Užmojis buvo galingas ir, taip sakant, aukščiausio lygio – kostiumai turėjo būti kuriami nacionalinio turto – Juozo Statkevičiaus. Atrodo, idėjai įgyvendinti nebuvo jokių kliūčių:

1. Ramūnas turi pinigų;

2. 2017 metai – tautinio kostiumo metai;

3. Seime buvo surengta net visa konferencija skirta tautiniam kostiumui populiarinti;

Tad kas gi nutiko, kad tiek daug viešosios erdvės užėmusi idėja išsikvėpė? Ramūnas laikydamas du tūzus išsigando viešojoje erdvėje tvyrančios kritikos ir supasavo. Juozas susinervino, kad juo buvo pasinaudota, pirminė idėja dovanoti tautinius kostiumus visiems ikimokyklinukams išprievartauta, tad parodė špygą ir išėjo kurti kitos kolekcijos.

Tačiau aš norėjau Jums papasakoti kitą istoriją ir ji yra apie pilietiškumą.

Kai po aptartos istorijos nurimo visos aistros ir atėjo pavasaris, vieną saulėtą rytą man kilo toks klausimas: „O kas nutiktų, jei Seimo nariai patys parodytų pavyzdį?“. Atrodo, labai normalus klausimas – Seimas pretenduoja į šviesos spindulį su savo „vertybėmis pagrįsta“ politika. Na, galvoju, kodėl neišbandžius Seimo narių. Pilietines iniciatyvas jie mėgsta, o ypač, kai jos atitinka jų deklaruojamas vertybes.

Reikia parašyti peticiją! Ne, ne tokią, kurią Jūsų prašo pasirašyti draugai siuntinėdami nuorodas feisbuke ir kuri neturi absoliučiai jokios juridinės galios. Kalbu apie tikrą – atitinkančią peticijų istatymą ir kurią privalo svarstyti Seimas.

Parašiau. Praktiškai visą Ramūno Karbauskio žodžiais, kuriuos surinkau iš įvairių straipsnių ir konferencijos apie tautinį kostiumą. Pasiūlymas toks – naujai išrinktas Seimo narys, prisiekdamas per pirmąjį posėdį turi dėvėti tautinį kostiumą.
Fantastiška idėja. Tiek daug kalba mūsų Seimo nariai apie tautiškumą: Ramūnas Karbauskis, didžiausios frakcijos Seime vadas, tautinius kostiumus vaikams dovanoti nori; į miestelį nuvykęs tūlas Seimo narys visada pagiria vietinės kapelos muzikantus – kaip jie gražiai atrodo. O kai dar žinai, kad Konstitucijoje Seimo narys vadinamas tautos atstovu, tai tikrai, mąstau, tokio pasiūlymo pasisekimas garantuotas.

Mane pakviečia į Seimo peticijų komisijos posėdį. Seime esu buvęs ir su Seimo nariais bendravęs, tad baimės nėra tik neapsakomas nekantrumo jausmas. Komisijos nariai užsidaro salėje, o aš nekantriai laukiu, kol mane pakvies. Kaip į egzaminą. Atsiveria durys, esu pakviečiamas į vidų. Nuotaika viduje nebloga. Prisėdu. Komisijos pirmininkas Petras Čimbaras guviai klausia: „Tai kodėl, Mantai, nori Seimo narius aprengti tautiniais kostiumais?“. Paaiškinu – „va, čia tokios tautinės nuotaikos Seime, gražu būtų, kad Seimo nariai patys kada nors pavyzdį parodytų. Vis dėlto, juk tautinio kostiumo metai“.

Komisijos nariai klauso, linksi. Pradeda klausinėti paeiliui. Bijau, supainioti, bet jei ką, komisijos nariai galės mane pataisyti straipsnio komentaruose. Egidijus Vareikis pradeda samprotauti, kad jis jau (penktos?) kartos miestietis, suprask, jam nelabai apsirengti kaimiečio rūbus. Nieko nesakau, nes nėra ką pasakyti, tad klausau toliau. Pakalbėjęs dar apie kažką lyg ir susigėsta savo žodžių ir priduria, kad šiaip jau, tautinis kostiumas yra aukšiausio lygio reprezentacinis rūbas.

Kitas komisijos narys Arūnas Gumuliauskas akivaizdžiai nelabai patenkintas tokia idėja, nes pavardė atspindi kūno sudėjimą. Daug problemų atsirastų. Reiktų siūti. Kur pasisiūti? Nuotaika bjursta. Sėdim, berods vienuolika vyrų ir sekretorė (linkėjimai jai), kalbame apie rūbus. Bendra nuomonė linksta link to, kad geriau būtų jei Seimo narys pats apsispręstų, ar jam rengtis tautinį kostiumą per priesaiką ar ne. Esu kiek nepatenkintas, nes mano mintis, kad Seimo nariai pavyzdį visuomenei parodytų, o ne galvotų, kiek jiems čia bus problemų kostiumą pasisiūti akivaizdžiai neturi palaikymo tarp vyrų.
Liko dar vienas žmogus, kuris neišsakė savo nuomonės – Česlav Olševski. Asmeniškai man – įdomiausia vieta, nes Česlav tautybė – lenkas.

Skaitytojui trumpai pateiksiu situaciją. Jei peticijoje būčiau įrašęs, kad „Prisiekdamas Seimo narys dėvi lietuvių tautinį kostiumą“ – tokia peticija būtų diskriminuojanti kitas tautybes ir automatiškai atmesta. Tad turėjau parašyti „Prisiekdamas Seimo narys dėvi tautinį kostiumą“. Asmeniškai, aš neįžvelgiu problemos – Lietuva daugiatautė valstybė ir jei mūsų pilietis prisiekdamas tarnauti Lietuvai dėvės savo tautybės tautinį kostiumą, tai tik atspindės mūsų tautos atvirumą ir bičiulystę su kitomis tautomis.

Grįžant prie Česlav. Jo klausimas, man tikriausiai apibūdina Lietuvos visuomenės didžiausią problemą: „Mantai, aš esu lenkų tautybės ir išrinktas Medininkuose. Kokį kostiumą Jūs man patartumėte apsirengti?“. Komisijos nariui pasiūliau pasiklausti savo rinkėjų. Salėje prapliupo juokas. Petras Čimbaras nesusilaikė: „Girdėjai?“ – pamokomai ištarė ir nusijuokė. Akivaizdi mūsų, piliečių, problema – Seimo nariai net nesusimąsto paklausti mūsų, kaip mes norėtumėme, kad jie balsuotų. Techniškai – jie mūsų atstovai. Jie turi balsuoti taip, kaip mes norime, kad jie balsuotų. Tačiau iš kur jiems žinoti, jei mes jiems nepasakome kaip?

Rezultatas: komisija vienbalsiai nepritarė šiai peticijai, argumentuodama, kad „Komisija šį sprendimą priėmė manydama, kad Lietuvoje tautinis kostiumas nėra įteisintas kaip valstybės simbolis, jo dėvėjimas nėra reglamentuotas, todėl kiekvienas pilietis laisva valia apsisprendžia, kada ir kur juo puoštis. Tautinis kostiumas nėra būtinybė, tačiau komisija mano, kad Tautinio kostiumo metai paskatins valstybei atstovaujančių asmenų bei visuomenės norą liepos 6 dieną ir kitų švenčių metu dėvėti tautinį kostiumą, taip pat Seimo narius pasipuošti juo priesaikos priėmimo metu“.

Kai skaičiau komisijos argumentus, mielas skaitytojau, pripažįstu, net nusijuokiau – Lietuvoje tautinis kostiumas nėra įteisintas kaip valstybės simbolis, jo dėvėjimas nėra reglamentuotas – tad pabandykite atsakyti sau – kada buvo geresnis momentas jo dėvėjimą reglamentuoti nei tautinio kostiumo metais ir šia peticija?

Kaip minėjau Jums straipsnio pradžioje, mano tikslas buvo pasielgti pilietiškai ir šia peticija išsiaiškinti – ar gali Seimo nariai parodyti pavyzdį visuomenei? Ir išsiaiškinau – jei Seimo narys kalba apie tautiškumo svarbą, tačiau nenori tautinio kostiumo apsirengti nors vieną dieną per kadenciją – tikriausiai jam rūpi Jūsų balsas, o ne tautiškumas.

Balsavimo metu Seimo salėje prisiregistravo 80 Seimo narių, už peticijos atmetimą balsavo 71, prieš 3, susilaikė 4. Balsavimas palydėtas juoko ir gerų emocijų.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Nori pasidalinti naujiena ar istorija? Rašyk el. p. pilieciai@delfi.lt.