Taip LRT.lt sako Seimo narys konservatorius Laurynas Kasčiūnas. Jis ir socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas teigia manantys, kad 9 proc. PVM tarifo scenarijus po Naujųjų – realiausias.

Tuo metu „valstiečių“ atstovas Virginijus Sinkevičius sako nežinantis, kokio dydžio tarifas galėtų įsigalioti nuo sausio 1-osios, ir kviečia palaukti vyriausybės sprendimo.

Nors iki šildymo sezono laiko vis mažiau, gyventojai nežino atsakymo, koks po Naujųjų bus PVM tarifas šildymui.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūno pavaduotojas, Ekonomikos komiteto pirmininkas V. Sinkevičius kviečia nepanikuoti ir palaukti vyriausybės siūlymų.

Virginijus Sinkevičius

„Manau, vyriausybė pateiks konkretų siūlymą – vieną ar kitą tarifą. Jei tai bus naujas tarifas, reikės, kad vyriausybė jį teiktų iš anksto – apie spalio mėnesį. Jei tarifas liktų toks pat, tiesiog kartu su biudžeto formavimu būtų priimtas kitas įstatymas ir tiek. Sulaukime vyriausybės siūlymų. Dabar sudarinėjamas biudžetas, o su nauju socialiniu paketu biudžetas bus iki detalių suplanuotas, ten matysis ir šildymo lengvata“, – kalba V. Sinkevičius.

Savo ruožtu Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas G. Paluckas stebisi V. Sinkevičiaus teiginiais ir pažymi, kad „valstiečių“ pasiūlymai jiems patiems yra ar bent jau turėtų būti žinomi.

„Jie tikrai žino, nes premjeras yra pasakęs, ką siūlys vyriausybė ir jau dabar siūlo. Nuo spalio 1-osios – 9 proc., nuo sausio 1-osios – 15 proc.“, – sako G. Paluckas.

PVM lengvatinio tarifo keitimas – rūpesčių daugiau nei naudos?

Nors Seimo Ekonomikos komiteto vadovas V. Sinkevičius sakė nežinąs, kokį PVM dydį siūlys vyriausybė, viena jam aišku – lengvata tikrai bus.

„Aš atmesčiau nelengvatinio 21 proc. tarifo scenarijų, kadangi yra premjero įsipareigojimas žmonėms. Klausimas tik – koks bus tarifas.

Apie 15 proc. kol kas negalime kalbėti, nes tokio tarifo Lietuvoje nėra, todėl kalbėjimas apie jį būtų spekuliacija. Manau, gyventojai bus informuoti likus bent dviem mėnesiams iki naujo tarifo įsigaliojimo“, – tikina V. Sinkevičius.

G. Paluckas atkreipia dėmesį į tai, kad neegzistuojantis 15 proc. PVM tarifas turėtų būti įvestas, o tai reiškia, kad jis paliestų ir kitas lengvatiniu PVM tarifu apmokestintas ūkio rūšis, tektų atlikti daug perskaičiavimų, išsiaiškinti, kokį poveikį tai turėtų. Todėl palikti 9 proc. tarifą būtų paprasčiau, o ir biudžetui reikšmingai didelės įtakos tai nepadarytų.

„Visa ši diskusija iš racionalios tapo ideologine, nes galimos pajamos į biudžetą, padidinus tarifą nuo 9 iki 15 proc. ir įvertinus kompensavimo mechanizmą, įvairiais skaičiavimais sudaro iki 20 mln. eurų. Bendrame biudžeto kontekste tokia suma nėra itin reikšminga.

Tačiau čia, matyt, susiduria dvi pasaulėžiūros. Tiek premjeras, tiek LVŽS aiškina, kad ta lengvata naudojasi ir gyventojai, kuriems ji teoriškai nepriklausytų, todėl ją atimame iš visų, o tiems, kam iš tiesų reikia, siūlome kompensacijas.

Mes savo ruožtu sakome, kad PVM lengvata turi būti visiems, nes šildymas yra monopolinė, mūsų klimatinėmis sąlygomis neišvengiama paslauga. Taip, ja pasinaudos ir maža dalis tų, kuriems ji nepriklauso, tačiau siekiame, kad visiems tai būtų įperkama, o daliai visuomenės nereikėtų stovėti ištiesta ranka prie socialinės paramos centro“, – kalba G. Paluckas.

„Valstiečiams“ gali tekti nusileisti

Scenarijai, kaip PVM lengvata šildymui galėtų atrodyti išaušus Naujųjų metų rytui, galėtų būti trys, kadangi nelengvatinį 21 proc. tarifą „valstiečių“ atstovai sako griežtai atmetantys. Tad koks PVM tarifas – 5, 9 ar 15 proc. – labiausiai tikėtinas?

Socialdemokratų pirmininkas G. Paluckas sako, kad realiausias – 9 proc. PVM tarifo scenarijus: „Pagal dabar besiklostančias aplinkybes, panašu, 9 proc. PVM tarifas šildymui galėtų išlikti. Apie tai kalbame mes, konservatoriai, dalis „valstiečių“, „Tvarka ir teisingumas“, Lietuvos lenkų rinkimų akcija.“

Tuo metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime narys L. Kasčiūnas kalba dar užtikrinčiau.

„Mano požiūriu, realiausias bus 9 proc. scenarijus, nes kai teks rinktis tarp 5 ir 15 proc. tarifo, nepaisant to, kaip bus paskaičiuotas biudžetas, esant dabartinei politinei konjunktūrai, laimės 5 proc. Tad jei vyriausybės vadovas nori labiau subalansuoti biudžetą, turėtų palaikyti mūsų pataisas, kuriomis numatoma, kad 9 proc. PVM tarifas galiotų neterminuotą laikotarpį.

Galbūt PVM lengvata šildymui nėra ilgalaikis problemų sprendimas, tačiau, kol renovacija nėra įgavusi realių tempų, PVM lengvata šildymui turi likti“, – tvirtina L. Kasčiūnas.