Tiesą sakant, tai tikrai ne pats geriausias pavyzdys, kaip daina tampa savotišku kerštu. Pateikiame septynis įsimintiniausius ir prasmingiausius tokiam tikslui parašytus kūrinius.

1) „Lynird Skynyrd“ ir Neilas Youngas – daina „Sweet Home Alabama“

Jaunystėje Neilas Youngas turėjo gana kritišką nuomonę apie Amerikos Pietus. Jis parašė dvi dainas – „Southern Man“ ir „Alabama“, kuriose negaili kritikos baltiesiems gyventojams, kurie susikrovė turtus iš juodaodžių darbo, retoriškai klausdamas „Kada jiems grąžinsite skolas?“.

„Lynyrd Skynyrd“ vokalistas Ronnie Van Zantas tiesiog pasiuto. „Tiesiog Neilas, nusitaikęs vos į kelis, šaudė į visus iš eilės“, – tvirtina dainininkas, akcentuodamas, kad ten dauguma žmonių smerkė tiek rasizmą, tiek rasinę segregaciją.

Dainoje „Sweet Home Alabama“ „Lynird Skynyrd“ dainuoja : „Tikiuosi, kad Neilas Youngas prisimins/Vyrukui iš Pietų jo kompanija nemiela“. Daina tapo tikru hitu, ir, kaip skelbiama, patiko ir pačiam N. Youngui.

„Alabama tikrai nusipelnė galimybės įgelti atgal taip, kaip tai savo puikioje dainoje padarė „Lynyrs Skynyrd“, – 2012 metais savo memuaruose parašė N. Youngas. „Kai klausau, man nepatinka ten esantys mano žodžiai. Jie tikrai persmelkti kaltinimais ir panieka, tačiau iki galo neapgalvoti, pernelyg banalūs ir klaidinantys“, – klaidą pripažįsta N. Youngas.

2) „Destiny‘s Child“ – daina „Surviror“

Kai merginų grupė „Destiny‘s Child“ per labai trumpą laiką neteko net trijų narių, komentatoriai nuolat besikeičiančią grupės sudėtį prilygino situacijai amerikiečių realybės šou „Survivor“.
Šis palyginimas niekada idėjų ir įkvėpimo nestokojančią grupės lyderę Beyonce nugynė į įrašų studiją, kur ji per itin trumpą laiką sukūrė savotišką kiekviename iš mūsų gyvenančio kovotojo himną.

„Kai tavęs nebeliko mano gyvenime, jaučiuosi žymiai geriau. Manei, kad be tavęs nieko neparduosiu, o pardaviau devynis milijonus“, – buvusioms grupės narėms dėsto Beyonce.

Daina „Survivor“ laimėjo „Grammy“, tačiau dvi buvusios grupės narės – Letoya Luckett ir LaTavia Roberson – padavė „Destiny‘s Child“ į teismą. Būtent dėl dainos žodžių. Jos teigia, kad buvo pažeistas seniau pasiektas susitarimas, kuriame visoms suinteresuotoms šalims „draudžiama viešai komentuoti visus su grupės sudėties pokyčiais susijusius reikalus“. Galiausiai byla buvo nutraukta, o Beyonce tapo Beyonce.

3) Prince‘as ir jo apsauginis – daina „Old Friends 4 Sale“

Ši daina buvo parašyta kaip reakcija į suirutę Prince‘o asmeniniame gyvenime ir ažiotažą, kilusį po „Purple Rain“. Be to, daina „Old Friends 4 Sale“ bene labiausiai į džiazą pusę pakrypęs Prince‘o kūrinys.

Dainos gimimą bent iš dalies paskatino jo apsaugos darbuotojo, kuriuo kūrėjas labai pasitikėjo, Big Chicko Huntsberry‘io išdavystė. Jis „National Enquirer“ pardavė pramanytą istoriją apie Prince‘ą. Spėjama, kad tokių veiksmų jis ėmėsi norėdamas žūtbūt prasimanyti pinigų – vyras buvo įnykęs į kokainą.

Savo dainoje Prince‘as taip pat prabyla dar dviem savo buvusiems bičiuliams, taip pat priklausomiems nuo kokaino – „įklimpusiems sniege“: „Kai kurių dalykų geriau nesakyti\Kai kuriais žmonėmis geriau nepasitikėti“.

Tai liūdna ir graudi daina – tuo ji skiriami nuo kitų tuometinių Prince‘o kūrinių. Kūrinys baigtas įrašyti tik 1991 metais, nes kūrėjas nusprendė iš naujo įrašyti vokalą ir kiek pakeisti žodžius. Tokį sprendimą jis priėmė dėl to, kad asmuo, kuriam ir buvo skirta daina, buvo prieš metus miręs. Gaila, tačiau 1999 metų rinkinyje „The Vault: Old Friends 4 Sale“ išleista švelnesnė dainos versija.

4) Maria KcKee, Benmontas Tenchas ir Feargalas Sharkey – dainos „A Good Heart“ ir „You Little Thief“

Nors pirminis šio straipsnio tikslas ir buvo jame neaptarinėti išsiskyrimo dainų (kitaip tektų aprašyti visą „Fleetwood Mac“ albumą „Rumours“), bet Feargalo Sharkey‘s istorija pernelyg gera, kad būtų nutylėta.

Daina „Good Heart“ buvo bene didžiausio populiarumo sulaukęs 1985 metų buvusio grupės „Undertones“ lyderio kūrinys, tačiau jį sukūrė Maria „Show Me Heaven“ McKee. Daina buvo apie jos santykių su Benmontu Tenchu (grupės „Tom Petty and the Heartbreakers“ klavišininku) pabaigą. Taip jau nutinka su tomis išsiskyrimo dainomis – kūrinys labai papiktino B. Tenchą, kuris raštu išdėstė savo pasipiktinimą ir išsiuntė F. Sharkey‘ui.

Tas raštiškas pasipiktinimas buvo daina, pavadinta itin iškalbingai – „You Little Thieft“. O joje viena iš šalčiausių eilučių per visą popmuzikos istoriją: „Tu maža svajonė/Mažas košmaras/Tuščia vieta/Mažoji mergaite.

Ir tai dar ne viskas: „Jokių neigiamų jausmų/Tiesiog jokių jausmų“.

F. Sharkey‘is „You Little Thieft“ išleido kaip naują singlą, o albume abi dainas įrašė vieną šalia kitos, taip sukurdamas dviejų įsimylėjėlių dialogo įspūdį. Įdomu tai, kad pats B. Tenchas neigia dainą „You Littte Thief“ parašęs būtent apie M. McKee.

5) Pete‘as Doherty‘is ir Carlas Baratas – daina „You Can‘t Stand Me Now“

Bene geriausiai žinoma grupės „The Libertines“ daina „You Can‘t Stand Me Now“ buvo parašyta dviejų žvaigždučių viešbutyje Paryžiuje, kai P. Doherty‘is buvo paleistas iš kalėjimo, kuriame atsidūrė apvogęs gitaristo Carlo Barato butą.

Dainos tekstas detaliai pasakojo apie šių dviejų muzikantų draugystę ir neapykantą, jame užsimenama apie P. Doherty‘io priklausomybę nuo heroino ir „niežtinčius nagus“.

Dainos pradžia kaltę dėl santykių griūties verčia draugui: „Tu sugriovei mūsų draugystę/Pats žinai, ką padarei blogai“, raportuoja P. Doherty‘is. Nepaisant to, jis pripažįsta ir savo klaidas, o choras konstatuoja: „Žinau, kad negali manęs pakęsti“.

Nors savo laiku daina ir atliko savotiško atsiprašymo funkciją, tačiau problemų bei nesutarimų išspręsti nepavyko, ir po pusės metų „The Libertines“ pasuko skirtingais keliais.

6) Mariah Carey ir Eminemas – daina „Obsessed“

„Mariah, kas mums nutiko, kodėl mes išsiskyrėme?“, – 2009 metų dainoje „Bagpipes Frim Baghdad“ repuoja Eminemas. Mariah atsakas? „Vaikine, tu kliedi – man atrodo, kad eini iš proto“.
Remiantis įvairiais šaltiniais, Mariah ir Eminemas 2001 metais pusę metų susitikinėjo.

Apie santykius reperis savo kūryboje užsimena ne kartą. Mariah šį romaną visada neigė. Žurnalui „Maxim“ ji yra sakiusi, kad su Eminemu iš viso laiką kartu leido ne daugiau nei keturis kartus. „To santykiais aš nelaikau“, – kaip kirviu nukirto atlikėja.

Taigi Eminemui ir vėl savo dainoje prabilus apie tikrą ar tariamą jų romaną, ji ėmė ir pratrūko.
„Kodėl nepalieki manęs ramybėje/Meluoji, kad mus kažkas sieja, nors visi puikiai žino/Akivaizdu, kad likai ant ledo“.

Ir nokautas: „Panašu, kad sutikai merginą, kuriai nesugebėjai padaryti įspūdžio“.

Tai ne vienintelės dainos, parašytos iš keršto. Daugiau tokių dainų rasite čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)