Socialdemokratų tarybos sprendimas palikti valdančiąją koaliciją kaip reikiant suskaldė pagrindinę šalies kairiąją partiją. Iš 17 Seime esančių socdemų frakcijos narių 10 nusprendė tęsti bendradarbiavimą su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija, taip sukildami prieš partijos pirmininką Gintautą Palucką.

Skilo ir socialdemokratų deleguoti ministrai – vienas jų, ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius nusprendė trauktis, o kiti du – teisingumo ministrė Milda Vainiutė ir savaitgalį socialdemokratų partiją palikęs užsienio reikalų ministras L. Linkevičius lieka savo postuose. Pastarųjų ministrų, ypač L. Linkevičiaus sprendimą palaikė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Dėl ministrų didele dalimi žinome, kad vienas traukiasi, du lieka. Tai didele dalimi ir premjero sprendimas ir, be jokios abejonės, aš tam neprieštarauju, kad du liktų“, – teigė D. Grybauskaitė.

Tokia parama tvirčiau pasijusti leido ir L. Linkevičiui, kuris viešai sukritikavo Socialdemokratų partijos vadovybę. L. Linkevičius teigė pareiškimą išeiti iš partijos pateikęs jau pirmadienį ryte.

Karčių žodžių dėl partijos sprendimo L. Linkevičius negailėjo ir savo žingsnius komentuodamas DELFI.

„Nemačiau logikos pasitraukimui. Tai buvo nesavalaikis, nelogiškas sprendimas. Mano įsitikinimu, partijos rinkėjų valia yra parama partijai, kuri dalyvautų vykdant sprendimus ir įgyvendinant programą, o ne darbui opozicijoje. Bet kad jau taryba taip nutarė, tai mano sprendimas yra nuoseklus – pasitraukimas iš partijos. Aš noriu dirbti, nes mano darbe reikia tęstinumo, nuoseklumo, kokybės, jaučiu už tai atsakomybę ir kol įmanoma reikia dirbti“, – sakė L. Linkevičius.

Ir nors Algirdas Sysas – vienas iš dešimties socialdemokratų Seime, stojusių skersai kelio partijos vadovybės sprendimui paskubėjo pareikšti, jog jo žiniomis L. Linkevičius paliko ir frakciją, Užsienio reikalų ministras patikino, kad bent jau kol kas frakcijos jis nesiruošia palikti.

„Ne, aš to nesakiau, nes dar nėra pagrindo. Jei frakcija palaikys vyriausybės programą ir netaps opozicine, aš joje liksiu. O jei bus kitaip, tada jau teks spręsti“, – pabrėžė ministras, patikinęs, jog dar nežino, kokiai frakcijai jis galėtų priklausyti, jei maištavę socdemai Seime sulauktų partijos bausmės, pavyzdžiui, pašalinimo.
Užsienio reikalų ministras patikino, kad bent jau kol kas frakcijos jis nesiruošia palikti.

„Viskas priklausys nuo paramos Seime, nuo valstybės vadovų paramos. O dėl partijos pirmininko sprendimų, tai tegu dabar ir sprendžia – jis pats paskubino pasitraukimą, mano nuomone, nepaisydamas rinkėjų nuomonės, tai dabar iniciatoriai turės prisiimti visą atsakomybę ir pasekmes“, – sakė L. Linkevičius. Jo manymu, partijos vadovybė apsiskaičiavo.

„Man svarbu darbą dirbti, o visa kita – tam tikros politinės manipuliacijos, galbūt turint įsivaizdavimus apie būsimus rinkimus, apie didesnę rinkėjų paramą, kaip opozicijai. Žinote, juk būnant opozicijoje nereikia prisiimti atsakomybės, galima kritikuoti. Aš tai suprantu, bet mano nuomone, toks požiūris yra trumparegiškas, tai nevalstybiškas“, – sakė L. Linkevičius, pažymėjęs, jog net nesvarsto apie grįžimą į partiją,kurios vadovybės sprendimams jis nepritaria.

„Nenoriu būti joks pranašas, socialdemokratams nelinkiu nieko blogo, priešingai, linkiu visa ko geriausio. Tai yra reikalinga politinė jėga, bet ji turi elgtis nuosekliai, pagal tam tikrą logiką, o jei situaciją komplikuoja tokiais sprendimais, tai nėra gerai“, – sakė pašnekovas.

Primename, kad Lietuvos socialdemokratų partijos taryba šeštadienį nusprendė trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga. Už pasitraukimą iš valdančiosios koalicijos balsavo 140 socialdemokratų partijos tarybos narių, prieš buvo 46. Balsavime dalyvavo 187 iš 235 tarybos narių.

Valstiečių ir žaliųjų sąjunga Seime turi 56 atstovus iš 141, socialdemokratai – 17. Opozicinei Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams priklauso 31 parlamentaras, Liberalų sąjūdžio frakcijai – 14, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai – aštuoni, „Tvarkos ir teisingumo“ – septyni Seimo nariai. Dar penki parlamentarai nėra jokios frakcijos nariai.