Štai kodėl taip nutinka: tipinės dietos riboja kalorijų kiekį, o dėl to sulėtėja medžiagų apykaita (kalorijų deginimas, dėl kurio nesikaupia ar sumažėja svoris). Laikantis dietos organizmui siunčiamas signalas: „Aš badauju.“ Organizmas atsakydamas sulėtina medžiagų apykaitą, kad lėčiau būtų naudojamos energijos atsargos, rašoma womenshealthmag.com.

O jei maisto ribojimas tęsiasi, pradedamas naikinti raumenų audinys, tada pikčiausiam jūsų priešui – visceraliniams riebalams – užsidega žalia šviesa, medžiagų apykaita toliau lėtėja, riebalai didina savo valdas.

Ar norite įrodymų, kad sulieknėti ir išlikti liekniems įmanoma, nė nesilaikant dietos? Pateikiame įrodymų. Be to, tai įrodė ir mokslininkai.

1. Įdarbinkite raumenis, kad jie degintų kalorijas

Viskas labai paprasta – medžiagų apykaita yra tai, kokiu greičiu organizmas degina su maistu gaunamas kalorijas. Perkarusios paauglystės laiku jūsų organizmas buvo šėlstantis, hormonais kurstomas pragaras. O po 20-ies kas 10 metų kalorijos deginamos 2 proc. lėčiau. Na ir tikriausiai žinote, kas nutinka su nesudeginta energija – ji kaupiama riebalų pavidalu.

Raumenys kur kas greičiau degina kalorijas nei riebalai. Kuo daugiau raumenų turite, tuo karštesnė kalorijų deginimo liepsna. Aktyvuojant raumenis mankšta, sportu, riebalų deginimas gali trukti iki 24 valandų. Bet kokie raumenų masę palaikantys lengvi pratimai lygiai tokiu pačiu principu degins riebalus.

2. Padėkite jums brangiems žmonėms lieknėti

2007 m. leidinyje „New England Journal of Medicine“ buvo aprašytas labai įdomus tyrimas. Tyrėjai išanalizavo 12 000 žmonių sveikatos duomenis (dauguma tų žmonių buvo tarpusavy kaip nors susiję), pateiktus „Framingham Heart Study“ tyrimo autorių. Buvo padaryta tokia išvada – žmogui labiau grėsė nutukimas, jeigu jo ar jos socialinio tinklalapio kontaktų sąraše buvo nutukusių žmonių.

Statistika rodo: jei draugas nutunka, rizika sustorėti padidėja 57 proc., jei nutunka brolis ar sesuo, rizika sustorėti padidėja 40 proc., jei nutunka sutuoktinis, rizika padidėja 37 proc.

Minėto tyrimo autoriai taip pat padarė išvadą, kad per socialinius tinklalapius galima skleisti informaciją, kaip naudinga atsikratyti antsvorio. Pagalvokite, kaip būtų šaunu, jei kitais metais visi liekni ir gražūs susėstumėte prie kalėdinio stalo. Ei, paduokite Briuselio kopūstų!

3. Valgykite vertingus pusryčius

Masačusetso medicinos mokykloje atliktas tyrimas parodė – pusryčių nevalgantiems žmonėms 4,5 karto padidėja rizika nutukti, nei tiems, kurie randa laiko pusryčiams. Pitsburgo universiteto Medicinos centro eksperto teigimu, nevalgant pusryčių medžiagų apykaita sulėtėja iki 10 proc.

Suvartokite per pusryčius baltymų ir sveikų riebalų. Valgykite kiaušinių, graikinio jogurto, žemės riešutų sviesto, gerkite pieno. Kuo daugiau baltymų suvartosite, tuo sotesni jausitės. 2008 m. leidinyje „British Journal of Nutrition“ išspausdintame tyrime rašyta, kad baltymai suteikia sotumo, kuris išlieka visą dieną.

4. Nepamirškite vandens

Žinoma, kad didelė dalis žmogaus organizmo sudaryta iš vandens, mažiausiai – 60 procentų. Ar bereikia sakyti, kad žmogus turi gerti vandens. Pastaruosius 30 metų pratiškai padvigubėjo mūsų suvartojamų kalorijų kiekis, per dieną su skysčiais gauname vidutiniškai 450 kalorijų. Kodėl? Todėl, kad nustojome gerti vandenį ir įpratome prie saldžių gėrimų.

Pakaktų įsidėmėti vieną vienintelį dalyką – jei gėrime yra pridėtinio cukraus, tai skysti riebalai. Pavojus buteliukuose, putojantis drebokšlis, geriama sėdynė ir pan. išbraukite iš raciono gazuotus saldžius gėrimus ir nebeliks nepageidaujamų, nereikalingų kilogramų.

5. Nesileiskite kvailinami

Jeilio universiteto Mitybos ir nutukimo tyrimų centre atliktas tyrimas parodė – 50 proc. vaikų sakė, kad priešpiečiai dėžutėje su Šreku skanesni už tokius pačius priešpiečius paprastoje dėžutėje. O kokie produktai pardavinėjami įvairių filmukų personažais išpieštose pakuotėse? Taip – turintys daug cukraus. Suaugusieji tampa apsukrių rinkodarininkų ir jų siūlomų produktų aukomis. O juk obuoliui nereikia etiketės.

Venkite pakuočių, ant kurių parašyta beprasmių žodžių žodelyčių, kaip antai, „natūralus, be riebalų, dietinis, išmintingas pasirinkimas“, o ingredientų sąrašas ilgesnis nei mafijos tėvo Alo Capone‘ės nusikaltimų sąrašas. Natūralus produktai – žuvis, žaliosios pupelės, apelsinas ir pan. – turi tik vieną ingredientą – patį maistą. Maisto prekių parduotuvėje rinkitės kuo paprastesnius produktus.

6. Sumažės jūsų indai, sumažės ir pilvas

Nejuokaujame. Kornelio universiteto Maisto ir pakavimo laboratorijos vadovas, daktaras Brianas Wansinkas tyrė, kaip indai, iš kurių geriame ir valgome veikia porcijų dydį. Jo pagrindinė taisyklė – kuo didesnė lėkštė ar stiklinė, tuo daugiau suvalgysite ar išgersite. Nemaloni žinia – jau visą šimtmetį pastebima indų ir stiklinių, taurių didėjimo tendencija. Taip didėja ir porcijos, ir mūsų apimtys...

Vietoje viso indelio ledų suvalgykite pusę indelio ledų su tokiu pačiu kiekiu smulkintų braškių. Uogos skanios, turi daug antioksidantų, o tokiu būdų sutapysite 115 kalorijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)