Praėjusį mėnesį Šiaurės Korėja paleido raketą virš Japonijos, ką Tokijas pavadino „beprecedente grėsme“ šaliai. Tai jau antra tokia provokacija prieš Japoniją per pastarąjį mėnesį.

Japonijos ministras pirmininkas teigia netoleruosiąs tokių pavojingų Šiaurės Korėjos veiksmų ir toks kelias neturi „šviesios ateities“.

Raketa skrido virš Hokaido salos prieš nusileisdama į vandenyną. Dėl to Japonijoje kilo panika, įsijungė pavojaus sirenos, žmonės ėmė ieškoti priedangos.

Stebėtojai teigia, kad šį kartą Šiaurės Korėja paleido vidutinio nuotolio balistinę raketą. Tuo tarpu Japonijos pareigūnai teigia, kad tai galėjusi būti tarpkontinentinė balistinė raketa.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas savo pranešime kreipė dėmesį į Šiaurės Korėjos ekonominius partnerius Rusiją ir Kiniją: „Kinija ir Rusija turi imtis veiksmų prieš šias raketines provokacijas“.

Kelios minutės po paleidimo, Pietų Korėja į jūrą paleido 2 balistines raketas šitaip simuliuodama atsaką Šiaurės Korėjai.

Prezidentas Moon Jae-inas taip pat sušaukė skubų nacionalinio saugumo susitikimą ir įspėjo, kad šis bandymas gali baigtis ekonomine ir diplomatine izoliacija Šiaurės Korėjai.

Penktadienio raketos paleidimas įvyko praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Jungtinės Tautos įvedė naujas sankcijas Šiaurės Korėjai dėl jos ginklų bandymų. Tai jau aštuntas ir, kol kas, griežčiausias JT sankcijų paketas nuo 2006 metų

Ketvirtadienį Šiaurės Korėja grasino paskandinti Japoniją, o JAV paversti pelenais.

JAV iniciatyva šaukiamas JT Saugumo Tarybos posėdis planuojamas penktadienį, 22 val. Lietuvos laiku.

„Raketos paleidimas!“

Milijonus japonų penktadienį paryčiais pažadino pavojaus signalas ir žinutės, skelbusios, kad Pchenjanas paleido balistinę raketą virš šiaurinės Hokaido salos.

„Raketos paleidimas! Iš Šiaurės Korėjos paleista raketa“, – buvo skelbiama per garsiakalbius Hokaido salos pietuose esančiame Erimo kyšulyje.

Vietoj rytinių televizijos programų, animacinių filmukų ir lengvo turinio laidų japonų televizorių ekranuose mirkčiojo perspėjimas: „Bėkite į pastatus ir rūsius“.

Japonijos vyriausybės vadovas Shinzo Abe penktadienį pareiškė, kad Tokijas negali toleruoti Šiaurės Korėjos „pavojingų provokacinių veiksmų, keliančių grėsmę pasaulio taikai“.

„Jei Šiaurės Korėja ir toliau eis šiuo keliu, jos nelaukia šviesi ateitis. Privalome priversti Šiaurės Korėją tai suprasti“, – sakė jis.

Tokijas „pačiais griežčiausiais žodžiais“ pareiškė savo protestą Pchenjanui, nurodė Japonijos ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga.

Pasak pranešimų, Pchenjano paleista raketa virš Japonijos, kuri yra JAV sąjungininkė, skriejo maždaug dvi minutes.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas pareiškė, kad Pchenjanas privertė „milijonus japonų staigiai nulenkti galvas ir slėptis“, o valstybės sekretorius Rexas Tillersonas paragino pagrindines Pchenjano sąjungininkes Kiniją bei Rusiją imtis „tiesioginių veiksmų“ jai suvaldyti.

Ankstesnę dieną viena Šiaurės Korėjos organizacija paragino suduoti „taiklų smūgį“ Japonijai, kuri esą „šoka pagal JAV dūdelę“ ir pritarė JAV pasiūlytoms naujoms sankcijoms Kim Jong Uno režimui.

„Keturios šio salyno salos turėtų nugrimzti į jūrą nuo Juche branduolinės bombos“, – sakoma Korėjos Azijos ir Ramiojo vandenyno taikos komiteto (KAPPC) pranešime. Jame minimas „Juche“, arba pasitikėjimas savimi, yra nacionalinė Pchenjano filosofija.

Reaguodama į naujausią Pchenjano bandymą, Pietų Korėjos kariuomenė surengė savo balistinių raketų leidimo pratybas, informavo Gynybos ministerija.

Raketa „Hyunmu“ nuskriejo 250 km ir nukrito į Japonijos jūrą. Šis atstumas yra beveik toks pat kaip iki Šiaurės Korėjos raketų paleidimo bazės Sunane, nurodė Seulo kariškiai.

Tačiau antros jų raketos paleidimas buvo nesėkmingas.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas per skubiai sušauktą Seulo nacionalinio saugumo tarybos posėdį pareiškė, kad esant tokiai situacijai dialogas su Pchenjanu yra neįmanomas. Jo teigimu, Pietų Korėja yra pakankamai stipri, kad sunaikintų savo šiaurinę kaimynę.

Pirmadienį JT patvirtino naujas baudžiamąsias priemones Pchenjano atžvilgiu, tarp kurių yra tekstilės eksporto draudimas ir naftos produktų importo suvaržymas.

Naujos sankcijos Pchenjanui buvo įvestos už jo šeštą ir kol kas galingiausią branduolinį bandymą, surengtą rugsėjo pradžioje. Pchenjanas pareiškė, kad rugsėjo 3-iąją sėkmingai išbandė termobranduolinę bombą, kurią gali nešti tarpžemyninė balistinė raketa (ICBM).

Visgi analitikai yra įsitikinę, kad šios sankcijos menkai paveiks Šiaurės Korėją.

Pchenjanas tvirtina esąs priverstas tęsti raketų ir branduolinius bandymus, nes jam reikalinga patikima branduolinio atgrasymo priemonė prieš JAV agresiją.

NATO ragina duoti „pasaulinį atsaką“

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį paragino duoti „pasaulinį atsaką“ į naujausią Šiaurės Korėjos raketos paleidimą, kurį pavadino „beatodairišku Jungtinių Tautų rezoliucijų pažeidimu“.

„Šiaurės Korėjos raketos paleidimas yra dar vienas beatodairiškas JT rezoliucijų pažeidimas – didelė grėsmė tarptautinei taikai ir saugumui, dėl kurios reikia pasaulinio atsako“, – sakoma jo žinutėje „Twitter“.

Virš Japonijos praskriejusi balistinė raketa buvo paleista praėjus kelioms dienoms po to, kai JT Saugumo Taryba šiai uždarai valstybei įvedė jau aštuntą sankcijų paketą.

Naujų baudžiamųjų priemonių Pchenjano atžvilgiu buvo imtasi už jo šeštą ir kol kas galingiausią branduolinį bandymą, surengtą rugsėjo pradžioje.

ES griežtai pasmerkė naujausią bandymą

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini penktadienį pasmerkė Šiaurės Korėjos balistinės raketos paleidimą virš Japonijos, pavadinama tai „siaubinga provokacija“ ir pažadėjo griežtinti sankcijas šiam uždaram režimui.

Tarptautinė bendruomenė tikisi, kad dėl ekonominių sankcijų Pchenhanas neteks pinigų, kurių jam reikia, siekiant tęsti savo branduolinių ir balistinių raketų programas, ir bus priverstas pradėti derybas.

„Šiandieninis Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos (KLDR) dar vienos balistinės raketos paleidimas virš Japonijos yra nauja siaubinga provokacija“, – pareiškė F. Mogherini.

Pasak jos, ES taikys naujausias JT priimtas priemones fiziniams ir juridiniams asmenis jau nuo penktadienio, ir toliau stengsis griežtinti pačios Bendrijos sankcijas Šiaurės Korėjos režimui.

„Nors Europos Sąjungos dabar KLDR taikomos ribojamosios priemonės jau yra griežčiausios iš visų kada nors pritaikytų kuriai nors šaliai, mes jau ruošiame papildomas nepriklausomas ES priemones, kurios atitiks JT priimtus sprendimus“, – sakė ji.

„Šis paskutinis (raketos) paleidimas tik paspartins mūsų darbą“, – pridūrė F. Mogherini.

Šis naujausias Šiaurės Korėjos raketos paleidimas, praėjus mažiau nei dviem savaitėms po to, kai Pchenjanas įvykdė šeštą ir kol kas galingiausią savo branduolinį bandymą, privertė JT Saugumo Tarybą sušaukti neeilinį posėdį.