Jei taip, jūs ne vieni. Iš tiesų keli tyrimai pastaruoju metu išspausdinti žurnale „Social Psychological and Personality Science“ rodo, kad praktiškai pusė žmonių prieš išsiskyrimą su partneriu išgyvena prieštaringus jausmus.

Tokią išvadą padarė Jutos ir Toronto universitetų mokslininkai, rašoma womenshealthmag.com. Jie atliko tyrimą – pirmiausia apklausė partnerius turinčių žmonių grupę, dėl kokių priežasčių jie norėtų tęsti arba nutraukti santykius. Didžioji dalis apklausos dalyvių norėjo likti su partneriu, nes buvo daug investavę į santykių kūrimą, šeimynines pareigas arba tikėjosi, kad santykiai pagerės arba partneris pasikeis. 66 proc. apklaustųjų sakė norintys likti poroje, nes jaučiasi artimi su partneriu.

Skirtis norėję apklausos dalyviai sakė, kad pagrindinė to priežastis – dažni pykčiai arba prarastas pasitikėjimas. Iš tiesų net 47 proc. respondentų norėjo skirtis dėl neištikimybės arba atsiradusio nepasitikėjimo.

Įdomiausia, jog 49 proc. norinčių skirtis su partneriu ar sutuoktiniu išgyveno prieštaringus jausmus, todėl vis dėlto dvejojo, ar žengti lemiamą žingsnį, ar dar bandyti išsaugoti santykius (prieštaringiausius jausmų patyrė tie, kurių partneris turėjo vienokią ar kitokią priklausomybę).

„Įprasta išgyventi prieštaringus jausmus skiriantis, – aiškina mokslų daktarė, santykių ekspertė, knygos „What About Me? Stop Selfishness From Ruining Your Relationship“ („Kuo čia dėtas aš? Neleiskite savanaudiškumui sugriauti jūsų santykių“) autorė Jane Greer. – Nors santykiuose yra problemų, liūdinančių dalykų, yra ir daug pozityvių mylimo žmogaus pusių, kurių partneris pasiilgs. Visada labai sunku nuspręsti, kad skyrybos – teisingas sprendimas.“

Priėmus sprendimą skirtis, taip pat pasipila problemų. Jei paliekate partnerį, gali apnikti abejonės, todėl bus sunku pamiršti santykius. Būtent todėl, pabrėžia tyrimo autoriai, dažnai sunkiau tam žmogui, kuris nusprendė skirtis. Ir būtent dėl prieštaringų jausmų poros po skyrybų vėl susieina, vėliau skiriasi, tada vėl taikosi...

Nors prieštaringi jausmai skiriantis yra natūrali santykių pabaigos dalis, J. Greer rekomenduoja skirti laiko ir pagalvoti, pajausti kaip pagerės gyvenimas, kai galiausiai išsiskirsite. „Pasvarstykite, ko išsiskyrę bijote netekti. Užpildykite atsiradusią tuštumą nauja veikla ir patirtimis“, – pataria ji.

Anot J. Greer, jei abejojate, atkreipkite dėmesį į požymius, rodančius, kad laikas nutraukti esamus ryšius – pavyzdžiui, jūs nuolat pykstatės ar susigalvojate į vairių užduočių, darbų, kad tik nereikėtų bendrauti su partneriu. Jei neramu, kas laukia išsiskyrus, ištrinkite partnerį iš kontaktų socialiniuose tinklalapiuose, susigalvokite smagių užsiėmimų, o galiausiai – taip, parsisiųskite pažinčių svetainės programėlę, tai irgi padės žengti į kitą gyvenimo etapą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)