Įvertinus žmogaus ūgį ir svorį nustatomas jo KMI ir žmogus įvertinamas kaip per lieknas, normalaus svorio, turintis antsvorio ar nutukęs. Vis tik šie vertinimai toli gražu ne visada padeda nustatyti žmogaus sveikumą, nes KMI neapima širdies ir kraujagyslių sistemos būklės ir kūno struktūros. Maža to, būna atvejų, kai profesionalus raumeningas atletas techniškai kvalifikuojamas kaip turintis antsvorio ar netgi nutukęs.

Svarbu suprasti, kad KMI reikšmė kinta ir apie tai liudija naujasis „The Journal of The American Medical Association“ leidinyje išpublikuotas tyrimas, rašo shape.com. Kopenhagos universiteto mokslininkai panaudodami nuo XX a. aštuntojo dešimtmečio iki 2013 m. rinktus duomenis išanalizavo daugiau nei 100 tūkst. asmenų ūgį, svorį ir mirtingumo rodiklius. Įdomu pastebėti, kad mokslininkai nustatė kelis netikėtus dalykus.

Pirma, mokslininkai išsiaiškino, kad nutukimas nėra toks pavojingas, kaip buvo manyta anksčiau. Rizika mirti anksčiau laiko ir bendras mirtingumo rodiklis vertinant duomenis asmenų, turinčių nutukimo problemą (KMI yra 30 ir daugiau), nebėra didesni nei tų, kurių svoris vertinamas kaip normalus (KMI svyruoja tarp 18,5 ir 25).

Antra, mokslininkai taip pat nustatė, kad KMI, šiuo metu siejamas su mažiausia mirties rizika, padidėjo nuo 23,7 aštuntajame dešimtmetyje iki 27 – indekso reikmės, patenkančios į antsvorio kategoriją. Ką tai iš tikrųjų reiškia?

Anot šio tyrimo autorių, daug reikšmingesni šiame kontekste ne asmeniniai liemens apimties duomenys, o medicinos pažanga. Žmonės išmoko sėkmingiau gydyti itin pavojingas ligas ir kovoti su sveikatos būklės komplikacijomis, susijusiomis su nutukimu. Dėl šios priežasties su šiomis komplikacijomis siejama mirties rizika atitinkamai sumažėjo.

Vis tik specialistai rekomenduoja neskubėti ir šią informaciją vertinti tinkamai. Kitaip tariant, visai nebūtina paskubomis imtis KMI kėlimo iki 27. Svarbu suprasti būtinybę vengti tik skaičiais matuojamų sveikatos būklės vertinimų. Labai svarbu vertinant žmogaus sveikatos būklę atsižvelgti į fizinį aktyvumą, bendrą kūne esančių riebalų kiekį ir kitus rodiklius, kurių visuma – tai tiksliausias būdas sveikatos būklei įvertinti. Taigi akivaizdu, kad KMI tėra vienas iš komponentų, sudarančių bendrą sveikatos būklės indeksą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)