Kadangi tiek metų pradirbęs neturėjau normalių atostogų, aš šiais metais nusprendžiau praleisti didžiąją dalį vasaros su šeima, pakeliauti po Lietuvą ir užsienį. Darbo paieškos pradžia buvo numatyta būtent rugpjūčio mėnesį. Viskas vyko pagal planą. Liepą jau seniai buvo numatytos kelionės po Europą ir į Lietuvą turėjau grįžti rugpjūčio 2 dieną, o išvykau liepos pačioje pradžioje. Todėl nusprendžiau į darbo biržą užsiregistruoti prieš išvykimą iš Lietuvos birželio 29 dieną.

Čia ir prasideda įdomioji dalis, kaip sakoma, nežinojimas neatleidžia nuo įstatymų... Kaip žinote, nuo liepos 1 - osios dienos pasikeitė Darbo kodeksas, o su juo ir išmokų skaičiavimas. Pagal naują skaičiavimo metodiką man priklausytų beveik 600 Eur. Aš buvau įsitikinęs, kad būtent tiek man ir priklausys už rugpjūtį, jei nerasiu tinkamo darbo. Mano logika ir žinios buvo tokios, kad gegužės mėnesį išėjęs iš darbo gavau algą ir dvi išeitines, tai ir išmokos man priklauso tik nuo rugpjūčio mėnesio. Rugpjūtis eina po liepos, tai ir priklausys tie 600 Eur. Deja, realybė yra kiek kitokia, kadangi aš užsiregistravau birželio 29 dieną, t.y. prieš liepos 1 dieną, man priklausė 333 Eur. Pagal seną skaičiavimo metodiką.

Mėginau aiškintis, kodėl taip, o atsakymas buvo labai paprastas, kad užsiregistravau birželio 29 dieną... Jei būčiau tai padaręs, pavyzdžiui, liepos 3 dieną, būtų jau pritaikoma nauja skaičiuoklė. Sutinku, kad pats kaltas, jog nežinojau visko iki smulkmenų. Bet kodėl darbo biržoje sėdintys asmenys neįspėja žmonių apie tokius dalykus? Nejaugi taip sunku pakonsultuoti ir paaiškinti, kad gal tu palauk porą dienų ir tau priklausys didesnė išmoka, galėsi oriau gyventi, kol ieškosi darbo. Ne, niekam tai neidomu.

Daug visokių nemalonių emocijų, bet aš jų čia nedėliosiu, tiesiog faktai. Eilinį kartą įsitikinau ir supratau, kodėl žmonės bėga iš Lietuvos. Tokie dalykai žeidžia ir užgauna, kai pradirbęs beveik 20 metų, negaunu kompetetingos paslaugos iš valstybinių institucijų, kai keletos dienų skirtumas lemia tai, kad negavau bendroje sumoje 400 eurų už bedarbystės laikotarpį. Ši suma galėjo ir turėjo būti mano šeimos biudžete.

Gerai, kad turiu šeimą, artimuosius ir santaupų. O kaip gyventi tiems, kurie neturi šeimos, neturi santaupų ir gyvena už minimumą nuo algos iki algos? Apskritai išmoka mokama juk tik kito mėnesio 20 dieną. Tad, jei aš neturėjau darbo visą rugpjūčio mėnesį ir dar neturiu darbo ilgesnį laiką, kaip man pragyventi tas 50 dienų iki pirmos išmokos? Skolintis?

Darbo birža padeda rasti darbą? Gal ir padeda, kam nepavyksta rasti pačiam. Tvarka tokia, kad reikia juos informuoti, jei randi pats darbą prieš keletą dienų. Taip ir padariau – trečiadienį, kad nuo pirmadienio dirbu. O kas tada? O tada ketvirtadienį gaunu laišką iš biržos, kur jie man siunčia laišką su pasiūlymu, kad turiu nueiti į darbo pokalbį, į būtent tą firmą, kur aš pats savarankiškai susiradau be jų pagalbos. Kaip tai suprasti? Aš pats susirandu darbą, juos iš anksto informuoju apie tai, o jie tai pateikia, kaip savo nuopelną? Puiku, man negaila būtų, jei būtų abipusė nauda. Bet visgi apmaudu.

Esu nusivylęs, labai. Bet nieko, aš neprapulsiu, kai matau, kaip yra elgiamasi, tai man labai gaila visų žmonių, kurie gyvena prasčiau už mane. Neslėpsiu, gaila ir savęs, nes kaip ten bebūtų, 400 eurų man yra pinigai.

Stiprybės ir kantrybės visiems dar likusiems Lietuvoje!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Vilniaus teritorinės darbo biržos komentaras komentaras:

Nuo 2013 m. sausio 1 d., vadovaujantis Lietuvos Respublikos nedarbo socialinio draudimo įstatymu, nedarbo socialinio draudimo išmokas (NSDI) apskaičiuoja, skiria ir moka Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (toliau – Sodra) Utenos skyrius.

Pažymėtina, kad darbo biržos specialistas, registruodamas asmenį darbo biržoje, duomenų, reikalingų sprendimui dėl NSDI skyrimo priimti bei jos dydžiui nustatyti (darbo stažas, atleidimo iš darbo priežastis, darbdavio išmokėtos kompensacijos ir kt.) neturi, šiuos duomenis Sodra pateikia darbo biržai vėliau, kai asmuo jau būna įregistruotas darbo biržoje. Neturėdamas galimybės spręsti, ar asmeniui iš viso priklausys NSDI ir koks galėtų būti jos dydis, darbo biržos specialistas patarti darbo ieškančiam asmeniui, kada jis galėtų registruotis darbo biržoje, siekdamas gauti didesnio dydžio NSDI, galimybės neturi. Apie Sodros priimtus sprendimus dėl NSDI skyrimo/neskyrimo bei jos dydį darbo biržos specialistai darbo biržoje registruotus asmenis informuoja tik gavę duomenis iš Sodros.

Jūsų klausimas dėl nuo 2017 m. suteikiamos didesnės paramos darbo netekusiems ilgą darbo stažą turintiems asmenims susijęs su nauja, nuo 2017 m. liepos 1 d. Sodros taip pat administruojama kita (vienkartine) Ilgalaikio darbo išmoka. Detalesnė informacija apie minėtų išmokų skyrimo, dydžio apskaičiavimo ir kt. sąlygas pateikiama Sodros internetinėje svetainėje adresu: