Iš viso į Klaipėdos LEZ teritorijos vystymą yra investuota beveik 40 mln. Eur. 11,9 mln. šios sumos – Europos Sąjungos fondų parama ir 20,5 mln. – privačios lėšos. Valstybės investicijos siekia 16 proc. visų investicijų, kurios buvo reikalingos teritorijos vystymui.

Šiandien Klaipėdos LEZ yra pagrindinis užsienio investicijų pritraukimo variklis Klaipėdoje. 2015 m. duomenimis Klaipėdos LEZ pritraukė 57 proc. Klaipėdos miesto savivaldybės tiesioginių užsienio investicijų (TUI). Pagal laisvosios ekonominės zonos svorį savo miesto TUI portfelyje Klaipėda lenkia visas kitas Lietuvos laisvąsias ekonomines zonas.

Pritrauktos investicijos kasmet grįžtą į valstybės biudžetą milijonais sumokėtų mokesčių. 2016 m. Klaipėdos LEZ įmonės sumokėjo per 32,5 mln. Eur su darbo santykiais susijusių mokesčių ir PVM.
Investicijų ekonominė ir socialinė grąža Klaipėdos regionui taip pat milžiniška.

„Šiuo metu Klaipėdos LEZ teritorijoje dirba daugiau nei 4300 specialistų. Beveik du trečdaliai jų – investuotojų įmonėse ir daugiau nei 1500 - teritorijoje įsikūrusiose juos aptarnaujančiose paslaugų ir pramonės įmonėse. Vertinant statistiškai tai reiškia, kad Klaipėdos LEZ teritorijoje dirba kas 20-tas darbingo amžiaus klaipėdietis. Negana to, mūsų tyrimai rodo, čia dirbantieji uždirba daugiau, nei dirbantieji analogišką darbą kitose Klaipėdos mieste įsikūrusiose įmonėse.“ – sako Eimantas Kiudulas, Klaipėdos LEZ vadovas.

Teritorijoje įsikūręs vienas didžiausių Klaipėdos regione darbdavių – „Yazaki“, kuriame šiuo metu dirba daugiau nei 1000 darbuotojų. Praėjusią savaitę įmonė paskelbė apie tolesnius plėtros planus ir ketinimą pritraukti 400 darbuotojų.

„TUI pritraukimas nėra lengvas uždavinys, tačiau kol kas mums tai sekasi puikiai – didžiuojamės, kad gabėjome pritraukti visą eilę Nr. 1 pasaulinės rinkos žaidėjų, t.y. „Indorama“, „Yazaki“, „General Electric“, „Heidelbergcement“ ir kt. ir iš esmės esame regiono ekonominės plėtros variklis. Kaunui taip pat sekasi neblogai. Dėl tos priežasties skeptiškai vertinčiau Valstybės kontrolės išvadas apie TUI pritraukimą į laisvąsias ekonomines zonas.

Sutinku, jog jauniesiems „broliams“ – Šiaulių, Kėdainių, Panevėžio, Akmenės ir Marijampolės LEZ šiandien sekasi kiek sunkiau, tačiau turime pripažinti, jog jie veikia vos porą metų. Todėl neabejoju, kad tai tik laiko klausimas, kuomet valstybės investicijos į jų vystymą sugrįš dešimpteriopai“ – pranešime spaudai sako E. Kiudulas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)