Ne vieną tolimą pasaulio kampelį aplankęs fotomenininkas, viešėdamas Bankoke, pristatė dar 2008 metais išleistą albumą „Neregėta Lietuva“.

Tai buvo netradicinė paroda. Pristatyti Lietuvą savo fotografijomis jį pakvietė Bankoke gyvenanti lietuvė Goda Sadzevičiūtė, kuri ten rengė lietuviško kapitalo bendrovės „FL Technics“ susitikimą su verslo partneriais.

Lietuvos vaizdai fotografijose ir lėktuvų techninio aptarnavimo dalių tiekimo verslą vystanti įmonė, rodos, mažai susiję dalykai, tačiau lietuviško kapitalo įmonės atstovai nusprendė savo verslo partneriams taip pristatyti save – parodyti, kas iš tikrųjų yra Lietuva.

Po šio pristatymo M. Jovaišos galvoje gimė mintis, jog tai – puikus būdas pristatyti Lietuvą, tad prisijungė prie iniciatyvos „Idėja Lietuvai“ ir pasidalijo savo idėja.

Parodykime pasauliui Lietuvą

„Turime nemažai lietuviško kapitalo įmonių, kurios vysto savo veiklą užsienio šalyse: kažką eksportuoja, importuoja ar teikia kokias nors paslaugas. Jie, žinoma, užsienio rinkoje dalyvauja įvairiomis priemonėmis: patys organizuoja pristatymus, simpoziumus ar konferencijas potencialiems bei esamiems klientams. Tai verslo dalis, kurios metu įtraukiami klientai ar padėkojama verslo partneriams“, – pasakojo M. Jovaiša.

Fotomeniniką sužavėjo Bankoke vykęs pristatymas. „Įmonė vietoj įprastos šventės surengė Lietuvos parodą – surado galeriją ir pakvietė mane“, – pasakojo M. Jovaiša, kuris ir pats dėl šios parodos nuskrido į Bankoką.

Marius Jovaiša

Fotografas ir keliautojas pasakojo, jog parodos atidarymo vakarą renginyje dalyvavo viską suorganizavusios įmonės partneriai, o vėliau durys atsivėrė ir vietiniams bei Bankoke gyvenantiems lietuviams.

„Taip nušaunami keli zuikiai vienu metu“

Bankoke įsikūrusios įmonės sumanumu sužavėtas Marius tikino, kad tokiu pristatymu „nušaunami keli zuikiai vienu metu“. „Taip ne tik prisistato pati įmonė, bet ir dar labiau sudominami klientai, nes jie pamato kažkokį meninį projektą“, – tikino pašnekovas.

M. Jovaišos idėja – skatinti pasaulyje dirbančias įmones kalbėti apie savo šalį. „Lietuviško kapitalo įmonės, rengdamos savo klientams renginius, galėtų apgalvoti ir tokią idėją: gal pristatyti Lietuvos menininką, gal fotografą, o gal net pakviesti kokį nors dainininką“, – kalbėjo M. Jovaiša.

Parodos Bankoke akimirkos:

Anot pašnekovo, daugelis užsieniečių nė nenutuokia, nei kur randasi Lietuva, nei kaip ji atrodo. „O mes juk turime tokį gražų senamiestį, jūrą, gamtą“, – vardijo M. Jovaiša.

Kas yra Lietuva ir kur ji?

Daugybę pasaulio vietų aplankęs M. Jovaiša neslėpė, jog dažnai sulaukia nuostabos kupinų žvilgsnių, kai pasako, jog yra iš Lietuvos. Tiesa, per tiek metų jis jau turi savo strategiją, kaip pristatyti gimtąjį kraštą.

„Pasitaiko tokių atvejų, kai kas nors pasako, kad žino, kur yra Lietuva, nes, pavyzdžiui, dukra bendrabutyje kartu su lietuvaite kambaryje gyveno, tačiau tokių atvejų nedaug. Kažkur Amerikos žemyne dažnas yra girdėjęs, jog tai buvusi Sovietų sąjungos dalis, kažkas, kur Rusija. Tuose kraštuose labai nustemba išgirdę, jog mes ir savo kalbą turime“, – įspūdžiais dalijosi M. Jovaiša.

Pašnekovas pridūrė, jog iš tokių nuostabų galima suprasti, jog mūsų šalį dauguma įsivaizduoja slogiai: lyg pilkų betoninių pastatų šalį.

„Ne veltui sakoma, jog vienas vaizdinys yra vertas tūkstančio žodžių, nes vos žmonės pamato Vilniaus senamiestį, iš karto galvoja kitaip“, – šyptelėjo pašnekovas.

Albumo „Neregėta Lietuva“ nuotrauka, Vilniaus senamiestis

Tiesa, Lietuvą dažniausiai M. Jovaiša apibūdina kaip šalį prie Baltijos jūros ir vardija Šiaurėje esančias kaimynes. „Pradedu nuo to, kad Šiaurės Europoje yra tokia Baltijos jūra. Ją daug kas būna girdėję. Jei ne, sakau, kad aplink tą jūrą yra Švedija, Suomija. Tada, po šio „inkaro“, lengviau pasakoti, jog esame viena iš Baltijos šalių. Ir iš šių trijų šalių turime didžiausią istorinį bei kultūrinį paveldą“, – pasakojo fotomenininkas.

„Neregėta Lietuva“:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)