Diena įžuvinimui buvo ypatingai sėkminga – šiltas oras paragino prie Nemuno susirinkti ir žvejus, ir praeivius. Žuvininkai išsamiai papasakojo apie sterlių veisimo, auginimo, išleidimo ypatumus, o susirinkusieji turėjo galimybę gyvai pamatyti istorinį įvykį.

Nemuno įžuvinimo sterlėmis darbai

Pirmą kartą sterlės Lietuvoje į Nemuno upę buvo įveistos 1885 metais žymaus ichtiologo Mykolo Girdvainio, tačiau Nemune jos neužsilaikė. Vėliau šias žuvis bandyta įveisti 1953–1957 metais, tačiau vėlgi nesėkmingai. Dėl vienkartinių įžuvinimų, nepakankamos apsaugos, mokslinių tyrimų stokos ir kitų priežasčių nesusidarė gyvybingų, galinčių natūraliai neršti šių žuvų populiacijų. 2014 m. Žuvininkystės tarnyba raštu kreipėsi į Aplinkos ministerijos Invazinių rūšių kontrolės tarybą dėl galimybės įveisti sterles Nemuno upėje. Buvo gautas pritarimas eksperimentiniam upės įžuvinimui sterlėmis.

Nemuno įžuvinimo sterlėmis darbai

Iš visų eršketinių žuvų sterlės yra vienintelės visiškai gėlavandenės žuvys, kurios gyvena tik upėse ir nemigruoja į jūrą. Šios vertingos žuvys turi daug panašumo su eršketais, tačiau jas nesunku atskirti – sterlių ūsai yra apšepę plonais brizgalais. Sterlės greitai subręsta, todėl įdėjus pastangų greitai galėtų vėl džiuginti žvejus mėgėjus. Sterlės yra buvusios neatsiejama upių ekosistemos ir žuvų bendrijos dalis, tačiau šiuo metu dėl žmogaus ūkinės veiklos jos beveik išnykusio, todėl yra įrašytos į Tarptautinę raudonąją knygą.

Nemuno įžuvinimo sterlėmis darbai