Šeštadienį maždaug 200 Liberalų sąjūdžio narių susitiko tam, kad aptartų veiksmų planą, ką dabar turėtų daryti. Posėdžio metu bus perskaitytas ir visas įtarimų dokumentas.

DELFI primena, kad penktadienį prokuratūra pagarsino, kad vienoje stambiausių politinės korupcijos bylų teisėsauga reiškia įtarimus dviem parlamentinėms partijoms – Liberalų sąjūdžiui ir Darbo partijai. Iš viso šioje byloje įtarimai pareikšti 3 juridiniams ir 5 fiziniams asmenims.

Spręs, ar paankstinti valdybos rinkimus

Jau po tarybos narių pasitarimo R. Šimašius sakė, kad jame buvo aiškiai konstatuota, kad nors žala partijai padaryta didžiulė, tačiau kaip partija jie prisiima moralinę atsakomybę už tai, ką buvę bendražygiai padarė.

„Mes niekur nesiskirstom, dirbam, esam liberalai ir jokių planų B nerealizuojam, neaktyvuojam. Esam tie, kas esam, net būdami labai sunkioje padėtyje“, – sakė liberalų lyderis.

Pasak R. Šimašiaus, maždaug po mėnesio bus šaukiamas naujas tarybos posėdis. Tuomet, tikimasi, situacija bus aiškesnė.

„Dėl to, ar reikėtų pačiai vadovybei „persikrauti“, suvažiavimą neeilinį organizuoti ir kitus dalykus, nuspręsime artimiausiu metu. Neatmetu tokios galimybės. Bet kuriuo atveju ir partijos suvažiavimas, ir partijos pirmininko rinkimai kitų metų pirmoje pusėje yra numatyti, tai apsispręsime artimiausiu metu, ar paankstinti šį laiką“, – sakė politikas.

Šį šeštadienį R. Šimašius tikino neišgirdęs raginimų trauktis iš partijos pirmininko posto.

Įgėlė konservatoriams

„Petras Auštrevičius labai teisingai pasakė: „Akivaizdu, kad šios dienos situacijoje dalis kolegų iš kitų partijų apsimeta, kad ateina su laidotuvių vainikais, o iš tikrųjų – su skaičiuotuvais“. To viliojimo, net nebūkime naivūs, bus ir turbūt jau prasidėjo“, – pripažino politikas, paklaustas apie konkurentų viliones.

Jis sutiko, kad gali būti partijos narių, kurie savo lojalumu susvyruos.

„Nenusprendžiam nei skirstytis, nei persivadinti – tai yra labai rimtas sprendimas. Gal ne toks, kur sakytų, kad netikėtumas, bet laikomės tokios nuostatos“, – kalbėjo R. Šimašius.

Jis nepaleido progos įgelti ir konservatoriams – esą jų pozicija yra ciniška, gal ir logiška, bet kartu net šiek tiek dviveidiška.

„Yra žmonių, kurie nusprendė, kad dabar galbūt jau laidotuvių laikas. Taip pat į rankas pasiėmė skaičiuotuvus ir atėjo į laidotuves. Ženklų tokių mes matome“, – kalbėjo liberalų lyderis.

Perklaustas, jis patikslino, kad tokius teiginius viešai, nacionaliniu mastu sako tik konservatoriai.

Nori pasitikrinti

Tuo metu pirmininko pavaduotojas Vitalijus Gailius susirinkimo metu partijoms nariams pasiūlė pasitikrinti pasitikėjimą partijos vadovybe.

„Mums yra svarbu sužinoti ar mūsų nariai ir akcininkai pasitiki dabartine mūsų partijos vadovybe, jei paaiškės, kad taip nėra, tada aš kalbu apie naujus partijos vadovybės valdybos pavaduotojų rinkimus“, – sakė V. Gailius.

Pasak V. Gailiaus, toks sprendimas būtų žingsnis į priekį.

„Aš pasiūliau pasitikrinti pasitikėjimą, mano nuomonė tokia, kad reikia turėti šimtą procentinį partijos narių mandatą veikti toliau“, – aiškino jis.

R. Šimašius jau turi veiksmų planą

„Esant tokiai situacijai reikia pasitarti su visais partijos nariais, išklausyti jų nuomonę, kaip jie jaučiasi kiekviename mieste ir miestelyje. Natūralu, išgirdus naujienas, kurios yra, na, negeros, kyla įvairių klausimų“, – dar sutikimo pradžioje žurnalistams sakė partijos pirmininkas Remigijus Šimašius.

Politikas įvardijo, kad jau turi veiksmų planą, ką šioje situacijoje reikėtų daryti.

„Be abejo, yra veiksmų planas. Jis, na, nebūtinai visiškai išsamus, nes turime ir šiandien pasitarti, bet, be jokios abejonės, yra veiksmų planas, yra, ką daryti, ir tų veiksmų yra nemažai“, – tikino liberalų lyderis.

R. Šimašius taip pat dėstė nematantis jokios kitos partijos, kuri liberalių idėjų vėliavą galėtų nešti. Anot jo, galima kurti įvairias spekuliacijas, bet šiandien nėra pagrindo ardyti Liberalų sąjūdį ir kurti naują juridinį vienetą, partiją.

„Noriu padrąsinti, kad visi iškėlę galvas žinotų ir laikytųsi tų standartų, kuriuos esame pasitvirtinę po praėjusių metų gegužės 12 dienos“, – aiškino R. Šimašius.

Paklaustas, gal penktadienį teko kalbėtis su „būgnų berniuku“ pavadintu Antanu Guoga, politikas sakė, kad susisiekti su juo net nebandė.

Remigijus Šimašius

Vadina išdavyste

Iki praėjusių metų gegužės, pripažino R. Šimašius, jie buvo gana arogantiški ir nepaisydami nieko ėjo pirmyn.

„Įvyko išdavystė gana aiški, kuri parodė, kad mūsų tikėjimas kiekvienu kolega buvo ne iki galo pamatuotas. Akivaizdu, kad buvo šokas mums visiems ir turbūt didesnis nei penktadienį, nes tai buvo ta tikroji diena, kai paaiškėjo, kad ne viskas mūsų karalystėje gerai“, – sakė politikas.

Pasak partijos lyderio, nuo praėjusių metų jie ir atsinaujino, ir pasikeitė, nors Damoklo kardas visą laiką virš jų kabojo.

„Mūsų draugų-oponentų logika yra labai paprasta: „Jūs turite pasikeisti“. Mes neturime pasiduoti karuselei, kuri yra begalinė. Mes padarėme išvadas. Turėjome rimtas diskusijas, esame kitokie nei buvome prieš pusantrų metų“, – į liberalus kreipėsi R. Šimašius.

Pasak partijos lyderio, jam atrodo, kad dar bus dalykų, kurie privers raudonuoti ne vieną partijos narį, tačiau jis ragino nepasiduoti politinių oponentų vilionėms.

Užsiminė apie naujus žmones, kurių nepažįsta visuomenė

Tuo metu pirmasis pirmininko pavaduotojas Eugenijus Gentvilas aiškino, kad dėl primestos dėmės teks pasidarbuoti.

„Juridinio asmens atsakomybė išplaukia iš fizinio asmens, turinčio įgaliojimus veikti juridinio asmens vardu atsakomybės. Tai yra, fizinis asmuo turėjo teisę veikti partijos vardu ir, atrodo, veikė partijos vardu. Ar juridinis asmuo suteikė įgaliojimus? Nesuteikė. Ar žinojo? Mano įsitikinimu, niekas nežinojo“, – kalbėjo liberalas.

Jis guodėsi, kad žurnalistai „primetinėja“ idėją palikti Liberalų sąjūdį ir kurti naują partiją. Nors E. Gentvilas tokio varianto neatmeta, tikina, kad užmaskuoti įtarimų nenori.

Eugenijus Gentvilas

„Aš esu tas, kuris žinau – aš nesusijęs su ta istorija. Tačiau visuomenės akyse turbūt yra kitaip – E. Masiulis tavo mokinys, kaip tu negalėjai žinoti... Aš, kaip ir kai kurie kiti, tam tikrą misiją atlikau praėjusiais metais. Galbūt būtų buvusi per didelė rizika visai naujiems žmonėms stoti ir vesti partiją, partijos rinkiminį sąrašą. Praėjusiais metais mes savo misiją atlikome gerai.

Kaip bus toliau, spręsite, bet mano paties apsisprendimas yra, kad turi ateiti tie žmonės, kuriuos aš pažįstu, mes pažįstame, bet visuomenė gal dar per daug nepažįsta ir niekada nesusies su šia istorija“, – liberalams sakė E. Gentvilas.

Tiesa, darbotvarkėje sprendimų priėmimas nenumatytas.

Kas žinoma?

Pareigūnai tikina surinkę įrodymus, kad Eligijus Masiulis, veikęs partijos naudai ir interesais, iš „MG Baltic“ koncerno viceprezidento Raimondo Kurlianskio už šiam koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą savo ir partijos naudai priėmė 106 tūkst. eurų kyšį grynaisiais, taip pat kyšius nematerialia forma. Kaip vėliau patikslino Eugenijus Gentvilas, tai – dalyvavimas koncernui priklausančio LNK kanalo televizijos laidoje „Alfa savaitė“ 2015 m. lapkričio 4 dieną.

Taip pat įtariama, kad buvęs Seimo narys Šarūnas Gustainis, veikęs partijos naudai ir interesais, iš to paties R. Kurlianskio už šiam koncernui naudingų politinių sprendimų priėmimą savo ir partijos naudai priėmė 8,7 tūkst. eurų kyšį, užmaskuotą kaip paramą viešajai įstaigai, organizuojant politinės partijos narių mokymus.

Tuo metu buvęs Seimo narys Vytautas Gapšys, veikęs politinės partijos interesais, iš to paties koncerno viceprezidento R. Kurlianskio už šiam koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą partijos naudai esą paėmė 12 tūkst. eurų kyšį. Už šią sumą padarytos nuolaidos transliuojant šios partijos politinę reklamą per koncernui priklausančias televizijas.

Plano B pripažino neturintis

Dar penktadienio vakarą R. Šimašius LRT televizijos laidoje „Dėmesio centre“ sakė planų kurti naują partiją neturintis – esą liberalai neketina nei persirenginėti, nei vinguriuoti.

„Partija nėra pagrindinis dalykas. Pagrindinis dalykas yra idėjos ir tų idėjų atstovavimas. Tačiau jokių planų B nei partija, nei aš asmeniškai nesvarstom“, – nurodė R. Šimašius.

Anot jo, visi puikiai žinome, kad panelė su kita suknele vis tiek yra ta pati, tad kam apsimetinėti.

„Liberalai nesiruošia elgtis nei kaip Darbo partija, kur visą laiką kovoja ir kaltina visus sąmokslo teorijomis, nei kaip Artūro Zuoko partija, kur pavadinimus keitė kelis kartus, neva naujas derinys, nei dar kažkaip išsisukinėti. Mes priimame tai, ką likimas ir buvę bendražygiai, ačiū, padovanojo ir su tuo turime dorotis“, – kalbėjo jis.

Liberalų sąjūdis susikūrė 2006 metais, kai tuometinė šios partijos vadovybė atsiskyrė nuo Artūro Zuoko vadovautos Liberalų ir centro sąjungos. Po dviejų metų šios partijos pirmininku tapo E.Masiulis.

Kalba apie būgnų berniuką

„Šie įtarimai, kurie yra pareikšti Liberalų sąjūdžiui, iš tikrųjų nieko bendro neturi su realybe, o kai kurie iš jų netgi yra sunkiai suvokiami protu. Kita vertus, nuo pat pradžios viso šio politinio trilerio aš sakiau, kad daug čia dar kas paaiškės, tai po truputį tas vaizdas atsiveria“, – DELFI sakė Eligijus Masiulis.

Anot jo, nauja šiandien tai, kad visoje šioje sudėtingoje kortų dėlionėje atsivertė būgnų berniuko korta.

„Matyt, būgnų berniukas nepajėgdamas garbingai ir civilizuotai nuversti E. Masiulį iš partijos pirmininkų pasitelkė teisėsaugą“, – įžvelgė jis.

Paklaustas, ar nesijaučia kaltas dėl susidariusios situacijos, E. Masiulis tikino pasakęs viską, ką šią dieną gali pakomentuoti.

Eligijus Masiulis

Įtarimai – ir „MG Baltic“ koncernui

Šiemet vasarį įtarimai dėl papirkimo ir prekybos poveikiu pateikti ir 80 įmonių valdančiam „MG Baltic“ koncernui kaip juridiniam asmeniui.

Tyrimo pradžioje prokurorai prašė teismo leisti suimti koncerno valdybos narį R. Kurlianskį dviem mėnesiams, tačiau teismas atmetė šį prašymą nurodydamas, kad nėra pagrįstų duomenų manyti, kad verslininkas gali bėgti ar slapstytis.

Vykstant šiam tyrimui, kaip specialieji liudytojai apklausti „MG Baltic“ prezidentas D. Mockus, valdybos narys Romanas Raulynaitis. Teisėsaugos įtarimus koncernui jo vadovai vadino spaudimu ir piktnaudžiavimu teise. Tuo metu R.Kurlianskis teisėsaugos tyrimų viešai iki šiol nekomentavo.

Byloje kaip liudytojus prokurorai apklausė didžiąją dalį praėjusios kadencijos Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narių. Be kitų asmenų taip pat apklaustas konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, jo partietis Mantas Adomėnas, buvęs Socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, Vilniaus meras, Liberalų sąjūdžio vadovas Remigijus Šimašius.

Šioje Seimo kadencijoje Liberalų sąjūdis turi 14 atstovų parlamente. Šios partijos nariai yra dešimties Lietuvos savivaldybių merai.