Po DELFI publikacijos „Sutarčių atnaujinimo vajus glumina darbuotojus“ T. Tomilinas išplatino pranešimą, kuriame ragina žmones nepasiduoti galimai manipuliacijai ir pabrėžia, jog naujasis Darbo kodeksas nėra pretekstas keisti darbo sutartį.

„Darbo sutartis yra abipusiškai naudingas civilinis susitarimas. Sudarant darbo sutartį visų pirma turi būti įgyvendinamas sutarčių laisvės principas, t.y. sąlygos sutartyje gali būti kur kas geresnės nei minimalūs reikalavimai, numatyti Darbo kodekse“, – aiškino Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas.

Jis priminė, kad jei yra noras, abi pusės gali tartis dėl tam tikrų darbo sąlygų įtraukimo ar išbraukimo iš darbo sutarties, tačiau lygiai taip pat gali būti susitarta nieko nekeisti – liktų galioti pagal anksčiau galiojusį Darbo kodeksą veikiančios darbo sutartys.

„Pavyzdžiui, jei sutartyje numatytas ilgesnis įspėjimo terminas nei šiuo metu numato Darbo kodeksas, tai yra teisėta sutartis ir ji turi galioti, jei dėl to sutaria abi pusės.“, – sakė T. Tomilinas.

Jis pabrėžė, kad neteisėtos yra tik tos sutartys, kurios siūlo blogesnes sąlygas darbuotojams nei numato naujasis Darbo kodeksas.

„Šiuo metu Vyriausybė kartu su profesinėmis sąjungomis ir darbdavių organizacijomis rengia Nacionalinį susitarimą dėl atlyginimų ir svarbiausių reformų. Jame, be kita ko, yra numatoma įtvirtinti anksčiau pasirašytų kolektyvinių sutarčių galiojimą, jei tam neprieštarauja darbuotojai ir darbdaviai.

Svarbu, kad visuomenė suprastų, jog tiek individualios, tiek kolektyvinės sutartys priklauso nuo susitarimo ir derybų, o ne teisės aktų. Teisės aktai – tai tik minimalūs reikalavimai tokio pobūdžio deryboms“, – sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narys.

Kaip jau rašyta, liepos 1 dieną įsigaliojęs naujasis Darbo kodeksas kai kurias šalies įmones paskatino atnaujinti sutartis su darbuotojais.

Viena tokių įmonių – aviacijos paslaugomis užsiimanti „Avia Solutions Group“, kurios darbuotoja kreipėsi į DELFI su prašymu paaiškinti, ar naujoje darbo sutartyje esančios nuostatos neprieštarauja įstatymams.

„Prisidengdama nauju Darbo kodeksu, įmonių grupė teikia naujas darbo, nekonkuravimo ir konfidencialumo sutartis“, – pasakojo darbuotoja Odeta (vardas pakeistas, vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI).

Skaitytojos manymu, sutartys yra neadekvačiai griežtos. Ji taip pat tvirtino, kad darbuotojams sutarčių koreguoti neleidžiama, o tie, kurie jų pasirašyti nenori, atleidžiami arba patys išeina iš darbo.

„Darbdaviai tikrai gavo naują kodeksą su palengvinimais, bet jie juo naudojasi ne tam kad būtų geriau ir lengviau reguliuoti darbo santykius. Iš tikrųjų bandoma grąžinti vergvaldystę“, – piktinosi moteris.

„Avia Solutions Group“ komunikacijos departamento direktorė Asta Brazaitienė patvirtino, kad įmonių grupėje sutarčių atnaujinimas vyksta, tačiau sakė, kad atvejų, kai įmonės darbuotojai buvo atleisti vien dėl to, kad nepasirašė atnaujintų sutarčių, nėra buvę.

Tuo metu Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus vyriausiasis specialistas Šarūnas Orlavičius ir darbo teisės ekspertas, advokatas Nerijus Kasiliauskas pakomentavo Odetai kilusius klausimus dėl: duomenų apie šeimos narius rinkimo, nekonkuravimo 2 metus po darbo sutarties nutraukimo, kompensacijos darbdaviui už investicijas į darbuotojo kvalifikaciją, įskaitant komandiruotes.

Išaiškinimai gali būti naudingi daugumai darbuotojų, kurių darbdaviai prašo atnaujinti sutartis po naujojo kodekso įsigaliojimo. Juos skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)