groti kokiu nors instrumentu? Tarkim gitara, arba būgnais, o gal net skrabalais? Tai būtų kažkas tokio, ar ne? Ne tik atlikėjui, bet ir tam, kuris klauso, nes niekada nebūtų pagalvojęs, kad tai įmanoma. Galima ginčytis, kad įmanoma, jei turi gerą ir atsidavusį mokytoją, jei daug ir ilgai dirbi, jei yra labai motyvuoti ir mokytojas ir mokinys ir pan.

Puikiai supraname, kad tai daug aplinkybių, kurios retai kada būna įgyvendintos kartu, todėl ir grojantį neįgalųjį yra reta pamatyti. Tačiau noras dainuoti ir groti niekur nedingsta. Jis lieka viduje ir priemena apie save pamačius muzikos instrumentą, išgirdus muziką, užlipus ant scenos.

Todėl mūsų uždavinys yra surasti, kaip įgyvendinti tai, kas yra įmanoma, bet įgyvendinama sunkiai.

Jaunuolių dienos centras su partneriais iš Turkijos, Airijos ir Graikijos jau dvejus metus vykdo projektą M.E.L.O.S., ir tuo pačiu kuria muzikinius įrankius. Tai įrankiai, kurie parodys gaires, kaip muzikos instrumentus galima pritaikyti neįgaliesiems, kad jie suprastų sudėtingas sistemas ir sugebėtų patys groti. Tačiau, tuo pačiu, tai ir įrankiai patiems neįgaliesiems, kad nesant mokytojui šalia, galėtų patys mokytis ir tobulinti įgūdžius.

Ar įmanoma, proto negalią turnčius asmenis išmkyti groti muzikos instrumentais profesionaliai? Mes turime atsakymą. Tikrai įmanoma. Ar tai, kaip išmokstama, „galima klausytis“? Tikrai galima ir ta muzika yra ypatinga. Spalio 10 dieną, 10 val. Panevėžio Muzikiniame teatre vyks koncertas. Neįgalieji pristatys, kaip išmoko groti įvairiais instrumentais, naudodamiesi M.E.L.O.S. projekto metu sukurtais įrankiais.

Koncerto metu bus galima įvertinti, kaip Jums patinka tai, ką girdite ir matote, kad kitą kartą atlikėjai pasirodytų geriau.

Kodėl verta ateiti į šį koncertą? Yra keletas priežasčių. Negalią turintys asmenys visada jaučiasi daugiau ar mažiau užmiršti, nereikalingi ir trukdantys kitiems. Todėl, koks tas jausmas, kai kiti žmonės tavęs atėjo pasiklausyti, atėjo į tavo koncertą, jiems yra nežinomas. Mes tik galime įsivaizduoti, kad tai pasididžiavimas savimi, įrodymas sau ir kitiems, kad esu kažko vertas ir galiu šį tą daugiau ir kitokio. Įsivaizduoja ir neįgalieji ir tai pagrindinė varomoji jėga. Iš kitos pusės, koncerto metu, bus supažindinama su projekto įrankiais ir kaip jais naudotis, todėl, net jei ir neturite negalios, tačiau visada norėjote groti kokiu nors instrumentu, bet dėl susiklosčiusių aplinkybių nepavyko to pasiekti, tai puikus šansas yra savo svajonę įgyvendinti. Mes parodysime kaip.

Leiskime neįgaliesiems pajusti tai, ką mes jaučiame kasdien – pripažinimą ir įvertinimą. Ateikime į koncertą, kurį proto negalią turintys asmenys dovanos mums, kad suprastume, jog visuomenėje esame ne vieni.